Anti HBS nedir sorusuna verilebilecek en genel yanıt, dünya nüfusunun yaklaşık % 5’nde bulunan hepatit B virüsünün tespit edilmesini sağlayan bir test olacaktır. Karaciğerde iltihaplı enfeksiyona yol açan hepatit B virüsü vücuda son derece kolay bir şekilde bulaşabiliyor. Bazı hastalarda hiçbir belirtiye yol açmazken bazı hastalarda da gribal enfeksiyon ile oldukça benzer semptomlara yol açıyor. Kan numunesi alınarak gerçekleştirilen bir tarama testi ise kişinin bağışıklığının olup olmadığının kolaylıkla anlaşılmasına olanak tanıyor. Sonuç olarak anti HBS nedir konusu aslında herkesi çok yakından ilgilendiriyor.

Karaciğer yetmezliği ya da karaciğer kanseri gibi büyük önem taşıyan çeşitli rahatsızlıklara da yol açabilen hepatit B virüsüyle ilgili olan anti HBS nedir konusunun test sonucunun negatif ya da pozitif çıkmasıyla birlikte değerlendirilmesi gerekiyor. Yani anti HBS yüksekliği ya da bu testin sonucunun pozitif çıkmasının, negatif çıkmasının en anlama geldiğinin de bilinmesinde fayda olacaktır. Özellikle bazı kişiler için bu konu, hepatit B virüsünün bulaşma olasılığının daha yüksek olması nedeniyle çok daha fazla önem taşıyor.

Tıkla –> Adet döneminde hamile kalınır mı?

Anti HBS Pozitif Çıkması Ne Demek?

Anti hbs pozitif çıkması

Özellikle hepatit B hastası olduğundan şüphelenilen kişilere yaptırılması önerilen bir test olan anti HBS nedir konusuyla bu testin sonucunun pozitif çıkmasının ne anlama geldiği de merak ediliyor.  Kişinin yaptırdığı test sonucunun pozitif çıkması, hepatit B virüsüne karşı vücudunun direncinin olduğu anlamına geliyor. Bu kişiler arasında aşı yaptırmış olanlar daha önce hepatit B virüsü kapmış olabilir ancak iyileşmiş olduklarından herhangi bir karaciğer problemi yaşamamışlardır.

Bu arada anti HBS nedir daha önce hepatit B aşısı yaptırmış olan kişilerde aşının tutup tutmadığının anlaşılması için de gerçekleştirilebiliyor. Özellikle bazı kişilerde aşının ilk dozu yapılmış olmasına karşın kalan dozlar yapılmıyor ve dolayısıyla bu kişilerin vücudunun direnci istenen seviyede olmayabiliyor. Bir diğer deyişle anti HBS nedir sorusu bu kişiler için daha karışık bir tablo ortaya koyabiliyor. Çünkü aşının ilk dozunun yapılmasının hasta tarafından yeterli olduğu düşünülüyor. Oysa bu tür aşılarda aşının etkisini gösterebilmesi için ideal dozun tamamlanmış olması gerekiyor.

Kişinin anti HBS yüksekliği ile karşılaşması ya da bir başka deyişle vücudu tarafından üretilen antikorların hepatit B virüsünü yok edecek seviyede olması durumunda ömür boyunca bu virüsten korunması mümkün olabilir. Çünkü vücut bağışıklık kazandığında bu virüs artık eskisi gibi etkin olamaz. Bu arada anti HBS değerinin 5 mIU/ml üzerinde olması test sonucunun pozitif olduğu anlamına gelir.

Tıkla –> Erken adet görme nedenleri

Anti HBS Ne Kadar Olmalı?

Anti hbs ne kadar olmalı

Elbette anti HBS nedir konusu kadar test sonucu değerlerinin kaç olması gerektiği konusu da önem taşıyor. Aynı zamanda test sonucu değerlerinin kimi zaman akılları karıştırdığını da söyleyebiliriz. Konunun anlaşılmasını zorlaştıran unsur test sonucunun 5 mIU/ml ila 12 mIU/ml arasında olmasıdır. Ancak öncesinde hangi değerlerin negatif, hangi değerlerin ise pozitif olarak değerlendirildiğinin bilinmesi gerekiyor.

Hepatit B aşısı yaptırmamış olan kişilerde anti HBS nedir yani test sonucu nedir sorusunun yanıtının 5 mIU/ml ve daha altı olduğunu söyleyebiliriz. Hepatit B aşısı yaptırmış olan kişilerde ise anti HBS yüksekliği 12 mIU/ml düzeyinde olur. Ancak bu testin sonucunun 5 mIU/ml ila 12 mIU/ml arasında çıkması da mümkündür. Bu kişilerde hepatit B aşısı tutmamıştır. Bu nedenle söz konusu değerler ‘belirsiz’ olarak kabul edilir. Genellikle yapılan test sonucu 5 mIU/ml ila 12 mIU/ml arasında çıkanların aşının sadece ilk dozunu yaptıran kişiler olduğunu söyleyebiliriz. Kalan doz yapılmadığından vücudun bağışıklık kazanması da mümkün olmadığı kişilerdir.

Bununla birlikte anti HBS yüksekliği değerlerinin 100 mIU/ml hatta 1000 mIU/ml çıkması da karşılaşılan bir durumdur ve normal kabul edilir. Bu değerler söz konusu kişinin bu virüse karşı bağışıklığının olduğu anlamına gelir.  Anti HBS testiyle kişinin bağışıklık kazanıp kazanmadığı anlaşılabiliyor olsa da bağışıklığın aşıdan sonra mı yoksa bu virüsle karşılaşılmasından sonra mı kazanıldığı bilinemez. Bunun bilinebilmesi için anti hepatit core testinin yapılmasına ihtiyaç duyulur. Anti hepatit core testi anti HBS nedir konusunda söz edilen testten çok daha farklı bir taramadır.

Tıkla –> Smear Testi nedir

Anti HBS Nedir? Nasıl Bulaşır?

Anti hbs nasıl bulaşır

Karaciğerde çeşitli rahatsızlıklara ve aynı zamanda kansere sebebiyet verebilen hepatit B virüsü anti HBS nedir sorusunun temelini oluşturuyor. Hepatit B virüsü hamilelik planlayanların da önem vermesi gereken konulardan biridir. Çünkü bu virüs anne adayından anne karnındaki bebeğe geçebiliyor ve bebeğin sağlığını da tehdit edebiliyor. Bu nedenle hepatit B aşısını yaptırmamış olanlar, tam doz olarak yaptırmayanlar ya da hepatit B virüsünün mevcudiyetine dair bazı şüphelerin olduğu kişilerin mutlaka gebelik öncesinde anti HBS nedir sorusunun da temeli olan anti HBS testini yaptırması gerekir.

Hepatit B virüsü sadece anneden bebeğine geçmiyor. Aynı zamanda cinsel yolla ve kan yoluyla da bulaşabiliyor. Vücutta 6 haftalık bir kuluçka süresinin ardından çoğu zaman çeşitli semptomlar ile kendini göstermeye başlıyor. Bazı hastalarda 6 ay sonrasında da semptomlar ortaya çıkabiliyor ya da hiçbir semptom gözlemlenmeyebiliyor. Dolayısıyla hepatit B’nin oldukça sinsi bir şekilde karaciğere zarar verebilen bir virüs türü olduğunu belirtebiliriz. Yapılan test ile anti HBS yüksekliği yani vücudun virüsü etkisiz hale getiren antikorlarının düzeyi ölçülmelidir. Sadece tek bir test ile vücudun bağışıklık sisteminin bu virüsle savaşıp savaşamayacağının anlaşılması mümkün olabiliyor.

Tıkla –> Bartholin kisti

Anti HBS Negatif Ne Anlama Gelir?

Test sonucunun negatif/pozitif olması anti HBS nedir konusuyla birlikte ele alınmalıdır. Çünkü yapılan testte sonucun negatif çıkması vücudun bu virüse karşı direncinin olmadığı anlamına gelir. Genellikle aşı yaptırmamış olan kişilerde sonucun negatif çıktığından söz edebiliriz. Kronik hepatit B geçiren kişilerde, akut durumun söz konusu olması durumunda ya da taşıyıcılarda da sonucun negatif çıkma olasılığının bir hayli yüksek olduğundan söz edebiliriz. Aşı yapılması için mutlaka küçük yaşlarda olunması gerekmiyor. Yapılan test ile anti HBS yüksekliği yani vücudun ürettiği antikorların yüksekliği ideal seviyede değilse, sonuç negatif çıktıysa aşı yaptırılması da önerilebilir.

Tıkla –> Histerektomi ameliyatı

Anti HBS Sonucu

Bazı meslek grupları ya da bazı bireyler için anti HBS nedir konusunun daha titiz bir şekilde ele alınması gerektiğini belirtmekte fayda var. Çünkü virüsün bulaşma riski daha yüksek olabiliyor. Örneğin sağlık çalışanları, sürekli olarak kan ve kan ürünleri kullananlar, bu ürünler ile temas edenler için anti HBS nedir konusu çok daha fazla önemlidir. Bu virüs cinsel yolla da bulaştığından çok sayıda partneri olanlar için de konunun daha fazla önem taşıdığını söyleyebiliriz.

Uyuşturucu maddeleri damardan alarak kullananlar, sıklıkla kan desteğine ihtiyaç duyanlar ve aynı zamanda diyaliz hastalarının da bu listede yer aldığını belirtebiliriz. Bakım evinde uzun süre kalanlar hatta kalma olasılığı bulunanlar için bile anti HBS yüksekliği belirlenmeli ve anti HBS testi yapılmalıdır. Bu test kan numunesi ile yapılabiliyor ve sonucu da birkaç gün içerisinde alınabiliyor. Test sonucu da referans aralığına bağlı olarak pozitif ya da negatif şeklinde yorumlanabilir.

 

Konu ile alakalı dış kaynaklar:
https://www.hepb.org/languages/turkish/hepatitis-b-blood-tests/

 

Konu ile alakalı detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]