Hamilelikte grip aşısı anne adayları için oldukça önemlidir. Bilindiği gibi grip rahatsızlığı virüsten kaynaklanır. Bulaşıcı olması ise gebelik döneminde anne adaylarını kolaylıkla etkisi altına almasını beraberinde getirebiliyor. Özellikle burun, boğaz ve ilerlediğinde de akciğerlerde çeşitli sıkıntılara neden olan grip virüsü, hamilelikte sadece anne adaylarını değil, anne karnındaki bebekleri de olumsuz yönde etkileyebilir. Sadece bu unsur bile aşının yaptırılması için yeterli bir nedendir.

Halk arasında canlı aşılar ve etkileri hakkında çok fazla yanlış düşünce bulunuyor. Anne adaylarının grip aşısından uzak durmasının nedenlerinden biri de bu yanlış düşüncelerdir. Grip aşısı canlı aşılar kategorisinde bulunmaz. Böyle bir endişeden kaynaklı olarak grip aşısından uzak durmak gerekmiyor. Gönül rahatlığı ile bu aşıdan faydalanılabileceğini belirtelim. Gripten korunmanın neden çok önemli olduğunu, gebelik döneminde bu aşıyı yaptırmadan önce neleri göz önünde bulundurmak gerektiğini de açıklayacağız. Öncesinde anne adaylarının ne zaman bu aşıyı yaptırması gerektiğini belirtelim.

Hamilelikte Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır?

hamilelikte grip aşısı ne zaman yapılır

Sıklıkla sorulan sorulardan biri de hamilelikte grip aşısı ne zaman yapılmalı şeklindedir. Grip aşısının koruyuculuğu yapıldığında hemen başlamaz. Bu aşının vücudu grip virüsünden koruyabilmesi için 2 haftalık bir zaman diliminin geride kalmış olması gerekiyor.

Dolayısıyla aşının ne zaman yaptırılacağı konusunda bu 2 haftalık zamanın da göz önünde bulundurulması son derece önemlidir. Gribin yaygın bir şekilde görüldüğü zamandan 2 hafta önce aşının yaptırılması çok büyük bir önem taşıyor. Ülkemizde grip virüsü en çok ekim ve kasım aylarında görülüyor. Aşının da ekim ve kasım aylarını kapsayacak bir zaman içerisinde yapılmasında fayda olacaktır.

Bu arada hamilelikte grip aşısı ne kadar süre korur sorusunu da irdeleyelim. Bu aşının koruyuculuk süresi yaklaşık olarak 6 aydır. Kimi zaman bu süre 8 aya kadar uzayabiliyor. En erken mart ayının son günlerinde aşının yapılması durumunda gribin yaygın görüldüğü dönem olan ekim ve kasım aylarında da koruyuculuk etkisi devam eder.

Bu konuda son derece önemli olan bir hususun daha altını çizelim. Grip virüsüne karşı geliştirilen aşı her yıl yenilenir. Çünkü her yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından virüs araştırılır ve hangi tipte olduğu belirlenir. Aşılar da bu grip virüsü tipi üzerinde etkili olacak şekilde formüle edilir. Aşının sadece uygulandığı yıl içerisinde koruyuculuk etkisinin olması, bir sonraki yıl grip virüsüne karşı koruyucu olmaması da bundan kaynaklanır. Kısacası grip aşısı ömür boyu koruyan bir aşı değildir.

Yetişkinlerde bu aşının koruyuculuk oranı % 80 gibi oldukça yüksek bir orana tekabül eder. Lakin % 20’lik oranı da unutmamak gerekir. Yani kişinin grip aşısı yaptırmış olmasına karşın gribe yakalanması da olasılık dahilindedir. Özellikle 65 yaş sonrasında bu aşının koruma oranı daha da düşüyor. İlerleyen yaşlarda grip kaynaklı ölüm oranlarının daha yüksek olması da bundan kaynaklanıyor. Sonuç olarak grip aşısının yaş ilerledikçe daha az koruduğunu belirtmek mümkündür.

Hamilelikte Grip Aşısı Bebeğe Zarar Verir Mi?

Toplumda hamilelikte grip aşısı konusunda çok sayıda yanlış bilgi olduğundan söz etmiştik. Bu nedenle anne adayları da çoğu zaman gereksiz bir endişe yaşayabiliyor. Gebelik döneminde yapılan grip aşısının anne karnındaki bebeğe herhangi bir zarar vermesi mümkün olmaz. Zira böyle bir durum söz konusu olsaydı grip aşısının yapılması anne adaylarına önerilmezdi. Aksine bu aşının yapılmaması durumunda anne karnındaki bebeklerin olumsuz yönde etkilenmesi ve çeşitli sorunlar yaşaması söz konusu olabilir.

Grip virüsünün vücuda bulaşmasının ardından semptomların gelişmesinden 1 gün öncesi ile belirtiler ortaya çıktıktan sonraki 5 günlük zaman dilimi, bu virüsün bulaşıcı olduğu zamandır. Gebelik döneminde ise grip virüsünün bulaşması durumunda hemen kana karışması söz konusu olmaz. Ancak semptomlar nedeniyle anne adayları için bu hastalığın zorlayıcı olabildiğini belirtmeliyiz. Özellikle vücut ateşinin 38 derecenin üzerine çıkması ciddi sıkıntılara neden olabiliyor. Sadece anne adayları değil bebekler için de yüksek ateşin sakıncalı olduğunun altını çizelim.

Gebeliğin ilk trimester döneminde yüksek ateş bebekler için çok daha riskli bir tablonun ortaya çıkması anlamına geliyor. Elbette grip, geceleri uyku kalitesini de olumsuz yönde etkiler. Anne adayları grip nedeniyle rahat ve kaliteli uyuyamaz. Aynı zamanda beslenmeye dair de pek çok sorun yaşanabilir.

Tüm bunlar anne karnındaki bebeği sanıldığından çok daha ciddi oranda olumsuz etkileyebiliyor. Doğumun yaklaştığı bir dönemde de anne adayları gribe yakalanabilir ve bu durumda doğumdan hemen sonra anneden bebeğe grip geçebilir. Bebeklerde grip virüsünün ciddi sorunlara neden olabileceğini asla göz ardı etmemek gerekiyor. Bu nedenle anne adaylarının hamilelikte grip aşısı konusunu ihmal etmemesi önemlidir.

Bilgin olsun:
https://drtugrulabacioglu.com/anne-sutu/

Gripten Korunmak Neden Önemli?

gripten korunmak neden önemli

Anne adayları hamilelikte grip aşısı konusunu değerlendirirken gribin neden olabileceği belirtileri ve sıkıntıları da göz önünde bulundurmalıdır. Gribin neden olduğu şikayetler birkaç gün içerisinde daha da artabiliyor ve bu durum günlük hayatı, gece uykusunu olumsuz yönde etkiliyor. Grip belirtilerini gözden geçirmekte fayda olacaktır:

  • 38 derece üstünde ateş
  • Üşüme ve titreme
  • Kuru öksürük ve boğazda kuruluk
  • Baş ve boğazda ağrı
  • Baş dönmesi
  • Hapşırma ve burun akıntısı
  • Burun tıkanıklığı
  • Kas ve eklemlerde ağrı, hassasiyet
  • Halsizlik
  • İshal
  • Sürekli uykulu olma

Bu belirtiler anne adaylarının kaliteli bir gün geçirmelerini de önlüyor. Günlerce devam edebilen semptomlar nedeniyle bebekler de maalesef bu hastalıktan etkilenmeye başlıyor. İşte bu nedenle grip aşısının yaptırılması önemlidir.

Hamileyken Grip Aşısı Yaptırmadan Önce Nelere Dikkat Etmeli?

Öncelikle hamilelikte grip aşısı zamanının ekim ve kasım aylarını kapsayacak şekilde belirlenmesi ve yaptırılması gerekiyor. Koruyuculuk etkisinin 12 ay boyunca devam etmediğini, 6 – 8 ay arasında olduğunu hatırlatalım. Aşının yan etkilerinin olup olmadığı da sıklıkla merak ediliyor. Grip aşısının yan etkileri son derece azdır. Hatta çoğu kişide herhangi bir yan etki görülmez. Ender görülen yan etkiler ise şöyle sıralanabilir:

  • Enjeksiyon bölgesinde hafif şişlik ve kızarıklık
  • Aşı olunan gece ile sınırlı olmak kaydıyla yüksek ateş
  • Kaslarda hafif ağrı olması
  • Bitkin hissetme
  • Alerjik reaksiyon

Bu yan etkiler dışında farklı bir semptomun ortaya çıkması halinde derhal doktora başvurmak gerekir. Yukarıda sıralanan yan etkilerin geçici olduğunu, aşının koruyuculuk süresi boyunca etkisini devam ettirmediğini söyleyebiliriz.

İlginizi çekebilir:
https://drtugrulabacioglu.com/cin-takvimi/

Kaçıncı Haftada Yaptırmak Uygun Olur?

kaçıncı haftada yaptırılır

Anne adayları hamilelikte grip aşısı yaptıracakları zamanı gebelik haftasına göre belirlememelidir. Gebelik haftasından ziyade gribin yaygın görüldüğü dönemleri dikkate alarak aşı zamanını belirlemek çok daha doğru olacaktır. Bu konuda gebelik takibini yapan doktorunuza danışabilirsiniz. Böylelikle en uygun zaman dilimi hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Bu arada grip aşısının tek ve tam doz şeklinde yapıldığını belirtelim. Yetişkinler için tam doz uygulandığından iki ya da üç farklı zaman diliminde aşı için sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekmiyor. Gebelik döneminde yapılması gereken grip aşısıyla ilgili tüm sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Okumanızı öneririz:
https://drtugrulabacioglu.com/nst-non-stress-test/

 

Konu ile alakalı detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]