Ertesi gün hapı kadınlar tarafından kullanılan ve korunmasız cinsel ilişki yaşandığında hamile kalmayı önlemek amacıyla formüle edilen ilaçlardır. Genellikle tek doz alınan ve aynı zamanda düzeli kullanım gerektirmeyen bu haplar yüksek dozajda progesteron hormonu içeriyor. Bu sayede korunmasız cinsel ilişki ile rahimdeki yumurtaya erişen sperm hücrelerinin döllenmeyi gerçekleştirmesi engelleniyor ve gebelik oluşamıyor. Ancak bu hapların da korunmasız ilişki durumunda gebeliği %100 önlediğinden söz edilemez. Çok yüksek oranda hamileliği engelliyor olsa da gebelik oluşması ihtimali yine de mevcuttur.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?

Herhangi bir eczaneden kolaylıkla satın alınabilen ertesi gün hapı mutlaka doktor tarafından reçete edilmesine gerek olmayan ilaçlardan biridir. Eczaneden aldığınız hapı, prospektüste yazan dozda olmak kaydıyla bir miktar su ile yutabilirsiniz. Kaç adet içilmesi gerektiği prospektüste mutlaka yazıyor olacaktır. Bu ilaçlar farklı ilaç firmaları tarafından üretiliyor ve her firmanın alınması gereken doz miktarı eşit olmayabiliyor. Bazı firmalar tarafından geliştirilen hapların tek bir adet kullanılması yeterli olurken bazı firmaların haplarını iki adet kullanmak gerekebiliyor.

Hapı almadan önce mutlaka prospektüsünü okumanız gerekiyor. Çünkü burada ertesi gün hapı özellikle iki adet içilmesi gerektiğinde, ilkinden kaç saat sonra ikincisinin alınması gerektiği gibi bilgilere yer veriliyor. Bu konuda yaygın bir şekilde yapılan hatadan söz etmek gerekiyor. Kadınlar bazen daha fazla sayıda hap içtiklerinde gebelik oluşma riskinin daha da düşeceğini düşünüyor. Oysa bu düşünce kesinlikle gerçek değildir ve ideal dozdan daha fazla almanız çeşitli sağlık sorunları yaşamanıza neden olabilir. Kesinlikle prospektüste yazan miktardan daha fazla almamalısınız.

Mol gebelik (üzüm gebeliği) nedir? nasıl oluşur? detaylı bilgi için aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Tıkla –> Mol gebelik

Ertesi Gün Hapı Nasıl Koruma Sağlar?

Ertesi gün hapı nasıl koruma sağlar

Korunmasız cinsel ilişkiden sonra alınan ertesi gün hapı gebelik oluşma riskini içerdiği progesteron hormonu sayesinde ortadan kaldırıyor. Bu haplar gebelik oluşumunu 2 farklı şekilde engelliyor. Bunların ilki döllenmenin gerçekleşmesini önlemesidir. Cinsel ilişkiyle rahme ulaşan sperm hücreleri şayet rahim içerisindeki koşullar müsaitse 3 güne kadar yaşayabiliyor ve aktifliğini koruyor.

Bu süre zarfında fallop tüplerine de rahatlıkla ulaşabilen sperm hücreleri şayet döllenmenin gerçekleşmesini sağlamışsa bu durumda yine ertesi gün hapı etkili olabiliyor. Çünkü döllenen yumurtanın rahme tutunmasını engelliyor. Bunu da rahim duvarlarının kalınlaşmasını önleyerek yapıyor ve dolayısıyla döllenmenin gerçekleşmiş olması durumunda da gebelik oluşma ihtimalini ortadan kaldırabiliyor. Elbette tüm bu etkilerden faydalanılabilmesi için hapların cinsel ilişkiden sonra ideal süre içerisinde alınması gerekiyor. Geç kalındığında tüm bu etkiler ortaya çıkmaz ve bu duruma gebelik oluşabilir.

Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

İçerisinde hormon bulunan ilaçların hemen hepsinde bazı yan etkiler oluşabiliyor. Ancak bunlar arasında ertesi gün hapı yan etkilerinin çok az sayıda kişide görüldüğü ilaçlardır. Genellikle hafif düzeyde mide bulantısı ve kusma gibi şikayetler oluşabiliyor. Bulantı ve kusmanın şiddeti her kadında aynı derecede olmayabilir. Bununla birlikte memelerde hassasiyet şikayeti ile de kimi zaman karşılaşabiliyoruz. Baş dönmesi ve halsizlik gibi durumlar da bu hapların olası yan etkileri listesinde bulunuyor.

Karın bölgesinde şişkinlik hissi ve buna kimi zaman eşlik edebilen karın ağrısı yine yan etkiler arasında bulunuyor. Çok ender görülmesi kaydıyla ertesi gün hapı hafif lekelenme şeklinde bir kanamaya da sebebiyet verebiliyor. Çok az sayıda kadında bu kanama klasik bir adet kanaması gibi de olabilir. Diğer yan etkiler ile kıyaslandığında kanama çok daha az sayıda kişide görülen bir semptomdur. Bunun dışında bilinen herhangi bir yan etkileri bulunmuyor.

Kadınların ve erkeklerin en çok merak ettikleri bir diğer konu ise zevk suyu yani sıvısından hamile kalınır mı? detaylı bilgi için aşağıdaki makalemize göz atabilirsiniz.

Tıkla –> Zevk suyundan hamile kalmak

Ertesi Gün Hapının Zararları Var mıdır?

Ertesi gün hapının zararı varmı

Bu sorunun iki farklı şekilde yanıtlanması gerekiyor. Konuya dair pek çok bilimsel araştırma yapıldığı ve ertesi gün hapı kullanımına bağlı olarak vücutta herhangi bir zarar meydana geldiğine yönelik bir bulgu elde edilemedi. Ancak zararsız olması sadece hapların prospektüsünde yazan miktarda ve adette kullanılması durumunda geçerlidir. Şayet fazla miktarda alınması söz konusu olursa çok ciddi sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz.

Öncelikle ertesi gün hapı olarak adlandırılan tabletlerin yüksek dozajda hormon içerdiğini unutmamalısınız. Fazla miktarda alınması vücudunuza aşırı miktarda progesteron hormonunun girmesine sebebiyet verir ve bu da vücudunuzun hormon dengesinin alt üst olmasına neden olabilir. Hormon dengesi vücudun en önemli dengelerinden biridir ve bozulması durumunda vücudunuzun kapıları onlarca farklı hastalığa açılmış demektir. Dolayısıyla kesinlikle önerilen dozdan daha fazla sayıda kullanılmamalıdır.

Doğum Kontrol Yöntemi Midir?

Halk arasında maalesef ertesi gün hapı adeta bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılabiliyor. Bu ilaçların kullanımı kesinlikle bir doğum kontrol yöntemi değildir. Tıbbi olarak da bir doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilmez. Doğum kontrol hapları korunmasız ilişkiye karşın özellikle yumurtlama gününe yakın ilişkilerde  gebeliği engellemek amacıyla hemen kullanılması gereken ilaçlardır. Bir çok kadının adetinin 5.7 25. Günlerinde bile bu ilaçları kullandığına şahit oluyoruz halbuki doğru değildir.

Oysa ertesi gün hapı sadece tek bir sefer içilen ve ilişki sonrasında gebeliği engelleme amacını taşıyan haplardır. Ayrıca bu hapın alınması, sonraki cinsel ilişkilerde gebelik oluşmasını engelleyeceği anlamına gelmez. Bu haplar sonraki gebelikleri engelleme özelliğine sahip değildir. Aynı zamanda mevcut bir gebeliği sonlandırma gibi bir özelliklerinin de olmadığını belirtmek gerekiyor. Gebelik döneminde ertesi gün hapının kullanılması bebeğin sağlığında kalıcı hasarlara bir neden olabilir.

Geri çekilme dışarı boşalma yöntemi ile gebelikten korunur mu? günümüzde en çok kullanılan yöntemi sizler için açıkladık. Hemen aşağıdaki linke göz atın…

Tıkla –> Geri çekilme yöntemi

Cinsel İlişkiden Ne Zaman Sonra Kullanılır?

Cinsel ilişkiden ne zaman sonra kullanılır

Bu hapların cinsel ilişkiden sonraki 24 saat içerisinde alınması gerekiyor. Aksi halde ertesi gün hapı etkili olamayabilir ve bu durumda korunmasız cinsel ilişki gebelik ile sonuçlanabilir. Cinsel ilişkiden sonraki 24 saat içerisinde alınması durumunda hapın gebeliği önleme olasılığı %98 dolaylarındadır. Ancak bazı ilaç firmaları tarafından üretilen hapların iki adet şeklinde alınması gerekebiliyor. Bunların ilki cinsel ilişkiden sonraki 24 saat içerisinde, diğeri ise ilk hapın alınmasından 12 saat sonra ya da 8 saat sonra gibi bir periyot da söz konusu olabiliyor. Bu nedenle ertesi gün hapı alınmadan önce mutlaka ilacın prospektüsünü okumalı ve önerilen sürelerde hapı kullanmalısınız.

Ertesi Gün Hapı Ne Kadar Süre İçinde Alınmalı?

Korunmasız ilişkiden sonraki 24 saat içerisinde alınması önerilse de bu süreden sonra alınması durumunda da ertesi gün hapı gebeliğe karşı koruyucu olabiliyor. Fakat bu durumda koruyuculuk olasılığının düştüğünü de belirtmemiz gerekiyor. Örneğin ilk 24 saatte alınması halinde haplar gebelik riskini %98 düzeyinde yok ederken cinsel ilişkiden sonraki 24 saat ila 48 saat arasında alınması durumunda söz konusu oran %75’e geriliyor.

Bazı basın yayın organlarında ertesi gün hapı kullanımının cinsel ilişkiden sonraki ilk 5 günde mümkün olabildiğinden söz ediliyor. Ancak oranlara bakıldığında bu durumda gebelik oluşma riskinin yüksek olduğunu da anlayabiliyoruz. Cinsel ilişkide 5 gün sonra kullanılan ertesi gün hapının gebeliği önleme olasılığı %10 ila %15’lere kadar düşecektir. Bu nedenle istenmeyen bir gebelik durumu varsa ilişkiden sonraki 24 saat içerisinde alınması büyük önem taşıyor. İlk 24 saat içerisinde alınmış olmasına hatta korunmasız cinsel ilişkiden hemen sonra alınmış olmasına karşın %2 dolaylarında da olsa gebelik riskinin mevcut olduğunun altını çizmekte fayda var. Bu nedenle korunma yöntemlerini tercih etmekte fayda var.

 

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
https://www.webmd.com/sex/birth-control/plan-b#1

 

Detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel:  +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]