FSH testi özellikle hamilelik elde etmeyen isteyen çiftler için çok büyük bir önem taşıyor. Sağlıklı bir gebelik oluşması için öncelikle FSH hormon seviyesinin vücutta belirli bir düzeyde olması gerekiyor. Kısırlık problemi yaşayan çiftlere bakıldığında karşımıza en çok çıkan unsurlardan biri hormon değerleridir.

FSH hormonunun beklenen değerde olmaması da kısırlık nedenleri arasında yer alıyor ve dolayısıyla kısırlık tanısı konmadan önce test ile hormon değerlerinin de kontrol edilmesi gerekiyor. Elbette vücuttaki FSH değerlerini ölçen testin doğru zamanda gerçekleştirilmesi, doğru sonucu elde etmek bakımından da çok büyük bir önem taşıyor. FSH yüksekliğinin, düşüklüğünün nedenlerine, normal değerlerin kaç olması gerektiğine ve merak edilen diğer konulara da değineceğiz. Ancak öncesinde bu testin neden yapıldığını gözden geçirelim.

FSH Testi Neden Yapılır?

fsh testi neden yapılır

Az önce de değindiğimiz gibi kadınlarda üreme döneminde en önemli hormonlardan biri FSH’dir. Bu nedenle kısırlık söz konusu olduğunda hamile kalmayı engelleyen unsurun tespit edilebilmesi için mutlaka FSH testi yapılması gerekiyor. Bu test kadınlar için zorlayıcı bir boyut taşımaz.

Sadece kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından belirtilen zamanda kan numunesi verilmesi söz konusu testin gerçekleştirilmesi için yeterli oluyor. Erkeklerden de kan numunesi vermesi istenebilir ve erkeklerde de bu hormon seviyesinin ölçülmesine gereksinim doğabilir. Testis yetersizliğinin mevcut olup olmadığının anlaşılması, sperm sayısının az olması gibi durumlarda bu hormon değerine mutlaka bakılması gerekir.

Erkeklerde sertleşme sorunlarının olması, cinsel fonksiyon bozukluklarının tespit edilmesi ya da değerlendirilmesi gibi durumlarda da FSH testi yapılması gerekecektir. Bu değere sadece üreme dönemlerinde bakılmıyor. Menopoz dönemine dair bir değerlendirme yapılması gerektiğinde, adet düzensizliği şikayeti olduğunda nedeninin anlaşılması gibi durumlarda da söz konusu testin gerçekleştirilmesine ihtiyaç olur. Kadınlarda yumurtalık yetersizliği başlıca kısırlık nedenlerinden biridir. Bu duruma dair tanı konabilmesi amacıyla da vücudun FSH hormon değerlerine bakılması gerekir.

Bilgin olsun –> https://drtugrulabacioglu.com/era-testi/

FSH Normal Değerleri Kaçtır?

fsh normal değerleri kaçtır

Çiftlerden FSH testi yaptırmaları istendiğinde normal değerlerin kaç olduğunu da bilmek isteyebiliyorlar. Elbette bu hormon seviyesi her yaşta aynı düzeyde olmaz. Yaş faktörü bu hormon değerlerinde belirleyici olan unsurlardan biridir. Aynı zamanda kadınlarda adet dönemlerinde de hormon seviyelerinde değişim olabiliyor ve dolayısıyla bu hormon değeri de farklı rakamlara tekabül edebiliyor. Genel olarak kadınlarda ve erkeklerde bu hormon değerinin normal referans aralıklarını kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:

Kadınlarda Normal FSH Değerleri

  • 0-7 yaş arası: <6.7 mIU / mL
  • 8 yaş ya da ergenlik sonrasında;
  • Foliküler faz: 3.1 – 7.9 mIU / mL
  • Ovulasyon fazı: 2.3 – 18.5 mIU / mL
  • Luteal faz: 1.4 – 5.5 mIU / mL
  • Menopoz: 30.6 – 106.3 mIU / mL

 

Erkeklerde Normal FSH Değerleri

  • 0 – 7 yaş arası: <6.7 mIU / mL
  • 8 yaş sonrası: 1.3 – 19.3 mIU / mL

FSH Yüksekliği Neden Olur?

fsh yüksekliği neden olur

Tıpkı bu hormonun düşük olması gibi idealden daha yüksek olması da istenen bir durum değildir. Ancak çeşitli nedenlere bağlı olarak FSH testi sonucunda hormon değerlerinin yüksekliği tespit edilebiliyor. Bu durumda öncelikle overde ya da testislerde bir problem olduğu şüphesi oluşuyor. Elbette bu kanıya varmadan önce kadının yaşının da mutlaka dikkate alınması gerekir.

Çünkü kadınlarda menopoz döneminde hormon düzeylerinde artış meydana gelebiliyor. Menopoz döneminde özellikle 80 mIU/mL üzerinde bir FSH değeri ile karşılaşılması, yumurta rezervinin tükendiği yani artık kadının hamile kalamayacağı anlamına gelir.

Bu arada FSH değerlerinin yüksek çıkmasının nedenlerinden biri de polikistik over sendromudur. Bu sendrom kadınlar arasında oldukça yaygın şekilde görülüyor ve vücudun hormon düzeylerinde de maalesef dengesizliklere yol açabiliyor. Erkeklerde de çeşitli nedenlere bağlı olarak bu hormon seviyesinde yükseklik meydana gelebilir. Bunlar arasında en yaygın görüleniz alkolizmdir. Aşırı düzeyde alkol alan erkeklerde FSH hormonunda yükselme olabilir. Tüm bunlarla birlikte aşağıdaki unsurların da söz konusu hormon değerinde yükselmeye neden olan yaygın faktörler olduğunu belirtebiliriz:

  • AIDS
  • Testislerde iltihaplanma olması
  • Testis torsiyonu problemi
  • Siroz
  • Kronik böbrek yetmezliği

FSH Düşüklüğü Neden Olur?

Yapılan FSH testi sonucunda kimi zaman bu hormonun normal değerlerden daha düşük olduğu saptanabiliyor. Ergenlik zamanında bu hormonun olması gerekenden daha düşük düzeyde seyretmesi yumurtalık fonksiyonlarının zayıf olması ve gelişim eksikliği gibi şüpheleri doğuruyor. Söz konusu hormon değerinin düşük olmasından kaynaklı olarak yumurtalık folikülleri düzgün çalışmayabilir ve sonuç olarak kadının hamile kalması da mümkün olmaz. Dolayısıyla FSH hormonunun düşük olması istenen bir durum değildir.

Sadece kadınlarda değil erkeklerde de FSH testi sonuçları kısırlık noktasında çok büyük bir önem taşıyor. Bu hormon değeri erkeklerin üreme sistemini ziyadesiyle etkiler ve tek başına kısırlığa yani infertiliteye yol açabilir. Bu hormonun düşüklüğü erkeklerde azospermi ya da oligosospermi problemine neden olabilir. Çiftler hangi durumlarda FSH hormonunun normal değerlerin altına düştüğünü merak ediyor. Bu durumlara birkaç örnek verebiliriz:

  • Prolaktin düzeyinin yüksek olması
  • Böbrek üstü tümörleri
  • Ergenliğe erken dönemde girmek
  • Sarkoidoz
  • Hipofiz bezi ameliyatları
  • Radyasyon içerikli olan bazı tedaviler
  • Kafa travması geçirmek
  • Tiroid bezinin yavaş çalışması
  • Konjenital adrenal hiperplazi

Elbette yukarıda sıralanan unsurlardan daha farklı nedenlere bağlı olarak da hormon seviyesinde düşme olabilir.

İlginizi çekebilir –> https://drtugrulabacioglu.com/tup-bebek-asamalari/

FSH Hormonu Nedir?

fsh hormonu nedir

FSH kısaca ‘Follicule Stimulating Hormone’ anlamına geliyor. Bu hormonun en temel görevi folikülleri uyarmaktır ve sadece kadınlarda değil erkeklerde de bu hormon bulunur. FHS hormonu beyinde bulunan hipofiz bezinden salgılanıyor. Üreme sistemi açısından son derece önemli olduğunu da belirtmek gerekir. Çünkü kadın üreme hücreleri olan yumurtaların döllenme için uygun olgunluğa erişmesini sağlayan bu hormondur. Vücutta estradiol üretimini da artıran hormon kadınlarda adet döngüsünün üreme dönemi boyunca devam etmesinde de etkili hatta belirleyici bir faktördür.

Doğurganlık konusunda sıklıkla gündeme gelen LH hormonu da bu hormon ile benzer özellikler taşır. Ancak bu iki hormonu birbirine karıştırmamak gerekiyor. Kadınlardan az miktarda kan numunesi alınması ile FSH testi gerçekleştirilebilir. Özellikle kısırlık tedavisi gören kadınlarda zaman zaman bu testin tekrarlanması gerekiyor. Böylece vücudun tedaviye olumlu bir yanıt verip vermediği, hormon seviyelerin normal düzeye gelip gelmediği de kontrolden geçirilebilir.

FSH Hormonu Kaç Olursa Hamile Kalınır?

Bu konuda en çok merak edilen unsur gebe kalabilmek için FSH testi sonucunun kaç çıkması gerektiği oluyor. Ancak burada kritik bir unsurun altını çizmek gerekiyor. Bu hormon değerinin normal aralıkta olması kişinin hamile kalabileceği anlamına gelmez. Çünkü gebelik oluşması için farklı koşulların da mevcut olması gerekir.

Kadınlarda yapılan test ile FSH hormonunun 10 mIU/mL değerinin altında olması, bu homon değerlerinin hamile kalmayı engellemediği anlamına gelir. Ancak yine de daha farklı nedenlere bağlı olarak da gebelik oluşmayabilir. Bu durumda kısırlığa neden olabilecek diğer faktörlerin de mutlaka araştırılması gerekir. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Merak edenler için:
https://drtugrulabacioglu.com/tup-bebek-fiyatlari/

 

Konu ile alakalı detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]