Tüp bebek sonrası adet düzensizliği konusu doğal yollarla gebelik elde edemeyen ve tüp bebek tedavisinden faydalanmak isteyenlerin sıklıkla merak ettiği konulardan biri oluyor. Çiftlerin bir yıl boyunca korunmasız cinsel ilişki yaşamalarına rağmen gebeliğin oluşmaması durumunda kısırlıktan söz edilebilir.

Bu durumda çiftlere bazı testler ve muayeneler yapılarak gebeliği önleyen unsur ya da unsurlar tespit edilmeye çalışılır. Şayet çiftlerin durumu yardımcı üreme teknikleri ile gebelik elde etmeye uygunsa bu durumda tüp bebek tedavisi planlaması yapılır. Günümüzde bu tedavinin en başarılı yardımcı üreme tekniklerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Elbette başarı oranı her çift için aynı değildir. Özellikle kadının yaşı tüp bebek tedavisinin başarısında belirleyici olan unsurlardan biri olarak kabul ediliyor. Bununla birlikte kadın ve erkek üreme hücrelerinin canlılık durumu, yaşam tarzları ve tedavi sürecini yöneten kadın hastalıkları ve doğum uzmanının başarısı gibi unsurlar tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyen diğer unsurlardır.

Elbette tüm bu süreç anne ve baba adaylarında strese neden olabiliyor. Yaşanan endişe ve stres ise hormonları da etkileyebilir. Bu gibi nedenlerle tüp bebek sonrası adet düzensizliği yaşanması sık rastlanan bir durumdur. Tüp bebek tutmadığında kaç gün sonra adet olunduğu gibi sıklıkla merak edilen konulara değinmeden önce adet düzensizliğini daha yakından inceleyelim.

Tüp Bebek Sonrası Adet Gecikmesi

tüp bebek sonrası adet gecikmesi

Elbette tüp bebek sonrası adet düzensizliği olarak adlandırılan durumdan kast edilen aslında adet olmama da olabiliyor. Bu durumda akıllara gelen ilk unsur gebeliğin elde edilmiş olmasıdır. Şayet tedavi kapsamında gerçekleştirilen embriyo transferinin üzerinden 12 gün geçmiş olmasına karşın adet dönemi başlamadıysa gebelik testi yapılabilir.

Zira hamilelik elde edildiyse embriyo transferinden 12 gün sonra yapılan testte sonuç pozitif çıkacaktır. Ancak gebelik testinin negatif çıkması da söz konusu olabilir. Bu durumda kadının adet döngüsünü yaşaması yani adet olması beklenir. Fakat tedavi boyunca kadının yaşadığı endişe, stres, heyecan gibi duygular adet dönemlerini de etkileyebiliyor ve adet gecikmesine yol açabiliyor.

Kadınlarda adet dönemlerinin duygusal unsurlardan da etkilendiğini unutmamak gerekiyor. Bu durumda bir süre daha beklemekte fayda olacaktır. Beklenen adet dönemini takiben 2 hafta geçtiyse ve kanama başlamadıysa derhal doktorunuza danışmalısınız.

Tüp Bebek Sonrası Adet Kanaması

Bilindiği gibi tüp bebek tedavisinde bazı ilaçların kullanılması gerekiyor ve bu da tüp bebek sonrası adet düzensizliği problemine yol açabiliyor. Öncelikle tedavinin başında anne adayına yumurta geliştirici ilaçlar verilir. Burada yumurta sayısının ve kalitesinin artırılması hedefleniyor. Yumurta kalitesinin ve sayısının artması ise tüp bebek tedavisinin başarı oranını yükseltir.

Ardından yumurta toplama işlemine geçiliyor ve en kaliteli, en sağlıklı yumurtalar belirlenerek ayrılıyor. Baba adayından da sperm hücresi alınarak laboratuvar ortamında döllenmenin meydana gelmesi sağlanıyor.  Döllenen yumurta rahme yerleştiriliyor ve ardından anne adayı için heyecanlı bir bekleyiş başlıyor.

Gebelik testinin yapılması için beklenmesi gereken süre olan 12 gün anne adayları açısından stresli bir sürece dönüşüyor. ‘Acaba tutacak mı’, ‘acaba hamile kalırsam bebeğim sağlıklı olacak mı’ gibi sorular ister istemez bir stres yaratabiliyor. Sonuç olarak tedavi başarılı olursa zaten anne adayının adet olması beklenmez. Ancak sonuç negatif çıkarsa kısa bir süre gecikmeli de olsa adet döneminin yaşanması bekleniyor. Uzun süreli gecikme olması durumunda ise doktora başvurmak ve bu konuda doktoru bilgilendirmek büyük önem taşıyor. Bu sayede adet kanamasının olmamasının nedeni araştırılabilir.

Tüp Bebekten Sonra Adet Düzensizliği

tüp bebekten sonra adet düzensizliği

Her ne kadar çiftler bebek sahibi olmayı çok istese de tüp bebek sonrası adet düzensizliği sık yaşanan bir durumdur. Bunun nedeni tüp bebek tedavisinin çiftler için heyecanlı ve stresli bir sürece dönüşebiliyor olmasıdır. Aynı zamanda anne adayının kullandığı ilaçların hormon içerikli olması da önem taşıyor. Yumurtayı uyaran hormon içerikli ilaçlar haliyle adet dönemlerini de etkileyebiliyor.

Bu noktada merak edilen unsur bu adet düzensizliğinin kalıcı olup olmadığıdır. Elbette adet düzensizliği uygulanan tüp bebek tedavisinin ardından bir süre yaşanabilir ancak kalıcı değildir. Bir süre sonrasında kadının adet döngüsünün yeniden bir düzene girmesi beklenir. Bu sürenin de genel olarak 1 ay ile 2 ay arasına değiştiğini söyleyebiliriz.

Ancak her kadında bu sürenin aynı olmayabileceğini de belirtmemiz gerekiyor. Çoğunlukla tüp bebek tedavisinin hemen ardından yaşanan adet düzensizliği için herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek olmaz. Adet düzensizliği kendiliğinden düzelir. Ancak düzelmemesi durumunda da mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması gerektiğini unutmamalısınız.

Tüp Bebek Tutmazsa Kaç Gün Sonra Adet Olunur?

Daha önce de değindiğimiz gibi tüp bebek sonrası adet düzensizliği olabilir. Ancak adet düzensizliğinin çok uzun süreli olması da beklenmez. Uygulanan tüp bebek tedavisinin başarısız olması durumunda normal adet döngüsü içerisinde beklenen tarihte adet kanamasının başlaması gerekir.

Fakat hem kullanılan ilaçlar hem de stres ve endişe gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak bu süre uzayabilir. Şayet 2 hafta gibi bir süre boyunca gecikme meydana geldiyse çeşitli tetkik ve muayenelerin yapılması gerekebilir. Elbette beklenen tarihten daha erken dönemde kanama meydana gelirse bu durumu da ciddiye almanız gerekiyor. Enfeksiyon ve benzeri riskleri de göz önünde bulundurarak zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmenize fayda olacaktır.

Tüp Bebek Tedavisinden Sonra Adet Görme

tüp bebek tedavisinden sonra adet

Tüp bebek tedavisinin temel amacı hamilelik elde etmektir. Gebelik döneminde adet kanamaları kesildiği için tedavinin başarılı olması durumunda adet görme gerçekleşmez. Ancak burada tüp bebek sonrası adet düzensizliği kadar önemli olan bir diğer unsur daha bulunuyor.

Adet kanaması sanılan aslında embriyo transferi sonrasında yaşanan bir kanama olabilir ve bu durumda hiç zaman kaybetmeden doktorunuz ile görüşmeniz gerekir. Embriyonun rahim içerisinde tutunamaması ve düşmesi söz konusu olabildiği için her kanama adet kanaması olarak değerlendirilmemelidir. Zira böyle bir durumda kanama çok daha fazla miktarda olacaktır.

Tüp Bebekte Risk Ne Zaman Biter?

Kadınlar tüp bebek sonrası adet düzensizliği konusunda riskler hakkında da bilgi sahibi olmak isteyebiliyor. Elbette her gebelikte bazı riskler vardır. Ancak söz konusu tüp bebek olduğunda risklerin biraz daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Anne adayının yaşı ve genel sağlık durumu gibi unsurlar da riskler üzerinde belirleyici olabiliyor.

İlk 3 ay riskin fazla olduğu dönemdir. Dolayısıyla anne adayları bu dönemde doktorunun önerilerini ve uyarılarını dikkate almalıdır. Sorunsuz bir gebelik yaşanması da mümkün olabiliyor. Her tüp bebek tedavisinin mutlaka sorunlu bir gebeliği beraberinde getireceği düşünülmemelidir. Ancak tüp bebek tedavisi ile hamile kalan anne adayları için kan pıhtılaşması, tiroit ve insülin direnci gibi rahatsızlıkların gelişme riskinin bir miktar daha fazla olduğunu belirtebiliriz.

Bu nedenle gebelik takibinin mutlaka deneyimli bir hekim tarafından yapılması, anne adaylarının da rutin kontrollerini, muayenelerini, istenen tetkikleri kesinlikle ihmal etmemesi çok büyük bir önem taşıyor. Bu sayede olası riskler erken dönemde fark edilebilir ve gerekli müdahaleler yapılır. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgin olsun –> https://drtugrulabacioglu.com/tup-bebek-fiyatlari/

 

Konu ile alakalı detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]