Histerektomi ameliyatı kadınlarda sıklıkla uygulanan ve uterusun yani rahmin alınması amacıyla gerçekleştirilen bir operasyondur. Çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleştirilen bu ameliyat en sık 35 yaşın üzerindeki  kadınlarda gerçekleştiriliyor. Operasyonun gerçekleştirilme sıklığı ise binde 6 ila 8 düzeyindedir. Ameliyatın temel amacı olan rahim alınması işlemi 4 farklı teknikle yapılabiliyor. Bu ameliyatın ardından hastanın hamile kalması ya da adet görmesi mümkün olmayacaktır.

Histerektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Uzun yıllar abdominal olarak adlandırılan ve karına kesi uygulanması yöntemi ile gerçekleştirilen histerektomi ameliyatı günümüzde laporoskopik yöntemle de yapılabiliyor. Ameliyatın nasıl yapılacağına mutlaka doktorunuz tarafından karar verilmesi gerekiyor. Çünkü her bir yöntemin, her hasta için uygun olduğundan söz edilemez.

Öncelikle rahim alınması işlemine neden ihtiyaç duyulduğu, hastanın durumu gibi faktörlerin bir arada değerlendirilmesi gerekiyor. Ardından en uygun olan teknik ile histerektomi ameliyatı gerçekleştirilebilir. Operasyon genel anestezi altında yapıldığından hastanın herhangi bir acı ya da ağrı hissetmesi mümkün olmuyor.

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalemiz:
Tıkla –> Adet döneminde hamile kalınır mı

Total Laparoskopik Histerektomi Nedir?

Total laparoskopik histerektomi

Son yıllarda jinekolojik cerrahide en çok tercih edilen yaklaşımlardan biri de total laparoskopik histerektomi ameliyatı oluyor. Bu yöntem sadece rahim alınması amacıyla yapılabildiği gibi gerektiğinde rahim ile beraber yumurtalıkların ya da fallop tüplerinin alınması amacıyla da rahatlıkla tercih edilebiliyor. Ameliyat öncesinde hastanın cildine, göbek deliği ve karın bölgesine 3 adet delik açılıyor.

Bu delikten çok küçük ebatlarda olan kamera sokuluyor ve karın bölgesi kamera ile izlenerek operasyon gerçekleştiriliyor. Sonrasında ise deliklere dikiş uygulaması yapılıyor ve laparoskopik histerektomi ameliyatı tamamlanmış oluyor.

Ancak rahim alınması işlemi için her hastaya bu yöntemin uygulanamadığının da bilinmesi gerekir. Bazı hastalarda rahmin tahliyesinin daha farklı tekniklerle yapılması zaruri hale gelebiliyor. Doktor tarafından risk faktörlerinin analizi de yapılıyor ve hastaya en uygun yöntemin tercih edilmesi gerekiyor.

En çok sorulan sorulardan bir tanesini aşağıda açıkladık:
Tıkla –> Smear testi

Rahim Alma Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Farklı tekniklerle yapılabilen histerektomi ameliyatı süresi hastaların en çok merak ettiği konulardan biridir. Ancak ameliyat süresine dair net bir bilgi vermek yanıltıcı olabilir. Çünkü bazı hastalarda operasyon sadece 1 saatte tamamlanırken bazı hastalarda bu süre 3 saate kadar da uzayabiliyor. Öncelikle histerektomi ameliyatı için hangi tekniğin tercih edildiğinin ameliyat süresi üzerinde belirleyici bir unsur olduğunu belirtmek gerekiyor.

Sadece rahim alınması amacıyla gerçekleştirilen operasyon biraz daha kısa sürede tamamlanırken bu operasyona fallop tüplerinin ya da yumurtalıkların alınmasının dahil edilmesi durumunda ameliyat süresi uzayabiliyor. Çünkü bu durumda operasyon esnasında yumurtalıkların ve fallop tüplerinin de doku bağlarının kesilmesi ve bu dokuların bağlarından ayrılması gerekiyor. Bu durumda ameliyatın süresi 2 hatta 3 saate kadar da uzayabiliyor.

Rahim Alma Ameliyatı Fiyatları

Rahim alma ameliyatının fiyatları

Elbette histerektomi ameliyatı fiyatları da operasyon için tercih edilen yöntemden ziyadesiyle etkileniyor. Açık ameliyat ile kapalı ameliyat fiyatları arasında fark olması normaldir. Aynı zamanda doktorun deneyimi ve rahim alınması ile beraber yumurtalık ya da fallop tüplerinin de alınıp alınmayacağının da fiyatlar üzerinde etkili olan faktörler olduğunu belirtmek gerekiyor.

Tüm bu unsurlar bir arada değerlendirilir. Yapılan detaylı muayene ile hastanın fiziksel anlamda durumu da dikkate alınır ve bir fiyatlandırma yapılarak muayene sonrasında hastaya bildirilir. Ancak genel olarak fiyatların çok yüksek olmadığını da belirtebiliriz. Rahim alma ameliyat fiyatları semte, hekimin tecrübesine, hastaneye göre değişmektedir. İstanbul ilinde hastaneler arası yapılan bir araştırmada

  • Klasik rahim alma fiyatları 4500-17000 TL
  • Vajinal rahim alma ameliyatı fiyatı 5500-14000 TL
  • Laporoskopik Rahim alma ameliyatı fiyatları 12000-25000 TL arasında değişmektedir.

Bizim fiyatımızı öğrenmek için ilgili irtibat bilgilerimizden bizlere ulaşabilir ve bilgi alabilirsiniz.

Kadınların sıklıkla yaşadıkları sorunlardan bir tanesine aşağıdaki linkte değindik:
Tıkla –> Erken adet görme

LAVH Ne Demektir?

LAVH, ‘Laparoscopically Assisted Vaginal Hysterectomy’ yani laparoskopi yardımlı vajinal histerektomi ameliyatı anlamına geliyor. En genel şekli ile LAVH, rahim alınması işleminin kapalı ameliyat yöntemi ile gerçekleştirilmesidir. Karın bölgesinin birkaç farklı yerine delik açılır ve mikro kamera yardımı ile ameliyat işlemine vajina bölgesinden devam edilir.

Sadece rahmin değil yumurtalıkların ve fallop tüplerinin vücuttan tahliye edilmesi gerektiğinde de bu yöntemden faydalanılabilir. Karın bölgesine büyük kesiler uygulanmıyor olması, ameliyat sonrası iyileşme sürecinin de daha kısa olmasını beraberinde getirebiliyor. Ayrıca bu yöntem karın içerisinde bulunan ve ağrıya sebebiyet veren yapışıklıkların da kolaylıkla kesilerek onarılmasını sağlayabiliyor.

Histerektomi Tipleri Nelerdir?

Genel olarak histerektomi ameliyatı 4 farklı teknikle yapılabiliyor:

Vajinal Histerektomi

Rahim dokusunun vajinadan yapılan kesi ile vücuttan tahliye edilmesi yöntemdir. Ancak her hasta için bu yöntem ideal bir seçenek olmayabiliyor.

Abdominal Histerektomi

Karın bölgesine uygulanan kesi ile rahmin çıkarılmasıdır. Bu yöntem rahim alınması işleminin en eski cerrahi tekniklerinden biridir.

Laparoskopik Histerektomi

Küçük bir kamera ile karın içi bölgesinin görüntülenmesi ile gerçekleştirilen ameliyat tekniğidir. Günümüzde hastanın fiziksel durumunun da uygun olması kaydıyla sıklıkla tercih ediliyor.

Robotik Histerektomi

Ameliyatta kullanılan tüm aletler bir robota bağlı olur ve bu robot da doktor tarafından kontrol edilir. Bazı çevrelerde bu yöntem laparoskopik histerektomi ameliyatı yaklaşımlarının bir alt türü olarak değerlendiriliyor.

Histerektomi Ameliyatının Nedenleri Nelerdir?

Histerektomi ameliyatının nedenleri

Genellikle histerektomi ameliyatı jinekolojik kanserler nedeniyle gerçekleştirildiği düşünülür. Ancak farklı nedenlerle de operasyondan faydalanılması gerekebiliyor. Ameliyat ile rahim alınması işlemine ihtiyaç duyulan nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Myom

Rahmin içinde duvarunda ya da dışarısında bulunabilen ve iyi huylu yumrular olan myomlar histerektomi ameliyatı nedenleri arasında en yaygın olanlardan biridir. Rahimde nerede konumlandıklarına ve büyüklüklerine bağlı olarak kanama, kansızlık gibi çeşitli sorunlara yol açabilen myomlar bazı hastalarda rahim alınmasını zorunlu hale getirebiliyor.

Endometriozis

Halk arasında ‘çikolata kisti’ olarak adlandırılan bu dokunun oluşum nedeni henüz bilinmiyor. Mesanede, yumurtalıklarda da görülebilen bu dokunun rahim alınması ile birlikte vücuttan tahliye edilmesi işlemi çocuk sahibi olmayı düşünmeyen hastalarda sıklıkla uygulanıyor. Çünkü çikolata kistinin tekrarlama olasılığı bulunuyor ve bu da hastanın çeşitli problemler yaşamasına neden olabiliyor.

Anormal Kanamalar

Tedavi edilemeyen anormal kanamaların da ameliyat nedenlerinden biri olduğunu belirtebiliriz. Kanamalar pek çok nedenden kaynaklanabiliyor. Kimi zaman tedavi ile bu sorun ortadan kaldırılıyor ancak kimi zaman da rahim alınması işlemine gereksinim doğabiliyor.

Rahim Sarkması

Rahmi olması gereken yerde tutan pelvik kaslarının zayıflaması rahim sarkmasına neden olabiliyor. Tedavi seçenekleri arasında bu operasyon da yer alıyor.

Kronik Ağrı

Rahim bölgesinde meydana gelen ve hasta için zorlayıcı bir form kazanan kronik ağrılarda cerrahi müdahale ilk seçenek olarak düşünülmez. Ancak yine de tedavilerden biri de histerektomi ameliyatı yani rahmin alınması olabiliyor.

Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı Nasıldır?

Tahmin edilebileceği gibi histerektomi ameliyatı için tercih edilen yöntem hastanın iyileşme süreci üzerinde de etkili olabiliyor. Ameliyatın kapalı teknikle yapılması daha kısa, açık teknikle yapılması ise daha uzun bir iyileşme süreci yaşanacağı anlamına geliyor. Genel anestezi altında gerçekleştirilen rahim alınması işleminin ardından hafif ağrı olabilir.

Hastanın kısa bir süre klinik istirahati ya da ev istirahati de gerekebilir. Ameliyat sonrasında vajinal temizliğe dikkat edilmesi, sauna, hamam gibi ortamlarda bulunulmaması ve bir süre cinsel ilişkiye girilmemesi de gerekiyor. Operasyondan bir hafta ila 10 gün sonra kontrol muayenesinin yapılması gerekiyor. Bir süre ağır kaldırmamak, spor yapmamak ve araba kullanmamak da dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alıyor.

 

Konu ile alakalı detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]