Kürtaj sonrası kanama sorusunun cevabından önce bu işlemi bilmek gerekir. Kürtaj işlemi cerrahi bir müdahale olduğu için işlemden sonra belirli bir üre boyunca kanama olması normal kabul edilir. Kadınların genellikle kürtaj sonrası kanama hakkında bilgi sahibi olmamaları, ciddi bir endişe içerisine girmelerini de beraberinde getiriyor. Oysa bu işlemin yapılmasının ardından kanamanın olması her durumda ve her şekilde bir sorun olduğunun habercisi olarak değerlendirilmemelidir. Çünkü kürtaj sonrası kanama zaten hekimler tarafından da beklenen bir durumdur.

Kürtajda hangi teknik kullanılmış olursa olsun kanama konusunun büyük önem taşıdığını ve bazı kritik noktaların da olduğunu belirtmek gerekiyor. Kürtaj yaptıran ya da yaptırmayı düşünen kadınların bu konuda detaylı bilgi sahibi olması ise büyük önem taşıyor. Çünkü kanamanın ne düzeyde olduğu ya da kanama ile birlikte hangi semptomların görüldüğü, kişinin kendisi tarafından gözlemlendiği durumlardır. Zira kürtaj sonrası kanama konusunda ne zaman bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiği gibi kritik konularda bilgi sahibi olunması kimi zaman hayati bir önem dahi taşıyabiliyor.

Bilgin olsun –> https://drtugrulabacioglu.com/kurtaj-fiyatlari/

Kanama Süresi Ne Kadar Sürer?

Kürtaj sonrası kanama ne kadar sürer

Öncelikle kanama süresi hakkında bilgi sahibi olunması, kanama konusuna daha sakin yaklaşmayı da sağlar. Bu kanama 1 ila 3 hafta boyunca devam edebilir ve son derece normaldir. Ancak bu sürenin uzaması, kanama ile birlikte bazı semptomların ortaya çıkması durumunda gerekli muayene ve kontrolün yapılabilmesi için mutlaka sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir. Bununla birlikte kürtaj sonrası kanama devam ettiği sürece denize, havuza ve jakuziye asla girilmemesi gerekiyor. Banyonun küvete oturarak değil, ayakta yapılması da önem taşıyor.

Doktorunuz tarafından kanama ile ilgili yapılan uyarıları dikkate almanız, kürtaj sonrası iyileşme sürecini sıkıntısız bir şekilde atlatmanız bakımından önemlidir. Önerilere ve uyarılara harfiyen uymanız ve özellikle belirtilen süre sonrasında yapılacak kontrole gitmeniz gerekir. Kontroller, hem kanamanın durumunu gözden geçirmek hem de rahim içi dokulardaki iyileşme hızına bakılması açısından önem taşıyor. Kontrol muayenesi genellikle kürtajdan bir hafta ila 10 gün sonrasında yapılır.

Damla damla ya da lekelenme şeklinde meydana gelebilen kürtaj sonrası kanama kimi zaman koyu renkte ya da pıhtılı, parçalı şekilde de görülebilir. Bu durum da gayet normaldir ve endişeye mahal olmaz. Kanama devam ettiği sürece cinsel perhiz uygulamanız gerekiyor. kanama devam ederken cinsel ilişki yaşanması, enfeksiyon riskini doğurur. Çünkü kürtaj sonrası kanama mevcut olduğu halde cinsel ilişkiye girilmesi, vajina girişindeki mikropların rahim ağzından rahim içerisine ulaşmasına neden olabilir. Bu durumda henüz tam olarak iyileşmemiş olan rahim içerisinde enfeksiyon meydana gelir. Ayrıca kanama nedeniyle tampon kullanımı da önerilmez. Bunun yerine ped kullanılması gerekiyor.

Tıkla öğren –> https://drtugrulabacioglu.com/kurtaj-sonrasi-cinsel-iliski/

Kürtajdan Sonra Ne Zaman Adet Görürüm?

Ne zaman adet görürüm

Kürtaj işlemi sonrasında rahim içerisindeki dokuların yenilenmesi, belirli bir zaman dilimini gerektiriyor. Dokularda tam olarak iyileşmesinin gerçekleşmesi, kürtaj sonrası kanama durumunun da sona ermesini sağlıyor. Ancak bu sürenin kişiden kişiye değişkenlik gösterdiğini de belirtmek lazım… Dokuların iyileşmesi ve yeniden adet döngüsünün başlaması için 30 gün beklemek gerekebiliyor. Kürtajdan sona ilk adet döngüsü 30 ila 40 gün arasında gerçekleşiyor.

Eğer 30 günden önce adet başlarsa ya da 40 gün geçmiş olmasına karşın adet döngüsü halan başlamamış ise ve adet belirtileri de görülmüyorsa yapılması gereken en doğru hareket, bir sağlık kuruluşuna gitmek ve doktora konuyla ilgili bilgi aktarmak olmalıdır. Çünkü tıpkı küretaj sonrası kanama süresinin çok uzun olması gibi adet döngüsünün ideal süre zarfında başlamamış olması da kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından değerlendirilmesi gereken hususlar arasında yer alıyor.

Kürtajdan Sonra Kanama Nasıl Durdurulur?

Bu işlemin ardından meydana gelen kanamaya normal koşullarda herhangi bir müdahalede bulunmaya gerek olmaz. Çünkü kürtaj sonrası kanama rahim içerisinde bulunan dokuların iyileşmesi ve rahmin kendini yenilemesinden kaynaklanıyor. Rahmin toparlanması ve dokularda iyileşmenin tam olarak sağlanması nedeniyle meydana gelen kanama gayet normaldir ve bu kanamayı durdurmaya gerek olmaz. Fakat bununla birlikte kürtaj sonrası kanama çeşitli sorunlar nedeniyle de meydana gelebiliyor. Böyle bir durum söz konusu olduğunda zaten bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Sağlık kuruluşunda gerekli görülmesi halinde kanamayı durdurmak için bir müdahale yapılacaktır.

İlgini çekebilir –> https://drtugrulabacioglu.com/kurtaj-icin-en-uygun-hafta-nedir/

Kanama Uzun Sürerse Ne Yapmalıyım?

Kanama uzun sürerse ne yapmalıyım

Öncelikle kürtaj sonrası kanama 3 haftaya kadar uzayabiliyor ve kanamanın şiddetinin artmaması, kanama ile birlikte kötü kokulu akıntı olmaması durumunda endişe etmeye gerek olmaz. Ancak her cerrahi müdahale gibi kürtaj da kendi içerisinde bazı komplikasyonlar barındırıyor. Bunlar arasında en önemli olanı enfeksiyondur. Kürtaj sonrasında antibiyotik ilaç reçete edilmesi, enfeksiyon riskinin ortadan kaldırmaya yöneliktir.

Enfeksiyon gelişmesi durumunda vücut ateşi 38 derecenin üzerine çıkar ve kürtaj sonrası kanama artabilir. Kanamanın ideal süreden daha uzun sürmesi rahim içerisinde parça kalma ihtimalini de düşündürür. Bu ve benzeri riskleri göz önünde bulundurarak zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması büyük önem taşıyor. Diğer semptomların görülmemesi ve sadece kanamanın 3 hafta süre geçmesine karşın halen devam etmesi halinde de mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalısınız.

Kürtajdan Sonra Kahverengi Kanama

Kürtajdan sonra kahverengi kanama

Gebeliğin sonlandırıldığı kürtaj sonrası kanama bir süre sonrasında lekelenme şeklinde bir kanamaya dönüşebilir. Bu durumda kanın renginin kahverengi olduğu sıklıkla gözlemleniyor. Kahverengi kanama durumunda herhangi bir endişe etmenize gerek olmaz. Çünkü kanın renginin kahverengi olması, vücuttan ayrılmak için biraz daha beklediği anlamına gelir. Kimi zaman bekleyen kan, kırmızı ve parlak renkli olan taze kan ile karışabilir ve kahverengi ile kırmızı karışımı bir kanama da görülebilir.

Gerçekleştirilen kürtaj sonrası kanama ne kadar normalse, kanın özellikle ilk haftadan sonra kahverengi bir renk alması da gayet normaldir. Fakat burada kritik bir unsurdan söz etmek gerekiyor. Şayet kahverengi olan kan ile birlikte kötü bir koku da alıyorsanız bu durumda hiç zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekiyor. Kötü koku bir problemin belirtisi olarak görülebilir ve durumun değerlendirmesinin yapılabilmesi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayene edilmeniz gerekir.

Bilgin olsun –> https://drtugrulabacioglu.com/kurtaj-nedir-nerede-yapilir/

Kürtajdan 15 Gün Sonra Kanama

Kürtajdan sonra kanamayla ilgili önem taşıyan konulardan biri de kanamanın daimi olup olmadığıdır. Öncelikle kürtaj sonrası kanama süresinin daha önce de belirttiğimiz gibi kişiden kişiye farklılık gösterdiğinin unutulmaması gerekiyor. Bazı kişilerde kanama sadece 5 gün içerisinde duruyor. Ancak bazı hastalarda bu süre 3 haftaya kadar devam edebiliyor. Kanama bir süre sonrasında lekelenme şeklinde bir form kazanabiliyor. Bu noktada dikkate alınması gereken unsur kürtaj sonrası kanama durduğu halde, 15 gün sonrasında yeniden başlamasıdır. Bu durumda sağlık kuruluşuna başvurmanız ve doktorunuzu konuyla ilgili bilgilendirmeniz gerekiyor.

Genellikle kürtaj sonrası kanama işlemden 15 gün sonra meydana geldiğinde, kadınlar bunun adet kanaması olduğunu düşünüyor. Fakat kürtaj sonrasında adet döngüsünün 15 gün içerisinde başlaması beklenmez. 15 gün oldukça erken bir süredir ve adet döngüsünün genellikle 30 gün sonrasında başladığı bilgisinin, bu kanamanın adet kanaması olmayabileceği ihtimalinin de mutlaka kadınlar tarafından göz önünde bulundurması gerekiyor.

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
https://www.healthline.com/health/period-after-abortion

 

Kürtaj ile ilgili detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel:  +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]