Kürtaj, en genel şekliyle hamileliğin özel teknikler kullanılarak sonlandırılması olarak tanımlanabilir. Çoğu zaman istenmeyen, plansız gebeliklerde tercih edilen kürtaj işlemi, kimi zaman sağlık sorunları nedeniyle de zorunlu olarak yapılabiliyor. Aynı zamanda kürtaj, bebek aldırma dışında bazı kadın hastalıklarına tanı koymak, aşırı kanamayı durdurmak ya da rahim içinden doku örneğinin alınabilmesi için farklı amaçlarla da yapılabilen cerrahi müdahaledir. Sadece kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılabilen bebek aldırma işleminde tüm dünya genelinde en çok tercih edilen yöntem, toplumda vakumlu kürtaj adıyla da bilinen vakumlu aspirasyon tekniği oluyor. Ancak bebeğin tahliye edilmesi için kullanılabilecek farklı kürtaj teknikleri de bulunuyor.
Kürtaj fiyatları ne kadar? neye göre değişir? detaylı bilgi için aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.
Tıkla –> Kürtaj fiyatları ne kadar
Bebek Aldırma Yöntemleri Nelerdir?
Günümüzde gerek en az risk içeriyor olması, gerekse hasta ve hekim tarafından daha konforlu bir teknik olması nedeniyle bebek aldırma yöntemleri arasında vakumlu aspirasyon tekniğinin daha sık kullanıldığını belirtelim. Bunun yanı sıra prope kürtaj, revizyone kürtaj ve endometrial kürtaj gibi yöntemler de mevcut. Ancak bu yöntemlerin amacı genellikle bebeğin tahliyesi olmuyor. Az önce de değindiğimiz gibi, farklı tıbbi amaçlar doğrultusunda devreye giren özel cerrahi teknikler olduğunu belirtebiliriz. Tüm kürtaj yöntemlerinde hastaya lokal ya da genel anestezi uygulandığı bilgisini de aktarmak isteriz. Dolayısıyla hangi yöntem tercih edilmiş olursa olsun, hastanın herhangi bir ağrı ya da acı hissetmesi asla mümkün değildir.
Vakumlu Aspirasyon Kürtaj
Sadece 5 ile 10 dakika içerisinde tamamlanan bir kürtaj olan vakumlu aspirasyon, ters basınç ile rahim içerisinde bulunan gebelik kesesinin tahliye edilmesi yöntemidir. Bu yöntemle bebek aldırma iyileşme süreci bakımından da hasta açısından en doğru tercih oluyor. Mevcut kürtaj yöntemleri arasında rahmin delinmesi, parça kalması gibi risklerin en az olduğu bebek aldırma yöntemi vakumlu aspirasyondur. Bu nedenle kadın hastalıkları ve doğum uzmanları öncelikle bu yöntemi tercih eder.
Ancak çok ender durumlarda, vakumlu aspirasyon ile bebek aldırma işleminin sakıncaları olduğunda diğer kürtaj yöntemleri zaruri olarak tercih edilebilir. Vakumlu kürtajın ardından olası bir enfeksiyon riski göz önünde bulundurularak hastaya antibiyotik ilaç reçete edilir. Aynı zamanda hafif ağrı olması durumunda kullanılabilecek ağrı kesici ilaç de reçeteye eklenir. İnce uçlu bir kanül, enjektör ve vakum cihazı kullanılarak gerçekleştirilen bebek aldırma işleminin yapıldığı gün, bir süre dinlendikten sonra taburcu olabilirsiniz. Ancak evde birkaç gün dinlenmeniz gerekebilir.
Vakumlu kürtaj ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz.
Tıkla –> Vakumlu kürtaj nasıl yapılır
Prope Kürtaj
Prope kürtaj yöntemi bebek aldırma işleminden ziyade adet döneminde ya da adet dönemi dışında kanamanın çok fazla olması durumunda tanı ve tedavi amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Prope kürtajda özel aletler kullanılarak rahim içerisi kazınır ve rahmin üst tabakası tamamen temizlenir. Özellikle rahim kanseri ve endometrial hiperplazi teşhisi koyabilmek için tercih edilen cerrahi müdahalelerden biridir.
Revizyone Kürtaj
Bu yöntem de bebek aldırma amacıyla değil, düşük yapılması durumunda tercih edilen bir tekniktir. Düşük sonrasında rahim içerisinde fetüsten bir parça kalması ya da plasentadan bir parça kalması durumunda tercih edilir ve yöntemin amacı rahmi tamamen temizlemektir. Bununla birlikte doğum sonrasında rahimde parça kalması durumunda da başvurulan yöntem, revizyone kürtaj işlemidir.
Endometrial Kürtaj
Endometrial kürtaj ise infertilite (kısırlık) tanısı koymak amacıyla gerçekleştirilen bir metottur. Dolayısıyla bebek aldırma amacıyla yapılan cerrahi müdahalelerden biri değildir. Rahimde yumurtanın mevcudiyetini tespit edebilmek amacıyla adet döneminin 21. gününde gerçekleştirilen bu yöntemde amaç rahim içerisinden örnek almaktır. Alınan bu doku örneği üzerinden bir değerlendirme yapılır.
Çocuk Aldırma Ne Zaman Yapılır?
Halk arasında bebek aldırma işleminin gebeliğin öğrenilmesinin hemen ardından bile yapılabileceği düşünülüyor. İstenmeyen gebeliklerde hamileliği öğrenilmesi bir paniğe sebebiyet verebiliyor ve bu gibi durumlarda aynı gün kürtaj yapılması dahi talep edilebiliyor. Ancak kürtaj işleminin yapılabilmesi için öncelikle gebelik kesesinin tam olarak yerleşmesi gerekiyor. Bu da yaklaşık olarak gebeliğin 5. haftasına tekabül ediyor. Gebelik kesesinin rahimde tam olarak yerleşmiş olması kaydıyla, gebeliğin 5. haftası ila 10. haftası arasında herhangi bir günde çocuk aldırma mümkün olabilir. Bu önemli bir unsurun altını çizmek gerekiyor. Gebeliğin 5. haftasından önce kürtaj yapılması halinde gebelik devam edebilir. Bu nedenle paniğe kapılmadan doktorunuzun önerilerini dikkate alarak kürtaj gününü belirlemenizi ve randevunuzu buna göre almanızı öneririz.
Yasalar kapsamında tıbbi açıdan bazı zorunluluklar doğmamış ise gebeliğin 10. Haftasından sonra kürtaj işlemi yapılamaz. Çok erken bir tarihte kürtaj yaptırmak sakıncalı fakat geç kalmanız durumunda da bebek aldırma yasağı nedeniyle kürtaj işlemini yaptıramayabilirsiniz. Gebelik şüphesi doğduğunda gebelik testi yaptırmakta da gecikmemek gerekiyor. Böylelikle yasal süreyi aşmadan bebeğin tahliye edilmesi için rahatlıkla başvuruda bulunabilirsiniz.
Kürtaj için en uygun haftanın hangisi olduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.
Tıkla –> Kürtaj için en uygun hafta
Bebek Aldırma Fiyatları Nedir?
Kürtaj yaptırmayı düşünen kadınlar, bebek aldırma fiyatları hakkında da bilgi sahibi olmak istiyor. Ancak size fiyat noktasında bir rakam aralığından ya da net bir fiyattan söz etmemiz yanıltıcı olur. Hangi sağlık kuruluşunu tercih ettiğiniz, gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunuz, hangi yöntem ile kürtajın yapılacağı, doktorun deneyimi, hastanenin konumu gibi pek çok farklı unsura bağlı olarak kürtaj fiyatları da değişkenlik gösteriyor. Ayrıca fiyat bilgisi alabilmeniz için öncelikle seçtiğiniz bir sağlık kuruluşundan randevu almanız ve muayene olmanız gerekiyor. Çünkü bebek aldırma fiyatları kürtaj riskleri de göz önünde bulundurularak belirleniyor ve bu riskler her kadında farklı olabiliyor.
Genel olarak bebek aldırma işleminin fiyatlarının sanıldığı kadar yüksek olmadığını belirtebiliriz. Önemli olan kürtaj için ne kadar bütçe ayrılması gerektiğinden ziyade tam donanımlı bir sağlık kuruluşunda, deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından kürtajın yapılmasıdır. Çünkü kürtaj basit gibi algılansa da cerrahi bir müdahaledir ve tüm cerrahi işlemler gibi kendi içerisinde bazı komplikasyon riskleri barındırır. Deneyimli hekimlerin gerçekleştirdiği kürtaj işleminde risklerin gerçekleşme olasılığı da daha düşük olabiliyor.
Ülkemizde kürtajın yasal boyutu kaç haftaya kadardır? detaylı bilgi için aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.
Tıkla –> Kürtajın yasal boyutu nedir
Bebek Aldırma Kaç Aya Kadar Yapılır?
Bildiğiniz gibi kürtaj yasal düzenlemeler ile sınırlamaların getirildiği cerrahi işlemlerden biridir. Yasalar kapsamında gebeliğin 10. haftasına kadar bebek aldırma işlemi yapılabiliyor. Ancak 10. haftanın geçilmesi durumunda kürtaj yapılması yasak oluyor. Gebeliğin haftası ise sanıldığı gibi hamileliğin öğrenildiği gün değil, adet döngüsü ve bebeğin ultrason ile görüntülenmesi ile hesaplanıyor. Bu nedenle bebek aldırma işlemi için geç kalmamak ve bir an önce kürtaj için randevu almakta fayda var.
Gebeliğin 10. haftasından sonra yasalar kapsamında kürtaj işlemi sadece 2 durumda yapılabiliyor. Bunların ilki, anne adayının hayatını tehlikeye sokacak kadar ciddi bir tıbbi durumun ortaya çıkmasıdır. Aşırı kanama olması, anne adayının kaza geçirmesine bağlı olarak ciddi bir cerrahi müdahalenin zorunlu olması gibi durumlarda, herhangi bir onaya gerek duymadan bebek aldırma işlemi yapılabilir. Bir diğer durum, anne karnındaki bebeğin sağlık durumu ile ilgilidir. Şayet hekim heyetinden en az 3 doktor onay vermişse ve bebeğin dünyaya geldiğinde yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirmesi konusunda ciddi bir sağlık sorunu mevcutsa bu durumda gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğuna bakılmaksızın kürtaj işlemi gerçekleştirilebilir.
Konu ile alakalı dış kaynaklar:
https://www.webmd.com/women/abortion-procedures#1
Kürtaj ile ilgili detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]