Hamilelikte beslenme özel olarak ele alınması gereken konuların başında geliyor. Gebelişğe özgü bir beslenme diyeti yoktur ,tüm sağlıklı insanlar nasıl besleniyorsa öyle beslenmek gereklidir.Yapılan pek çok araştırma gebelik ve emzirme dönemlerinde sağlıklı, dengeli bir beslenme programı izlemeyen kadınların çeşitli sağlık sorunları yaşamaya başladıklarını ortaya koyuyor. Anne karnında bebeklerin gelişiminin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için öncelikle anne adayının sağlıklı beslenmesi gerekir. Öncelikle gebelik döneminde alınan kalorinin 3’te 1’inin yağlardan alınması gerekir. Ayçiçek yağı, mısır özü yağı ve zeytin yağı tercih edilebilir.
En dikkatli şekilde tüketilmesi gereken besin grubu ise karbonhidratlardır. Çünkü enerjiye dönüşmeyen karbonhidratlar gereksiz kilo alımı sonucunu doğurabilir. Yaşamsal fonksiyonlarda büyük önem taşıyan vitaminler ise hamilelikte beslenme programlarının temel taşını oluşturmalıdır. Planlanmış gebeliklerden 1 ila 3 ay önce folik asit desteğine başlanması çok büyük önem taşıyor. Ayrıca folik asit bakımından zengin olan bu gıdalar da bol miktarda tüketilebilir:
- Ispanak
- Karnabahar
- Fındık
- Fıstık
- Kepekli undan yapılan yiyecekler
Minerallerin de anne adaylarının hamilelikte beslenme programlarında bulunması gerekiyor. Gebelikte özellikle kalsiyum ve demir çok önemlidir. Bebeğin kan yapısı ve kemik yapısı bakımından günlük demir ve kalsiyum ihtiyacının mutlaka karşılanması gerekiyor.
Kalsiyum açısından zengin gıdalar:
- Süt
- Yoğurt
- Peynir
- Yeşil yapraklı sebzeler
Demir açısından zengin gıdalar:
- Kırmızı et
- Sakatat
- Ton balığı
- Yumurta
Hamile Diyeti Nedir?
Hamile bir vücudun günlük ihtiyaçları dikkate alınarak özel olarak hazırlanan hamilelikte beslenme programı genel olarak hamile diyeti olarak adlandırılıyor. Ancak diyet programının bir reçete gibi harfiyen uygulanması pek mümkün olmaz. Bu programın kişinin sevdiği yiyecekler, iştah durumu, boyu ve kilosu gibi unsurlar da dikkate alınarak revize edilmesi gerekir. Gebelik döneminde uygulanabilen hamilelik diyetinde en temel kural anne adayına ve bebeğe zararlı olabilecek tüm gıdalardan uzak durmaktır. Ayrıca bu beslenme programı mutlaka protein, vitamin ve mineral yönünden zengin olmalıdır. Günlük enerjiyi sağlayabilecek yağ ve karbonhidrat da içermesi gereken hamile diyeti ayrıca kan basıncını ve kiloyu da kontrol altına tutabilmelidir.
İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalemize de göz atmak isterseniz aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz.
Tıkla –> Hamilelikte idrar rengi
Hamilelikte Beslenme Listesi
Elbette hamilelikte beslenme için mutlaka tüketilmesi gereken besin grupları bulunuyor. Ancak hazır bir listeyi uygulamanız gerekmez. Örneğin süt içmekten hoşlanmayanlar kalsiyum ihtiyacı için aynı grupta yer alan yoğurt tüketimini tercih edebilir. Yeşil yapraklı sebzeler grubundan sevdiğiniz bir sebzeyi tercih edebilirsiniz. Önemli olan dengeli bir beslenme listesi hazırlamanız ve aynı zamanda vücudunuzun günlük ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılamanızdır.
Aynı zamanda hamilelikte beslenme için özel olarak ihtiyaç duyulan besin öğelerinin de olduğunu belirtmek gerekir. Vitamin ve minerallerin yanı sıra demir, çinko ve kalsiyum minerallerine, A, C ve B vitaminine anne adayları özel olarak ihtiyaç duyar. Protein de dahil olmak üzere bu özel ihtiyaçların mutlaka karşılanması gerekiyor.
Gebelikte Beslenmenin Önemi ve Faydaları Neler?
Sadece bebeğin sağlıklı bakımından değil, anne adayının sağlığı açısından da hamilelikte beslenme önemlidir. Doğumdan sonra saç dökülmesi, diş çürümesi, kansızlık gibi çeşitli şikayetlerin oluşmaması bakımından da konuya önem verilmesi gerekiyor. Genel olarak gebelikte sağlıklı beslenmenin önemini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Doğru şekilde uygulanan hamilelikte beslenme programı anne adayının fazla kilo almasını önler ve bebeğin de sağlıklı bir kiloyla dünyaya gelmesini sağlar.
- Kötü beslenmeden kaynaklanan olası sağlık sorunları ve sakatlıklar önlenir.
- Anne karnındaki bebeğin beyin gelişimi olumlu yönde desteklenir.
- Bebekler büyüdüklerinde de sağlıklı bir beslenme alışkanlığını daha kolay kazanır.
- Gebelikte sık yaşanan kansızlık, gebelik şekeri, preeklampsi gibi sorunlar yaşama olasılığı düşer.
- Hamileliğe bağlı olarak ortaya çıkabilen tansiyon sorunları, mide yanması, kabızlık, halsizlik gibi sıkıntılar minimum düzeye indirgenir. Haliyle daha rahat bir gebelik dönemi geçirilir.
- Gebeliğe bağlı aşırı hassasiyet, gergin ruh hali gibi sıkıntılar azalır.
- Erken doğum ihtimali azalır.
- Doğum kilolarından daha kolay kurtulmayı sağlar ve doğum sonrası iyileşme daha hızlı meydana gelir.
Elbette bu listeyi uzatmak mümkündür. Günlük ideal su tüketimiyle hamilelikte beslenme programının desteklenmesi de çok büyük önem taşıyor. Su tüketimi en az dengeli beslenme kadar önemli unsurlardan biridir.
Hamilelikte sigara kullanımı ne gibi sorunlara yol açar? bebeğe zararı varmıdır? aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.
Tıkla –> Hamilelikte sigara kullanımı
Hamileler Ne Yemeli?
Neleri mutlaka tüketmeniz gerektiğini biliyor olmanız, hamilelikte beslenme programınızı sağlıklı bir şekilde hazırlamanıza yardımcı olur. Tüketmeniz gereken gıdaları bir liste halinde aktarıyoruz:
- Lifli ve posalı gıdalar
- Baklagiller
- Kuruyemiş
- Protein içerikli gıdalar
- Biber, brokoli, havuç, lahana gibi mevsiminde olan sebzeler
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Havuç, ananas, kivi, greyfurt gibi mevsiminde olan meyveler
- Tam buğday, yulaf, çavdar, karabuğday, bulgur içerikli gıdalar
- Süt, peynir ve yoğurt hamilelikte beslenme programında mutlaka bulunmalı
- Zeytinyağı, Ayçiçek yağı ya da mısır özü yağı
En çok merak edilen bir diğer konu olan zevk suyundan hamile kalınır mı konusuna aşağıdaki linkte değindik.
Tıkla –> Zevk suyundan hamile kalmak
Hamileler Ne Yememeli?
Elbette hamilelikte beslenme programına kesinlikle dahi edilmemesi gereken gıdalar da bulunuyor. Öncelikli olarak alkol ve tütün ürünleri tüketiminin hamilelik ve emzirme döneminde kesinlikle yasak olduğunun altını çizelim. Bebeğinize ciddi zararlar verebilecek olan alkol ve tütünden uzak durmalısınız.
- Kafein içeren içecek ve yiyecekler hamilelikte beslenme programına alınmamalı
- Asitli içeceklerden uzak durulmalı
- Paketlenmiş ve raf ömrü olan her türlü gıda tüketilmemeli
- İşlem görmüş olan tüm et ürünleri gebelik ve emzirme döneminde tüketilmemeli
- Et, deniz mahsulü ürünleri ve yumurta az pişmiş olarak ya da çiğ olarak tüketilmemeli
- Tatlandırıcı içeren her türlü gıdadan uzak durulmalı
- Besinler kesinlikle yıkanmadan tüketilmemeli
Hamilelikte Kilo Alımı Nasıl Olmalı?
Gebelikte kilo alımı hamilelikte beslenme konusuyla çok yakından ilgilidir ve kilo alımının gebelik sayısı ile vücut kitle indeksine bağlı olduğunu belirtebiliriz. Anne adayı günlük olarak 300 kcal fazlasını aldığında genellikle gebelik süresi boyunca 10 kg ila 12 kg almış oluyor. Anne adaylarının kilo alımı nedeniyle kesinlikle gıda tüketiminde diyet ürünlere yönelmemesi gerekir. Fazla kilo alımı durumunda kalorisi düşük yiyeceklere yönelmekte sakınca yok. Ancak günlük alınması gereken gıdalarda aşırı bir azaltma yapılmamalıdır.
Ayrıca hamilelikte beslenme tek başına alınan kiloya bağlı olarak değerlendirilmemelidir. Gün içerisinde ne kadar aktif olunduğu ve hareket edildiği de kilo alımını etkiler. Gebelik süresi boyunca yürüyüş yapmak, gebeliğe uygun egzersizler ile kilo alımının dengelenmesi sağlanabilir. Fazla kilo alımını durumunda diyet ürünler tüketmek yerine daha fazla hareket etmek çok daha akılcı bir seçim olacaktır.
Geri çekilme dışarı boşalma yöntemiyle hamile kalınır mı? detaylı bilgi için hemen aşağıdaki makalemizi okuyun.
Tıkla –> Geri çekilme yöntemi
Hamilelikte Beslenme Önerileri
Anne adayları hamilelikte beslenme ile alakalı olarak bazı önerilere ihtiyaç duyabiliyor.
- Gebelik süresi boyunca az az ve sık sık yemek yenmeli
- Yatmadan 1 ila 2 saat öncesinde yiyecek tüketimi kesilmeli
- Yemeklerden sonra yürüyüş yapmak mide sorunlarını önleyebilir
- Günde 2 gramdan fazla tuz alınmamalı
- Hamur işi ve tatlılar kilo alımınızı artırır
- Şeker ihtiyacı meyvelerden karşılanmalı
- Acı ve baharat tüketimi sınırlandırılmalı
- Doktora danışmadan vitamin ve mineral takviye hapları alınmamalı
- Besinler uzun süre iyice çiğnendikten sonra yutulmalı
Konu ile alakalı dış kaynaklar:
https://www.bebeko.com.tr/blog/gebelikte-beslenme-nasil-olmalidir-1579
Konu ile alakalı detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]