Kadın üreme organları genel olarak içte yer alan ve dışta yer alan olmak üzere 2 farklı kategoride değerlendiriliyor. Leğen kemiği ile bel kemiğinin oluşturduğu bir kemik çatının içerisinde yer alan üreme organları kadınların doğurganlık özelliği kazanmasını sağlıyor. Yapılan incelemede kadınlar ile erkeklerin leğen kemikleri arasında belirgin bir fark olduğu ortaya çıkıyor. Kadınların genital organlarını koruyan kemik yapı, hamileliğe ve bebeğin anne karnında büyüyüp gelişmesine uygun bir yapıya sahiptir.

İç Genital Organlar

Vajina

Vajina

Yaklaşık olarak 10 cm uzunluğa sahip olan vajinanın uç bölümünde rahim ağzı bulunuyor. Vajina rahim ağzına açılan bir kapı olarak düşünülebilir. Boru şeklinde bir yapıya sahip olan kadın üreme organları arasında yer alan vajinanın giriş bölümünde ise salgı bezleri bulunuyor. Bu salgı bezleri vajinanın nemli kalmasını sağlıyor ve aynı zamanda vajinaya kağanlık kazandırıyor. Vajinanın doğum esnasında esneme özelliği de bulunuyor. Bu sayede doğumda bebeğin vajinadan çıkması mümkün olabiliyor.

Uretra

Uretra da tıpkı vajina gibi boru şeklinde olan kadın üreme organları arasında yer alıyor. Mesanenin devamında yer alan uretranın önemli fonksiyonlarından biri de idrar boşaltım sisteminin son aşamasını sağlıyor olmasıdır. Kadınlarda bulunan uretra erkeklerde bulunandan daha kısa bir yapıya sahiptir. Kadınların idrar yolu enfeksiyonu sorununu daha fazla yaşamasının bu kısalıktan kaynaklandığı düşünülüyor.

Rahim Ağzı

Rahim ağzı

Tüm kadın üreme organları gibi rahim ağzı da doğurganlık özelliğinde önem taşıyan bir organdır. Erkek üreme hücreleri rahim içerisine buradan ulaşıyor ve aynı zamanda doğum esnasında da bebek rahim ağzından çıkarak dünyaya geliyor. Rahim ağzı kanalında yer alan salgı bezleri sperm hücrelerinin rahme ulaşmasını kolaylaştırma özelliğine sahiptir. Bu salgılar bakterilerin ilerlemesini engelleme özelliği açısından vücudun savunma sistemlerinin bir parçası olarak da kabul ediliyor. Koni şeklinde olan rahim ağzı doğum sırsında genişleyebiliyor ve sadece birkaç mm olan rahim ağzı açıklığı doğumda 10 cm’ye kadar genişliyor. Aynı zamanda dokuda bir yumuşama da meydana geliyor ve bebeğin geçişi için uygun bir zemine dönüşüyor.

Rahim

Uterus yani rahim kadın üreme organları arasında en önemlisidir. Rahmin sağ ve sol bölümünde adeta boynuz şeklini andıran fallop tüpleri bulunuyor. Rahmin kasları en güçlü üreme organı olduğunu da belirtebiliriz. Rahim içinde ise endometrium yani rahim içi boşluk bulunuyor. Ortalama olarak 60 gr ağırlığa sahip olan rahim gebelik durumunda 3 kg ağırlığa çıkabiliyor. Bebeğin büyüyüp gelişebilmesi için uygun koşulları sunabilen rahim bir yandan da bebeği çeşitli dış etkenlerden ve darbelerden de koruyabiliyor. Doğum esnasında ise rahimdeki kaslar bebeğin vücuttan çıkmasına yardımcı oluyor. Kadınlar doğurganlık özelliklerini kaybettiklerinde yani menopoz dönemine girdiklerinde ise rahimde hafif bir küçülme meydana geliyor.

Endometrium

Rahmin iç kısmında yer alan bir boşluk olan endometrium, döllenen yumurtanın tüplerden geçerek ulaştığı bölgedir. Döllenen yumurtanın embriyoya dönüşmesi de rahmin işte bu bölgesinde meydana geliyor. Rahmin iç tabakası gebelik için her ay kendini yeniden hazırlıyor ve döllenmeyen yumurta da bu bölgeden geçerek adet kanaması ile vücuttan atılıyor.

Dış Genital Organlar Neler

Dış kadın üreme organları tahmin edilebileceği gibi vücudu örten bir deri tabakasının devamı görünümündedir. İç genital organlara ulaşım, dış genital organlarla gerçekleşir. Dış genital organların tümünün vulva olarak adlandırıldığını belirtebiliriz.

Dış Dudaklar

Dış dudaklar

Vajina girişinin sağ ve sol bölümünde yer alan dış dudaklar dolgun bir görünüme sahiptir. Önde pubis tepesinde ve arkada da anüsün üst kısmında dış dudaklar birleşir. Dış dudakların iç bölümü yağ dokusundan oluşurken üst yüzeyi de genital kıllar ile kaplı bir görünüm sergiler.

Tıkla Öğren –> https://drtugrulabacioglu.com/labioplasti-ameliyati/

İç Dudaklar

Dış dudakların hemen yanında ve dış dudaklara paralel bir görünüm sergileyen iç dudaklar, daha koyu bir renge sahiptir ve kıvrımlı bir görünüm sergiler. İç dudaklar kadınlarda genellikle aynı büyüklükte olmaz. Bazı kadınlarda dış dudaklar iç dudakları örterken bazı kadınlarda iç dudak uzunluğu dış dudaklardan daha fazla olur. Ayrıca iç dudakların iç kısmının yağ dokusundan oluşmadığını da söyleyebiliriz.

Vajina Girişi

İç dudakların ortasında ise vajina girişi bulunuyor ve vajina girişi vajinanın iç kısmında yer alan kızlık zarına kadar devam ediyor. Yaklaşık olarak uzunluğu 1 cm ila 2 cm civarındadır. Vajina girişi de kadın üreme organları arasında bulunuyor.

Kızlık Zarı

Kızlık zarı

Hafif esnek bir yapıya sahip olan hymen dokusu yani halk arasında bilinen adıyla kızlık zarı, çoğunlukla ilk cinsel birleşme ile bütünlüğünü kaybeder. Orta kısmında delik bulunan ve adet döneminde kanın bu delikten akmasını sağlayan kızlık zarının doğurganlık üzerinde bir etkisi yok. Uzun yıllar bu dokunun rahmi bakterilere karşı koruduğu düşünülse de orta kısmında delik olması bu teoriyi çürütüyor.

Klitoris

Pubis tepesinin altında yer alan klitoris de kadın üreme organları arasında mevcuttur. Klitorisin üst ve yan kısımları iç dudak dokusu ile çevrilidir. Alt kısmında ise idrar deliği bulunur ve idrar deliğinin altında yer alan organ ise vajina girişidir. Y şeklinde bir görünüme sahip olan klitoris cinsel ilişki esnasında hafifçe sertleşir. Kadınlarda cinsel ilişki esnasında yaşanan haz klitoristen kaynaklanır.

İdrar Deliği

İdrar deliği klitorisin hemen alt kısmında yer alır. İdrarın vücuttan atılmasını sağlayan idrar deliğinin doğurganlık ile bir ilgisi bulunmaz. Uretranın son bölümünü oluşturan genital organ idrar deliğidir.

Perine

Anüs ile dış dudakların arasında kalan bölüm yani perine bölgesi de kadın üreme organları arasında yer alıyor. Yüzeyi cilt ile kaplı olan perine bölgesi oldukça güçlü kaslara sahiptir. Bu kaslar idrar ve dışkı kontrolünü de sağlar. Doğum yaparken kaslar gevşer ve bu sayede bebeğin başının vajina girişine ulaşmasını ve buradan çıkmasına yardımcı olur. Doğum esnasında bu bölgenin ideal oranda gevşememiş olması durumunda ise kesi uygulanması gerekebilir.

Kadın Vücudu Anatomisi

Vücutta yer alan kadın üreme organları tamamen bebeğin gelişimi için uygun bir zemin sunacak yapıya sahiptir. Bu organları yerine tutmaya yardımcı olan leğen kemiği ve bel kemiği de yuvarlak bir forma sahiptir. Bu form, bebeğin anne karnında büyümesine ve anne adayının da bebeği karnında rahatlıkla taşıyabilmesine uygundur. Bir anlamda kadınlarda üreme organlarının yerinin ve yapısının da hamile kalmaya ve doğum yapmaya uygun olduğunu belirtebiliriz.

Elbette kadın üreme organları kimi zaman yapısal bazı sorunlara sahip olabiliyor. Ancak günümüzde gelişen tıp teknolojisi sayesinde bu sorunların çok büyük bir bölümünün cerrahi müdahale ile düzeltilmesi mümkün olabiliyor. Çünkü anatomik açıdan mevcut olan sorunlar kimi zaman kadınların hamile kalmasını önlerken kimi zaman da bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürmesini önleyebiliyor. Doğum yapmaya da engel teşkil edebilen anatomik sorunların yapılan muayene ve tetkikler ile tespit edilmesi, gerekli müdahalenin yapılması ise mümkündür. Bu sayede kadınların sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmesi, vajinal ya da sezaryen doğum yapması mümkün hale geliyor.

Tıkla Öğren –> https://drtugrulabacioglu.com/vajinoplasti/

 

Detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]