Klomen nedir sorusuna verilebilecek en net yanıt ‘kısırlık tedavisinde kullanılan ve yumurta üretimini teşvik ederek hamile kalmayı kolaylaştıran bir ilaç’ olacaktır. Kısırlık günümüzde çok sayıda çiftin yaşadığı ortak problemdir ve ebeveyn olmayı isteyen çiftlerin zaman kaybetmeden tedavi için başvurması önem taşır.

Eğer 12 ay boyunca korunmasız ilişki yaşanmasına karşın hamilelik oluşmadıysa yumurta çatlatma ilacı kullanılarak gerçekleştirilen klomen tedavisi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulabilir. Bu tedavi ile çok sayıda çift anne/baba olabiliyor ve tedavinin kadın için çok zorlayıcı bir boyutu bulunmuyor.

Klomen Nasıl Kullanılır?

Kısırlık tanısı konan kadınlar klomen nedir konusunda her türlü detayı bilmek isteyebiliyor. Bu kapsamında klomenin yani yumurta üretimini teşvik etmek üzere formüle edilen ilacın nasıl kullanıldığı da merak ediliyor. Genellikle bu ilaç günde 1 tane alınıyor ve sadece 5 gün kullanılarak bırakılıyor. Yani klomen nedir konusu aslında aylarca süren bir tedavi protokolünü kapsamıyor. Aynı zamanda günde kaç adet içileceği ve kaç gün boyunca alınacağı gibi konularda doktorunuzun önerilerini harfiyen uygulamalısınız.

Çünkü klomen tedavisi hastanın durumuna bağlı olarak belirlenir. Mevcut duruma bağlı olarak daha az dozda ya da daha fazla dozda ilaç içmeniz gerekebilir. Ayrıca yumurta çatlatma ilacı bu hapı almaya başladıktan 5 gün sonra değil, daha erken ya da daha geç de kullanılabilir. Bu gibi konularda size net bir yanıtı verecek olan doktorunuzdur.

Klomen Neden Kullanılır?

Klomen neden kullanılır

Genellikle klomen nedir sorusunu soranlar infertilite yani kısırlık tanısı konmuş olan kadınlardır. Ancak bu ilacın daha farklı tedavilerde de kullanıldığını belirtebiliriz. Kısırlık toplumda yaygın bir şekilde görüldüğünden klomen nedir sorusunu soranlar da genellikle bu tanının konduğu kişiler oluyor. Genel olarak söz konusu ilacın neden kullanıldığı sorusuna şu yanıtları verebiliriz:

  • Kısırlık
  • Yumurtalık fonksiyonlarında bozukluk
  • Erken yumurtalık yetmezliği
  • Hipofiz salgı bezlerindeki problemler
  • Polikistik over sendromu
  • Tüp bebek tedavisi

Yukarıda sıralanan her bir sorun durumunda klomen tedavisi uygulanabiliyor. Ancak tedaviden kısa bir süre sonra uygulanan yumurta çatlatma ilacı sadece çiftlerin bebek sahibi olması amacıyla yapılan tedavide tercih ediliyor. Örneğin hipofiz bezlerinde bazı sorunlar olması durumunda sadece bu sorunları gidermek hedeflendiğinde çatlatma ilacı gibi çeşitli ilaçların kullanılmasına ihtiyaç olmaz.

Klomen Tüp Bebek Tedavisinde Nasıl Kullanılır?

Elbette tüp bebek tedavisinde de klomen nedir konusu önem taşıyor çünkü tüp bebek tedavisinde de yumurtanın döllenmeye hazır hale gelmesi için bu ilaçtan ziyadesiyle faydalanılıyor. Ancak bu tedavi embriyo transferinden önce uygulanıyor. Özellikle yumurta rezervinin düşük olduğu kadınlarda kullanılan ilaç yumurtalıkları uyarıyor ve yumurtanın döllenme için uygun büyüklüğe erişmesine olanak tanıyor. Ardından yumurta çatlatma ilacı uygulanarak yumurtanın döllenmesi sağlanıyor. Embriyo transferi tüm bu süreçten sonra uygulanıyor.

Klomen ile Kolay Gebe Kalınır mı?

Klomen ile kolay gebe kalma

Elbette klomen nedir konusunda kadınların asıl merak ettiği konu bu olabiliyor. Ebeveyn olmak isteyen çiftlerin doğal yollarla bu amacına ulaşamaması durumunda klomen nedir konusu devreye giriyor. Klomenin kullanılmasının amacı zaten hastanın daha kolay hamile kalmasını sağlamaktır. Çünkü ilaç sayesinde yumurta uyarılıyor ve döllenmeye hazır hale geliyor. Doğru zamanda erkek üreme hücrelerinin yumurtaya ulaşması ve döllenmenin gerçekleşmesi durumunda da gebelik sonucu elde edilebiliyor.

Ancak klomen tedavisi % 100 gebelik sağlar şeklinde kesin bir ifadede bulunmak doğru olmaz. Bazı kadınlarda tedaviye rağmen gebelik oluşmayabilir ve bu durumda tedavinin tekrarlanması gündeme gelebilir. Bazı kadınlarda ise yumurtanın çatlaması için uyarılması gerekiyor ve bu durumda da devreye yumurta çatlatma ilacı giriyor.

Bu tedavinin çoğul gebelikle sonuçlandığı konusunda da bir inanış bulunuyor. Ancak klomen çoğul gebelik oluşma ihtimalini sadece % 6 düzeyinde artırıyor.

Klomen En Fazla Kaç Ay Kullanılır?

Hastaların klomen nedir konusunda bilmesi gereken en önemli unsur bu ilacın haftalarca ya da aylarca kullanılan bir ilaç olmadığıdır. Halk arasında yumurta çatlatma ilacı olarak da bilinen klomen oldukça kısa süreli olarak kullanılması gereken ilaçlardan biridir. Genellikle günde sadece 1 adet alınan yani günde 50 mg dozajında alınan bu ilacın hastanın durumuna bağlı olarak daha fazla alınması da gerekebilir.

Şayet doktorunuz günde 100 mg ya da 150 mg almanızı önerirse ilacı bu şekilde kullanmalısınız. Sonrasında ilaç bırakılır ve klomen tedavisi yumurta çatlatma ilacının uygulanması ile devam eder. İlacı doktorunuzun önerdiğinden daha uzun süreli olarak kullanmanız vücudunuzun hormonal dengesine zarar verebilir ve çeşitli sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.

Klomen Güvenli Bir İlaç mıdır?

Kadınlar klomen nedir konusunda özellikle güvenli olup olmadığını merak edebiliyor. Bu ilaç 1960 yılından bu yana kullanılıyor. Kısırlık konusunda klomen tedavisi oldukça başarılı sonuçlar elde etmeyi sağlayabiliyor ve bu ilacın doktorun önerdiği şekilde kullanılması durumunda vücuda bir zararı da bulunmuyor. Aynı zamanda yumurta çatlatma ilacı da yine sağlığa zararlar verebilen bir ilaç değildir. Tamamen doğal yolla oluşan bir hamilelik ile klomen kullanımıyla oluşan hamilelik arasında hiçbir fark bulunmaz.

Klomen Yan Etkileri Nelerdir?

Klomen yan etkileri

Kısırlık tedavisinde kullanılan ilaçların büyük bölümü ciddi yan etkiler yapmıyor. Ancak yine de klomen nedir konusunda yan etkilere dair de bilgi edinilmesinde fayda var. Genel olarak yan etkilerin ortaya çıkması durumunda bile hastaların günlük yaşantısının çok fazla etkilenmediğini söyleyebiliriz. Uygulanan klomen tedavisi ile ortaya çıkabilecek yan etkilere ise şu örnekleri verebiliriz:

  • Yumurtanın fazla büyümesi
  • Karında sıvı toplanması
  • Kasık ya da karın ağrısı
  • Memelerde dolgunluk
  • Görmede bulanıklık
  • Damar genişlemesine bağlı kızarıklıklar
  • Baş dönmesi
  • Ateş basması
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Saç dökülmesi
  • Lekelenme şeklinde çok hafif ara kanamalar

Klomen Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlanır?

Uygulanan klomen tedavisi kapsamında bu ilacın kullanımına genellikle adetin 2. günü ya da 3. günü başlanıyor. Bu ki gün arasında bir fark bulunmuyor. Ardından doktorunuz tarafından daha farklı bir süre belirtilmediyse 5 gün boyunca ilaç her gün kullanılıyor ve sonrasında klomen nedir konusunda asıl amaç olan yumurtanın ideal büyüklüğe erişip erişmediği kontrol ediliyor.

Folliküler kontrol esnasında ideal yumurta büyüklüğü elde edilmişse bu durumda yumurta çatlatma ilacı uygulanarak yumurtanın döllenmeye hazır hale gelmesi sağlanıyor ve çiftlere 36 saat bekledikten sonra korunmasız cinsel ilişkiye girmeleri öneriliyor. Şayet yumurta henüz idea büyüklüğe erişmediyse ultrason ile birkaç defa daha görüntüleme yapılmasına da ihtiyaç duyulabiliyor.

Klomen ile Hamile Kalma Oranı Nedir?

Klomen kullanımı tek başına % 100 gebelik sonucunu doğurmaz. Daha önce klomen nedir konusunda da değindiğimiz gibi bu ilaç kadın üreme hücreleri olan yumurtayı uyarır ve döllenmeye hazır hale getirir. Sonrasında yumurta çatlatma ilacıyla yumurtanın sperm hücreleri tarafından döllenmesi sağlanır. Ancak döllenmenin gerçekleşeceğine dair kesin bir ifadede bulunmak olanaksız. Döllenme gerçekleşse bile sağlıklı bir embriyo oluşacağına dair de kesin bir ifadede bulunmamak gerekiyor. Sonuç olarak klomen tedavisi her ne kadar gebelik ihtimalini ciddi seviyede artırıyor olsa da kesin gebelik oluşacağından asla söz edilemez. Bu tedavinin uygulandığı kadınların % 80’inde gebelik oluşuyor.

 

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalemiz:
Tıkla –> Glutatyon

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
https://www.ndrugs.com/?s=klomen

 

Konu ile alakalı detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel:  +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]