Kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar: Kürtaj işlemi sağlık kuruluşlarında ve steril bir ortamda, çoğu zaman istenmeyen gebelikleri sonlandırmak amacıyla gerçekleştirilen bir cerrahi müdahaledir. Kürtaj aynı zamanda rahim içinden doku örneği almak, bazı hastalıklar ile ilgili tanı koymak, kanamayı durdurmak ya da bebeğin anne karnında ölmesi gibi durumlarda da gerçekleştirilir. Kürtajın gebeliği sonlandırmak amacıyla yapıldığı halk arasında yaygın şekilde biliniyor. Fakat küretaj ile ilgili bilinen yanlışlar da bir hayli fazla! Bu yanlış bilgiler insanların kürtaja bakış açısını da etkiliyor.

Dolayısıyla kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar neler ve bu yanlış bilgilerin doğrusu nedir konusunda herkesin bilgi sahibi olması gerekiyor. Kürtaj işleminin çok ağrılı ve acılı bir işlem olduğu doğru değildir. Hangi kürtaj yöntemi tercih ediliyor olursa olsun, cerrahi müdahale öncesinde hastaya genel ya da lokal anestezi verilir. Bu nedenle hastanın işlem sırasında herhangi bir acı, ağrı ya da sızı hissetmesi asla mümkün olamaz. Herhangi bir cerrahi müdahale sırasında, anestezinin etkisi mevcutken hastanın acı hissetmesi olanaksızdır. Sonuç olarak ‘kürtaj çok ağrılı olur’ şeklindeki söylemler kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar şeklinde değerlendirilmelidir.

Kürtajdan sonra, anestezinin etkisinin geçmesinin ardından hafif şekilde olmak kaydıyla bir ağrı meydana gelebilir. Bu ağrı halk arasında anlatıldığı gibi ‘dayanılmaz’ bir ağrı değildir. ‘Dayanılmaz’ olarak tabir edilen ağrı da küretaj ile ilgili bilinen yanlışlar arasında yer alıyor. Ağrı hafiftir ve doktor tarafından kürtaj sonrasında hastaya ağrı kesici ilaç reçete edilir. Bu ilaç kullanımı ile söz konusu ağrının kontrol altına alınması da mümkündür.

Kürtaj fiyatlarının ne kadar olduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.
Tıkla –> Kürtaj fiyatları

Kürtaj İşleminde En Çok Hangi Yöntem Kullanılır?

Kürtaj işleminde en çok hangi yöntem kullanılır

Kürtaj işleminde günümüzde en çok tercih edilen yöntem vakumlu aspirasyon yöntemidir. En az risk barındıran metot olmasıyla birlikte hasta açısından da en rahat yöntem olması, vakumlu aspirasyon ile kürtajın daha fazla tercih edilmesini beraberinde getiriyor. Bu konuda da kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar mevcut. Örneğin her kürtajda rahmin delindiği gibi bilgiler gerçeği yansıtmıyor. Rahmin delinmesi gerçekleşmesi son derece düşük bir ihtimal olan komplikasyonlar arasında yer alıyor. Özellikle vakumlu aspirasyon işleminde rahmin delinmesi ihtimali yok denecek kadar azdır.

Kürtaj Olduktan Sonra Çocuk Sahibi Olur muyum?

En çok merak edilen ve dolayısıyla hakkında en çok bilgi kirliliği olan konulardan biri de kürtaj ve sonrasında gebelik oluyor. Öncelikle küretaj ile ilgili bilinen yanlışlar arasında bulunan ve kürtaj sonrasında hamile kalınamayacağı konusunun bir şehir efsanesi olduğunu belirtelim. Kürtaj, kadının hamile kalma olasılığında herhangi bir değişime sebebiyet vermez. Bir başka deyişle kürtaj yaptırmış olmanız bir daha hamile kalamayacağınız anlamına gelmez. Defalarca kürtaj yaptırdıktan sonra hamile kalan çok sayıda kişi var. Ayrıca kürtaj esnasında, rahim içerisinde bulunan dokulara, ileride gebeliği engelleyebilecek bir müdahale yapılmıyor. Sonuç olarak kürtajın gebeliği engellediği, kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar listesinde bulunuyor ve bu gibi şehir efsanelerine itibar etmemelisiniz.

Kürtaj için en uygun hafta hangisidir? detaylı bilgi için aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.
Tıkla –> Kürtaj için en uygun hafta

Düşük İlacı ile Gebeliğime Son Verebilir miyim?

Düşük ilacı ile gebeliğime son verebilirmiyim

Halk arasında ‘düşük ilacı’, ‘düşürme iğnesi’ ya da ‘düşük hapı’ olarak bilinen ilaçlar, bebeği düşürmenizi sağlamaz. Maalesef kürtaj olmaktan çeşitli nedenlerle ve özellikle kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar nedeniyle çekinen kadınlar, evde farklı yöntemleri deneyerek çocuğun düşmesini sağlamaya çalışıyor. Ancak düşük yapmanızı sağlayacak bir ilaç yoktur. Halk arasında ‘düşük hapı’ olarak bilinen bu ilaçlar sadece kürtaj öncesinde kürtajı kolaylaştırmak ve hastanın daha az sıkıntı yaşamasını sağlamak amacıyla kullanılan ilaçlardır.

Bu ilaçların doktor tarafından reçete edilmemesi durumunda asla gelişigüzel kullanılmaması gerekir. Halk arasında böyle bir inanışın doğmasının en büyük nedeni, ilaç kullanarak daha önce düşük yaptığını belirten kadınlar oluyor. Ancak ilaçla düşük bebeğin düşmesini sağlamak yani düşük yapmak mümkün olmaz ve küretaj ile ilgili bilinen yanlışlar sıralamasında bu da mevcut.

Bu ilaçlar ile gebeliğin sonlandırılması asla mümkün olmaz. Düşüğe neden olduğu sanılan söz konusu ilaçlar küretaj ile ilgili bilinen yanlışlar arasında yer alıyor ve gelişigüzel kullanımı, sağlığa zarar vermekten başka bir getiri sağlamıyor. İstenmeyen gebelikleri sonlandırmanın tek yolu kürtajdır. Farklı yöntemleri deneyerek sağlığınızı riske atmak yerine, bir sağlık kuruluşuna giderek kürtaj işleminden faydalanmanız çok daha doğru bir seçim olur. Pek çok tıbbi müdahale ile kıyaslandığında kürtaj çok daha basit bir cerrahi işlemdir. Bu nedenle kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar ve halk arasında konuşulanları dikkate alarak bu işlemden çekinmenize hiç gerek yok.

Kürtaj sonrası cinsel ilişki ne zaman yapılır? zararı varmıdır? hepsi ve daha fazlası için aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.
Tıkla –> Kürtaj sonrası cinsel ilişki

Kürtaj İşleminde Lokal Anestezi Uygun mu?

Anestezi konusu da kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar listesinde yer alıyor. Tıbbi açıdan değerlendirildiğinde kürtaj işlemi elbette lokal anestezi ile de gerçekleştirilebilir. Bu durumda rahim ağzına anestezi iğnesi yapılıyor ve uyuşma olması sağlanıyor. Akat kişinin ağrı eşiğinin düşük olması, kürtaj esnasında hafif de olsa acı hissetmesine ya da kramp hissetmesine neden olabiliyor. Bununla birlikte kürtajın psikolojik boyutu da olan bir cerrahi işlem olduğunun unutulmaması lazım… Dolayısıyla çoğu doktor genel anesteziyi tercih ediyor. Lokal anestezi ile kürtaj yapılamadığı küretaj ile ilgili bilinen yanlışlar arasında mevcut.

Kürtaj öncesinde tercih edilen genel anestezi, zorlu ameliyatlarda uygulanan narkoz değildir. Bu konuya da küretaj ile ilgili bilinen yanlışlar şeklinde yaklaşabiliriz. Narkoz desteği değil, sedasyon anestezi tercih ediliyor. Uygulama yaklaşık 10 dakikada tamamlanıyor ve hasta kısa bir süre sonrasında uyandırılıyor. Klinik istirahate gerek duyulmadığından hasta aynı gün taburcu ediliyor.

Muayenehanede Kürtaj Olabilir miyim?

Muayenehanede kürtaj olabilirmiyim

Kürtaj işlemi gerçekleşme ihtimali düşük de olsa bazı riskleri bünyesinde barındırır. Bu risklerin gerçekleşmesi durumunda hastaya derhal doğru şekilde müdahale edilmesi gerekir. Bunun için tam teşekkülü bir hastane ortamında kürtaj yapılması büyük önem taşıyor. Muayenehanede bu işlemin yapılabileceği, kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar arasında yer alıyor. Kanamanın durmaması, anesteziye alerjik reaksiyon gelişmesi gibi riskleri düşünerek muayenehanede kürtaj işleminin yapılmaması gerekir.

Vakumlu kürtaj nedir? kaç dakikada yapılır? avantajları nelerdir? merak ettiğiniz soruların cevabı aşağıdaki makalemizde mevcut hemen tıkla öğren.
Tıkla –> Vakumlu kürtaj

Gebelik Testi Pozitif Çıkınca Kürtaj Olabilir miyim?

Kürtajın ne zaman yapılması gerektiği konusu da kürtaj ile ilgili bilinen yanlışlar arasında yer alabiliyor. Adet döneminin gecikmesi durumunda kadınlar genellikle evde yapılabilen gebelik testlerini kullanıyor. Gebelik testi sonucunun pozitif çıkması durumunda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurarak gebeliğin sonlandırılması talebinde bulunabiliyorlar. Bu durum küretaj ile ilgili bilinen yanlışlar hakkında çok sayıda kişinin yeterli bilgiye sahip olmamasından kaynaklanıyor.

Kürtajın yapılabilmesi için ultrasonografi ile muayenede gebelik kesesinin görülebilmesi gerekir. Gebelik kesesi görünmeden önce kürtaj işlemi yapılamıyor ve dolayısıyla gebelik testinin pozitif çıkması halinde hemen kürtaj yapılabileceği konusu da küretaj ile ilgili bilinen yanlışlar kategorisindedir. Testin ne zaman yapıldığına bağlı olarak bu süre değişebilir ancak genel olarak bir hafta ila 10 gün beklemek gerekiyor. Gebelik kesesi bu süre sonunda görülebilir ve kürtaj işlemi yapılabilir.

Sonuç olarak cinsel yaşamı aktif olan ve korunma yöntemlerini tercih etmeyen tüm kadınlar küretaj ile ilgili bilinen yanlışlar hakkına detaylı bilgi sahibi olmalıdır. Halk arasında bu konuda çok fazla sayıda yanlış bilgi mevcut… Maalesef internet ortamında da konuya dair bir bilgi kirliliği olduğundan söz edebiliriz. Bu nedenle toplumda işittiğiniz ya da okuduğunuz her bilginin doğru olmayabileceğine de ihtimal tanıyınız.

 

Detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel:  +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]