Kürtaj nedir? Tıp literatüründe ‘gebelik terminasyonu’ olarak adlandırılan kürtaj, istenmeyen gebelik durumunda gerçekleştirilen cerrahi bir müdahale olarak tanımlanabilir. Ancak kürtaj nedir sorusunun yanıtı sadece gebeliğin sonlandırılması değildir. Farklı amaçlarla da kürtaj işlemi gerçekleştirilebiliyor. Anne adayının düşük yapması durumunda, rahim içerisinde bazı doku parçaları kalabilir. Bu dokuların temizlenmesi amacıyla gerçekleştirilen işlem de kürtaj nedir sorusunun bir diğer yanıtıdır. Bununla birlikte bebeğin anne karnında ölmesi durumunda yapılan tıbbi müdahale de kürtaj işlemidir.

Kimi zaman çeşitli nedenlerle meydana gelen kanamayı durdurmak ve bununla birlikte kanamanın nedenini anlamak için yapılan cerrahi müdahale, rahim içerisinden doku örneği almak için gerçekleştirilen işlem de kürtaj nedir sorusunun yanıtıdır. Görüldüğü gibi halk arasında kürtaj işlemi sadece gebeliği sonlandırmak amacıyla yapılan müdahale olarak biliniyor olsa da, farklı amaçlarla gerçekleştirilen tıbbi müdahaleler de kürtaj adını taşıyor. “Kür” kelimesi Latince “temizlemek” anlamını taşıyor. Küretaj ise “rahmin temizlenmesi” anlamında kullanılan bir kelimedir.

Kürtaj Ne Zamana Kadar Yapılabilir?

Kürtaj ne zamana kadar yapılabilir

Öncelikle kürtajın ne zamana kadar yapılabildiği konusunun kürtaj nedir konusu kadar önemli olduğunun altını çizmek gerekiyor. Çünkü kürtaj yasalar kapsamında çeşitli sınırlamaların olduğu bir cerrahi müdahaledir. Yasalar gereği gebelik süresi 10 haftayı geçtiğinde kürtaj işlemi yapılamaz. 10 haftalıktan büyük olan gebeliklerde kanunen kürtaj işlemi yasak olduğu için özellikle istenmeyen gebelik durumu yaşayan kadınların kürtaj nedir sorusunun yanıtı ile birlikte kürtajın yasal süresi hakkında da bilgi sahibi olması gerekiyor.

Kürtaj işleminin yasalar kapsamında gebeliğin 10. haftasından sonra yapılması ancak 2 farklı durumda mümkün olabiliyor. Zira genellikle kadınların kürtaj nedir araştırması yaparken rastladıkları bu bilgiyi de sizlerle paylaşalım. Bu iki durumdan ilki anne karnındaki bebeğin yaşamsal anlamda ciddi sorun yaşayabileceği bir engelinin olmasıdır. Fakat bu durumun mevcudiyetinin hekim kurul kararı ile onaylanmış olması gerekiyor. Kuruldan en az 3 hekim tarafından bu durumun mevcudiyetine onay verilmiş olması şartı aranıyor. Bu durumda yasal olarak kürtaj işlemi gerçekleştirilebilir.

İkinci durum ise anne adayının hayatını tehlikeye sokabilecek bir hastalığın mevcut olması ya da anne adayının hayatı açısından risk barındıran bir kanamanın meydana geliyor olmasıdır. Hayati risk söz konusu olduğunda kürtaj işlemi gerçekleştirilebiliyor. Sonuç olarak kürtaj nedir ile birlikte kürtajın yasal süreleri hakkında da bilgi sahibi olunması gerekir.

Pek çok çift kürtaj konusunda kararsız kaldığında ve yasal süre hakkında bilgi sahibi olmadığında, yasal sürenin geçmiş olması ve gebeliğin 10. haftasının geride kalmış olması nedeniyle kürtaj işlemini yaptıramıyor. Dolayısıyla bebeğin dünyaya gelmesi, çiftler tarafından istenmiyor olsa da zorunlu bir hal alıyor.

Kimler Kürtaj Yaptırabilir?

Kimler kürtaj yaptırabilir

En az kürtaj nedir konusu kadar önemli olan bir diğer soru da bu cerrahi müdahaleyi kimlerin yaptırabileceğidir. Az önce de değindiğimiz gibi gebelik süresi 10. Haftayı geçmemiş olanlar kürtaj işlemi yaptırabiliyor. Fakat bu konuda bilinmesi gereken önemli unsurlar da var. Bu unsurlar kürtaj nedir ve kimler yaptırabilir konusunu net bir şekilde öğrenmenizi sağlayacak. 18 yaşından büyük olan bekar kadınların kürtaj yaptırabilmesi için kendi beyanları yeterlidir. Fakat 18 yaşından büyük ve evli olan kadınların kürtaj yaptırabilmesi için eşlerinin de onayının olması gerekiyor.

18 yaşından küçük olan kadınlar için kürtaj nedir ve kimler yaptırabilir sorusunun yanıtı biraz daha farklı. Bu kişilerin kürtaj yaptırabilmesi için anne ve babalarının onayı gerekiyor. 18 yaşından küçük kadınların evli olması halinde de durum değişmiyor ve ebeveyn onayı mutlaka isteniyor. 15 yaşından küçük olan kadınlar ise kürtaj yaptıramaz. Çünkü bu durum adli mercilere bildiriliyor ve kürtaj konusunun adli mercilerce değerlendirmesi gerekiyor.

Kürtaj İşleminin Aşamaları Nelerdir?

Kürtaj aşamaları nelerdir

Kimi zaman kürtaj nedir konusunda asıl merak edilen kürtajın nasıl yapıldığı da olabiliyor. Bu cerrahi müdahale pek çok farklı teknikle gerçekleştirilebilir. Bunlar arasında en az risk barındıran ve beraberinde hem doktor hem de hasta açısından en konforlu olan yöntem vakumlu aspirasyon tekniğidir. Bu teknikte öncelikle hastaya genel ya da lokal anestezi uygulanıyor ve böylelikle kürtaj esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmesi engelleniyor. Halk arasında kürtaj nedir kadar ağrılı mıdır konusu da merak ediliyor. Anestezi uygulandığından işlem sırasında bir ağrı hissedilmediğini belirtelim.

Vakumlu aspirasyon kürtaj nedir konusunu tüm aşamalarıyla aktarıyoruz. Vakumlu kürtaj işleminde ‘kanül’ adı verilen ve son derece ince olan plastik boru ile vakumlama işlemini gerçekleştirilen bir alet kullanılıyor. Öncesinde vajina girişine spekulum adı verilen alet yerleştiriliyor ve vajina özel solüsyonlar ile temizleniyor. Sonrasında kanül rahim içerisine sokuluyor ve ardından vakumlama işlemi gerçekleştiriliyor. Ardından spekulum çıkarılıyor ve böylelikle kürtaj işlemi tamamlanıyor.

Kürtaj işleminin ardından ultrasonografi ile rahim içi doktor tarafından kontrol ediliyor ve bir parça olup olmadığı gözden geçiriliyor. Hastanın kısa bir süre dinlenmesinin ardından taburcu ediliyor. Bu arada kürtaj nedir ile birlikte kürtajın süresinin merak edenler için bu sürenin yaklaşık 10 dakika olduğunu belirtelim.

Cerrahi Kürtaj Nedir?

Cerrahi küretaj

Cerrahi kürtaj nedir sorusunun yanıtı çok farklı değil. İstenmeyen gebeliği sonlandırmak amacıyla gerçekleştirilen işlem cerrahi kürtajdır. Ancak rahimden doku örneği almak, kanama nedenini anlamak ve tanı koymak ya da anne karnında ölen bebeği tahliye etmek gibi amaçlarla gerçekleştirilen işlemler cerrahi kürtaj nedir sorusunun da yanıtıdır. Hangi amaçla yapılıyor olursa olsun ya da hangi teknikle gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin, kürtaj işlemi cerrahi bir müdahale olarak değerlendirilir.

Maalesef halk arasında ‘söktürücü iğne’ yöntemiyle gebeliğin sonlandırılabileceğine yönelik bir inanış var. Ülkemizde gebeliği sonlandırmanın tek bir yolu vardır; o da kürtajdır. Bunun dışında denenebilecek yöntemlerin sağlığınıza çok ciddi zararlar verebileceğini ve hatta hayati risk bile doğurabileceğini unutmamalısınız. Aynı zamanda kürtaj nedir konusunda araştırma yaparken rastlayabileceğiniz ve gerçekleri yansıtmayan bilgilere güvenmemelisiniz. Gebeliği sonlandırmanın kürtajdan başka bir yolu yoktur.

Eskiden Kürtaj Nasıl Yapılırdı?

Eski dönemlerde kürtaj nedir dendiğinde verilen yanıt daha farklı tekniklerdir. Uç bölümü kaşığa benzeyen bir metal alet yardımı ile rahim içerisindeki dokunun kazınması şeklinde uygulanan teknik oldukça yaygın bir şekilde tercih ediliyordu. Ancak tıp kendini sürekli olarak yenilemeye ve gelişmeye devam ediyor. Vakumlu aspirasyon tekniğinin geliştirilmesi ile birlikte bu eski yöntem terk edildi. Günümüzde sadece ender durumlarda uygulanıyor.

Kürtaj Nerede Yapılır?


Küretaj işleminin kesinlikle gerekli donanıma sahip bir sağlık kuruluşunda gerçekleştirilmesi gerekir. Halk arasında küretaj nedir konusuyla birlikte bu işlemin devlet hastanelerinde yapılıp yapılmadığı da merak ediliyor. Devlet hastanelerinde kürtaj yapılabilir ancak yoğunluk nedeniyle çoğu zaman ileri bir tarih için randevu verilebiliyor. Sadece kanama gibi riskli durumlarda hastaya müdahale edilerek kürtaj işlemi yapılabiliyor.

İleri bir tarih için randevu verilmesi, kürtaj nedir konusuyla birlikte aktardığımız küretaj için yasal gebelik sürenin geçmesi anlamına gelebiliyor. Bu süreyi geçirmemek için daha erken bir tarihte randevu alabileceğiniz özel sağlık kuruluşlarına yönelebilirsiniz. Özel sağlık kuruluşlarında kürtaj işlemi konforlu bir süreç eşliğinde tamamlanabiliyor. Son olarak, asla sağlık kuruluşu olmayan bir yerde kürtaj yaptırmamanız gerektiği konusunda sizleri uyaralım.

 

Konu ile alakalı ilginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz

Kürtaj fiyatları ne kadardır?
Kürtaj için en uygun hafta nedir?
Kürtaj sonrası cinsel ilişki
Kürtaj için en uygun hafta nedir?

 

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:

https://www.bpas.org/abortion-care/considering-abortion/what-is-abortion/

 

Kürtaj ile ilgili detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel:  +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]