Kürtaj öncesi hazırlık aşamalarını öğrenmeden önce, küretaj cerrahi bir müdahaledir ve istenmeyen gebeliği sonlandırmak amacıyla yapılan bu işlemden önce bazı hazırlıklar yapılması gerekiyor. Tahmin edebileceğiniz gibi kürtaj öncesi hazırlık aşamaları, bu sürecin konforlu bir şekilde atlatılması bakımından büyük önem taşıyor. Hazırlık aşamasında en önemli unsur doktor tarafından yapılan uyarıların ve önerilerin dikkate alınmasıdır. Hasta ve hekimin kürtaj öncesi hazırlık noktasında işbirliği içerisinde olmaları, hem kürtajın hem de iyileşme sürecinin daha kolay atlatılmasını sağlar.

Kürtaj Öncesi Verilen İlaçlar Nelerdir?

Kürtaj öncesi verilen ilaçlar

Kürtaj işlemine başlamadan önce hastaya anestezi ilacı verilir. Genel anestezi uygulanması durumunda ağır cerrahi operasyonlarda tercih edilen narkoz desteği değil, sadece sedasyon ilanları uygulanıyor. Lokal anestezinin tercih edilmesi durumunda ise rahim ağzına uyuşturucu ilaç enjekte ediliyor. Bunun dışında kürtaj öncesi hazırlık aşamalarında herhangi bir ilaç kullanmanız gerekmez. İnternet ortamında kürtaj öncesinde hangi ilaçlar içilmeli gibi araştırmalar yapılıyor ancak herhangi bir ilaç kullanmanız gerekmiyor.

Aksine kullandığınız ilaçlar varsa, doktorunuza ve anestezi uzmanına mutlaka bu konuda bilgi vermelisiniz. Kürtajın sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için kürtaj öncesi hazırlık noktasında en önemli unsur, kullandığınız ilaçlara dair bilgi vermeniz oluyor. Çünkü doktorunuz bu durumda kürtajın gerçekleşeceği gün ilacınızı almayı bir günlüğüne bırakmanızı isteyebilir. Bununla birlikte varsa mevcut hastalıklarınız ve daha önce gördüğünüz tedaviler ile nelere alerjinizin olduğu gibi konularda da kürtaj öncesi hazırlık aşamasında mutlaka doktorunuza bilgi vermelisiniz.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Dikkat edilmesi gerekilen hususlar

Öncelikle kürtaj işleminin yasalar kapsamında düzenlemeler ve sınırlamalar içerdiğinden söz etmek gerekiyor. Bu nedenle kürtaj öncesi hazırlık aşamasında sizden bazı izin belgeleri istenebilir. 18 yaşından büyük olan bekar kadınlardan bir izin belgesi talep edilmez çünkü kendi beyanları yasal kürtaj için yeterli olur. Ancak 18 yaşından büyük evli kadınlardan kürtaj için eşlerinin onay verdiğine dair izin belgesi istenir. Kadının 18 yaşından küçük olması durumunda, evli olup olmadığına bakılmaksızın izin belgesi ebeveynlerinden talep edilmektedir. Bu belgeler olmadan kürtaja başlanamayacağı için kürtaj öncesi hazırlık aşamasında istenen belgeleri de hazırlamış olmanız gerekiyor. Kürtajın yapılacağı gün yanınızda kimlik belgenizin de olması gerekir.

Kürtaj öncesinde hazırlamanız gereken farklı belgeler de olabilir. Sağlık kuruluşu ile görüştüğünüzde kürtaj öncesi hazırlık için sizden istenecek belgeler hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirilirsiniz. Aynı zamanda işlemden bir gün önce nelere dikkat etmeniz gerektiği gibi konularda da tarafınıza mutlaka bilgi iletilecektir. Uyarıları ve önerileri ne kadar dikkate alırsanız, kürtaj süreci sizin için o kadar rahat bir biçimde atlatılır.

Kürtaj Öncesi Muayene Yapılır mı?

Kürtaj öncesi muayene yapılır mı

Mutlaka kürtaj öncesinde hastanın muayene edilmesi gerekir. Gebeliğin dış gebelik olup olmadığından rahim içerisinin kontrol edilmesine kadar pek çok nedene bağlı olarak kürtaj öncesi muayene büyük önem taşıyor. Bu muayene de kürtaj öncesi hazırlık aşamalarından biri olarak değerlendirilebilir. Doktor tarafından rahim içinin kontrolden geçirilmesi, kürtaja uygun olup olmadığının belirlenmesi, rahmin anatomik açıdan yapısının incelenmesi, kürtajdan önce ultrason muayenesi ya da vajinal muayeneyi zorunlu kılıyor.

Kürtaj Öncesi Hazırlık Aşamaları Nelerdir?

Kurtaj öncesi hazırlık aşamaları nelerdir

Kürtaj kararının verilmesinin ardından uygun gün belirlenir ve kürtaj öncesi hazırlık aşamalarına geçilebilir. Kürtaj, cerrahi bir operasyon olmakla birlikte psikoloji açıdan da ele alınması gereken bir işlemdir. Bu nedenle kürtaj için kadınların sağlık kuruluşuna bir tanıdıkları ile birlikte gelmelerinde fayda olacaktır. Ayrıca aynı gün taburcu olunduktan sonra araç kullanılması, verilen anestezi ilaçları nedeniyle önerilmiyor. Eve dönüş hazırlıklarının da bu bilgi doğrultusunda yapılmasında fayda olacaktır.

Olası bir komplikasyon ve kanama riski dikkate alınarak kişinin kan grubunun öğrenilmesi de gerekiyor. Şayet kan grubunuzu bilmiyorsanız, kürtaj öncesi hazırlık kapsamında mutlaka test yaptırarak kan grubunuzu öğrenmeniz ve sağlık kuruluşunda da ilgi personele kan grubunuzu bildirmelisiniz. Aşırı kanama gibi ciddi bir komplikasyonun meydana gelmesi durumunda, kan desteği verilmesi gerekebilir ve kan grubunuzun sağlık kuruluşu tarafından biliniyor olması ciddi bir zaman kazandırır. Bu nedenle kan grubunuzu öğrenmeniz çok önemlidir. Ayrıca kan uyuşmazlığının tespit edilmiş olması durumunda 72 saat içerisinde uyuşmazlık iğnesinin yapılması da gerekiyor.

Şayet gebeliğe dair kontrollerinizin yapıldığı hastane dışında, farklı bir sağlık kuruluşunda kürtaj yaptırmayı düşünüyorsanız, daha önce yapılan tetkiklerin sonuçlarını mutlaka yanınıza alın ve bu sonuçları doktorunuza iletin. Zira işlem öncesinde mutlaka vajinal muayene ya da ultrason muayenesi yapılacaktır. Ancak eski tetkiklerin de görülebilmesi, doktorunuzun rahim durumunu daha iyi değerlendirmesini sağlayabilir. Dolayısıyla kürtaj öncesi hazırlık işlemleri sırasında bu belgelerinizi de yanınızda bulunmalısınız.

İlaç Kullanıyorsanız Dikkat Etmelisiniz

İlaç kullanıyorsanız dikkat etmelisiniz

Kürtajdan birkaç gün öncesinde kan sulandırıcı özellikte olan Aspirin gibi ilaçlar tüketmemeniz de kürtaj öncesi hazırlık noktasında önemlidir. Ayrıca bazı bitki çaylarının da kan sulandırıcı özelliği olabiliyor. Bu nedenle bitki çayı ve yine kan sulandırıcı özelliği olan alkol tüketmemeniz de kürtaj işlemine en doğru şekilde hazırlamanız noktasında önem taşıyor.

Sağlık kuruluşuna giderken çok sıkı kıyafetler giymemeye özen gösterin. Sıkı kıyafetler kan dolaşımını yavaşlatabilir ve bu nedenle çeşitli rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz. Olabildiğince vücudu sıkmayan kıyafetler giymeli ve kıyafetlerinizi de küretaj öncesi hazırlık aşamasında belirlemelisiniz. Aynı zamanda kürtaj sonrasında kanama olacağı için yanınıza hijyenik ped almanız da gerekiyor. Kürtaja bağlı kanama durumunda tampon kullanımı önerilmiyor. Bu nedenle ped kullanımına özen göstermenizde fayda var.

Kürtaj öncesinde sağlık kuruluşunda sizden bir form doldurmanız istenecektir. Bu forma bilgileri eksiksiz ve hatasız bir şekilde yazmanız, olası komplikasyonların önlenmesi adına büyük önem taşır. Geçirdiğiniz ameliyatlar gibi bilgileri de mutlaka forma yazın. Kürtajdan hemen önce tuvalete gidilmesi ve mesanenin boşaltılması da kürtaj öncesi hazırlık noktasında gerçekleştirilmesi gereken son eylem ve sonrasında cerrahi müdahaleye başlanabilir.

Kürtaj Operasyonu Sırasında Anestezi Yapılır mı?

Kürtaj öncesinde anestezi işlemi yapılıyor. Bu sayede cerrahi müdahale sırasında hastanın acı, sızı, kramp ya da ağrı hissetmesi mümkün olmuyor. Genellikle genel anestezi tercih ediliyor olsa da kimi zaman lokal anestezi ile de kürtaj işlemi yapılabilir. Anestezi, kürtaj öncesi hazırlık aşamalarında bazı hususlara dikkat edilmesini zorunlu kılıyor. Bunlardan ilki genel anestezinin tercih edilmiş olması durumunda, kürtaj işleminden 6 saat önce yeme ve içmeyi kesmektir. Hastanın midesinin kesinlikle boş olması gerekiyor ve dolayısıyla su bile tüketilmemelidir. Lokal anestezi ile kürtaj yapılacak olması durumunda, yeme ve içme konusunda küretaj öncesi hazırlık gerekmiyor.

Ancak küretaj öncesi hazırlık kadar kürtajdan sonra bazı hususlara dikkat edilmesi de gerekir. Örneğin belirli bir süre boyunca cinsel ilişki yasaklanır. Cinsel perhiz konusunu dikkate almalı ve özellikle kanama durana kadar cinsel ilişki yaşamamalısınız. Sauna, hamam, deniz ve havuza kanama devam ettiği sürece girmemelisiniz. Ayrıca tıpkı küretaj öncesi hazırlık konusunda olduğu gibi kürtajdan sonra nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da detaylı bilgi almalısınız. Tüm bunlar istenmeyen gebeliği sonlandırmak için değil, kalan parçanın temizlenmesi ya da doku örneği alınması gibi amaçlarla gerçekleştirilecek olan kürtaj işlemlerinde de geçerlidir. Hangi amaçla yapılacak olursa olsun, kürtaj öncesinde bu hazırlıklarınızı tamamlamanızda fayda olacaktır.

 

Konu ile alakalı ilginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz

Kürtaj fiyatları ne kadar?
Kürtajın yasal boyutu nedir?
Kürtaj için en uygun hafta
Kürtaj sonrası hamile kalma
Kürtaj sonrası cinsel ilişki

 

Kürtaj ile ilgili detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel:  +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]