Kürtaj sonrası hamile kalma: Küretaj işlemi gebeliğin tahliye edilmesi amacıyla gerçekleştirilen cerrahi bir müdahaledir. Gebeliği sonlandırmanın yanı sıra anne karnında ölen bebeğin tahliye edilmesi, rahimden örnek alma, kanamayı durdurma, düşük ya da doğum sonrasında kalan parçaları temizleme, teşhis ve tedavi amacıyla gerçekleştirilen cerrahi müdahaleler arasında kürtaj da bulunuyor. Gebeliğin sonlandırılması gerektiğinde, kadınlar pek çok konuda tedirginlik yaşayabiliyor. Bu tedirginlikler arasında en başta kürtaj sonrası hamile kalma konusu geliyor.
Maalesef halk arasında yanlış bilinenler, yaşanan bu tedirginliklerin boyutunu daha da artırıyor. Örneğin kürtaj sonrası hamile kalma mümkün olmaz ya da zorlaşır gibi inanışlar var ve bunların hiç biri gerçeği yansıtmaz. Kürtaj yaptıran her kadın ilerleyen dönemlerde hamile kalabilir. Hatta defalarca kürtaj işlemi yaptırmış olmak dahi hamile kalmayı engellemez.
Sadece bu konuda bazı kritik unsurların bilinmesi gerekiyor. Böylelikle kürtaj sonrası gebe kalma süresi, ne kadar beklenmesi gerektiği ya da en erken ne zaman hamile kalınabileceği gibi merak edilen sorular en doğru yanıtları bulacaktır ve kürtaj ile ilgili tedirginlikler de ortadan kalkacaktır.
Tıkla Öğren –> Kürtaj fiyatları
Kürtajdan Kaç Gün Sonra Hamile Kalınır?
Kürtaj her ne kadar çoğunlukla istenmeyen gebelikleri sonlandırmak amacıyla yapılıyor olsa da kimi zaman kanama ve benzeri nedenlerle de anne adayının hayati riski söz konusu olduğunda kürtaj yapılması gerekebiliyor. İşte bu durumu yaşayan kadınlar için kürtaj sonrası hamile kalma çok daha fazla önem taşıyor. Çünkü bebeğini istemeden de olsa kaybeden kadınlar yeniden hamilelik için adeta gün sayabiliyor. Bu noktada kürtaj sonrası gebe kalma için ne kadar beklemek gerektiği ya da tıbben bunun ne zaman gerçekleşebileceği merak ediliyor.
Gebeliğin sonlandırılmasının ardından 20 gün geçtiğinde rahimde yumurta oluşmaya başladığı için bu zaman zarfında hamile kalınabiliyor. Tıbbi açıdan konuyu ele aldığımızda kürtaj sonrası hamile kalma yaklaşık olarak 20 gün sonrasında mümkün hale geliyor. Ancak rahmin kendini yenilemesi ve iyileşmesi mutlaka beklenmelidir. Bu noktada kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının önerisi 3 ay beklenmesi yönünde oluyor. Zira psikoloji uzmanlarının da küretaj sonrası gebe kalma için en az 3 ay beklenmesini öneriyor olmasını dikkate almak gerekir.
3 ay beklemek istemeyen kadınlar kürtaj sonrası hamile kalma için en azından dokuların iyileşmesini beklemelidir. Özellikle sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek için iyileşmenin tamamlanmasını beklemek büyük önem taşıyor. Ayrıca mutlaka her kadının kürtaj işlemi ve nasıl yapıldığı gibi konularda detaylı bilgi sahibi olmasını öneririz. Zira bu durumda neden kürtaj sonrası hamile kalma için beklenmesi gerektiği de daha net bir şekilde anlaşılacaktır.
Tıkla Öğren –> https://drtugrulabacioglu.com/kurtaj-nedir-nerede-yapilir/
Kürtajdan Sonra Hamile Kalmak Daha mı Kolay?
En çok merak edilen konulardan biri de kürtaj sonrası hamile kalma kolaylığı ya da zorluğu oluyor ki, bu konuda akılların bir hayli karıştığını gözlemliyoruz. Öncelikle kürtajın hamile kalmayı kolaylaştırdığı yönünde bir ifadede asla bulunamayız. Bu konuda yapılmış ve kanıtlanmış tıbbi bir araştırma yok. Ancak kürtaj, rahmin kendini yenilemesi anlamına geliyor. Kürtaj sonrasında dokular iyileşme sürecinde haliyle yenilenmiş de oluyor.
Rahmin kürtaj sonrasında kendini yenilemesi nedeniyle, kürtajdan sonra eskiye nazaran kadınların daha kolay hamile kaldığına kimi zaman tanıklık da edebiliyoruz. Ancak bunun nedeni kürtaj değil, rahim içi dokuların kendini yenilemesidir. Ayrıca her kadının bu işlemden sonra daha kolay hamile kalacağı sonucu da asla çıkarılmamalıdır. Akılları karıştıran diğer konuya da açıklık getirelim. Halk arasında inanıldığı gibi kürtaj sonrası hamile kalma zorlaşmaz. Kürtaj kesinlikle sonraki süreçte hamile kalmayı zorlaştırmaz ve engellemez.
Kürtaj Sonrası Hemen Cinsel İlişki Neden Sakıncalı?
Kürtaj, hangi teknik ile gerçekleştirilmiş olursa olsun cerrahi bir müdahaledir ve bu şekilde değerlendirilmesi gerekir. Kürtaj sonrasında belirli bir süre boyunca cinsel perhiz uygulanması gerekiyor. Bunun en önemli nedeni enfeksiyon riskidir. Çünkü vajina girişinde bulunan bakteri ve mikroplar, cinsel ilişki ile birlikte rahim içerisine ulaşabilir ve bu durumda enfeksiyon kaçınılmaz olur. Zira kürtaj sonrasında dokuların iyileşmesi kürtaj sonrası hamile kalma noktasından çok büyük önem taşıyor.
Kanama devam ettiği sürece kesinlikle cinsel ilişkiye girilmemesi gerekiyor. Bu yasak, kanamanın hafif lekelenme şeklinde olması halinde de geçerlidir. Dokular tam olarak iyileştiğinde zaten kanama kendiliğinden durur. Doktor tarafından yapılan kontrol muayenesinin ardından cinsel ilişki yasağı kalkabilir.
Bununla birlikte kürtajdan yaklaşık 20 gün sonra yumurta oluşmaya başlar ve kürtaj sonrası hamile kalma riski de bulunur. Korunmasız cinsel ilişki hamilelik sonucunu doğurabilir ve bu nedenle de bir süre cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir. Çünkü gebelik, rahim dokuları henüz tam olarak iyileşmeden de oluşabiliyor ve bu tıbbi sakıncaları olduğundan kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının istemediği bir durumdur. Sonuç olarak küretaj sonrası gebe kalma süresinde belirleyici unsurlardan biri de rahim içi dokularda iyileşmenin tamamlanmasıdır.
Kürtajdan Sonra Hamile Kalmak İçin Ne Kadar Beklemeli?
Kürtaj psikolojik boyutu da olan bir cerrahi müdahaledir. Dolayısıyla kürtaj sonrası hamile kalma için ne kadar beklenmeli sorusunun yanıtını, hem tıbbi hem de psikolojik açıdan ele almak gerekiyor. İstenmeyen gebelik durumunda gerçekleştirildiğinde yani sağlık açısından zorunlu olmadığında bile kürtaj sonrasında kadınlarda ağır bir hüzün, suçluluk duygusu hatta depresyon durumu meydana gelebiliyor. Kadının hemen hamile kalmasının önerilmemesi de bundan kaynaklanıyor. Psikoloji uzmanları en az 3 ay beklenmesini tavsiye ediyor. Öncelikle kadının psikolojik açıdan anne olmaya hazır olması ve bunu istemesi gerekir.
Bununla birlikte kürtaj sonrası gebe kalma konusunu tıbbi açıdan ele almak da gerekir. Öncelikle gebelik için rahim içerisindeki dokuların iyileşmiş olması ve özellikle de kanamanın durmuş olması gerekiyor. Bu süre kimi zaman sadece 2 haftada gerçekleşirken kimi zaman da 3 aylık bir süreyi bile bulabiliyor. Kanamanın lekelenme şeklinde olması durumunda dahi hamile kalmak için mutlaka tamamen durmasını beklemek gerekir. Çünkü kanama dokuların halen iyileşmediğinin göstergesidir. Zira her kadında dokuların iyileşme hızı aynı değildir. Rahmin kendini yenilemesi durumunda, kürtaj sonrası hamile kalma tıbbi açıdan bir risk taşımıyor.
Tıkla Öğren –> https://drtugrulabacioglu.com/kurtaj-icin-en-uygun-hafta-nedir/
Kürtajdan Sonra Adet Olmadan Hamile Kalmak
Kürtaj işleminin ardından rahmin yenilenmesi çok uzun bir zaman dilimini gerektirmiyor. Bu nedenle kürtaj sonrası hamile kalma ancak aylar sonra olabilir şeklindeki inanış gerçeği yansıtmaz. Halk arasında maalesef kürtaj işlemi ve sonrasında gebe kalabilme noktasında çok yanlış inanışlar var. Kürtajın üzerinden yaklaşık 20 gün geçmesinin ardından rahimde yumurta oluşmaya başlar. Yumurtanın oluşması gebe kalma olasılığının mevcudiyeti anlamına gelir. Kürtajdan sonra adet görmeden hamile kalmanın mümkün olmadığı da şehir efsanelerinden biridir.
Çünkü bu dönemde yani kürtajın üzerinden yaklaşık 20 gün geçtikten sonra korunmasız ilişki durumunda küretaj sonrası gebe kalma mümkündür. Kadının kürtaj sonrası hamile kalması için mutlaka önce bir adet dönemi geçirmesi gerekmez. Kürtajın üzerinden 45 gün geçmiş olması durumunda şayet adet kanaması olmadıysa, bu durumda kadınlara hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını öneriyoruz. Çünkü bu durum hamilelikten kaynaklanabilir. Yani kadın kürtaj sonrasında hamile kaldığı için adet görmüyor olabilir.
Kürtaj ile ilgili detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]