Rahim ağzı kanseri belirtileri istisnasız her kadın tarafından bilinmesi gereken bir konudur. Çünkü belirtilerin biliyor olması, erken tanı konmasını sağlayabiliyor ve tüm kanser türlerinde olduğu gibi rahim ağzı kanserinde de erken tanı çok büyük bir önem taşıyor. Bununla birlikte kadınların rutin jinekolojik muayenelerini aksatmadan yaptırmaları da erken tanı konmasını sağlayabilen unsurlar arasında yer alıyor. Kadınlarda en sık görülen kanserler listesinde dördüncü sırada bulunan rahim ağzı kanseri, rahim ağzındaki hücrelerin yapısında değişim olmasıyla ortaya çıkıyor. Bu yapısal değişime neden olan da Human Papilloma adlı virüstür. Kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsü bazı kişilerde herhangi bir belirtiye neden olmuyor. Bu nedenle hastalığın tanısının konması da bir hayli gecikebiliyor.

Tıkla Öğren –> Bartholin kisti

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri

En yaygın şekilde görülen rahim ağzı kanseri belirtileri arasında cinsel ilişkide ya da ilişki sonrasında kanama olmasıdır. Kadınlar genellikle bu şikayet ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına başvurduklarında kanser tanısı konuyor. Bununla birlikte adet dönemlerinin dışında ara kanamalar yaşanması da yine belirtiler arasında yer alıyor. Ara kanama lekelenme şeklinde de olabiliyor. Bazı kişilerde ise lekelenmeden daha fazla miktarda bir ara kanama da ortaya çıkabiliyor.

Kötü kokulu ve çoğu zaman da kanlı olan vajinal akıntı rahim ağzı kanseri belirtileri listesinde yer alıyor. Kötü kokulu akıntı enfeksiyon durumunda da ortaya çıkabiliyor. Ancak nedeni ne olursa olsun kötü kokulu vajinal akıntı durumunda kısa zamanda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşülmelidir. Bu kanser türünün belirtilerinden biri de kasık bölgesinde hafif düzeyde ya da daha şiddetli bir ağrının meydana gelmesidir. Ancak maalesef bu ağrılar çoğu zaman kadınlar tarafından ciddiye alınmıyor. Zira sadece kanser teşhisinde değil, pek çok hastalığın teşhisinde gecikme olmasının en önemli nedeni söz konusu belirtilerin hastalar tarafından ciddiye, dikkate alınmıyor olmasıdır.

Tıkla Öğren –> Histerektomi ameliyatı

Rahim Ağzı (Serviks) Kanserine Nasıl Tanı Konur?

Rahim ağzı kanseri tanısı

Öncelikle teşhis konması için mutlaka rahim ağzı kanseri belirtileri yaşanması gerekmediğini belirtelim. Kadınların düzenli olarak yaptırması önerilen smear testi bu noktada önemini daha net bir şekilde ortaya koyuyor. Çünkü kanserden kaynaklı olan hücresel değişimler smear testi ile kolaylıkla tespit edilebiliyor. Fakat test sonucunda hücresel değişim olması, kanser tanısı konması için tek başında yeterli bir neden değildir. Böyle bir değişim tespit edildiğinde kolposkopi ve biyopsi yapılmasına ihtiyaç duyuluyor.

Ahim ağzı bölgesinden örnek alınması ve patolojik inceleme için gönderilmesi de gerekebilir. Şayet tanı konursa bu durumda devreye akciğer grafisi ve bilgisayarlı tomografi girebilir. Bu tetkiklerin yapılmasının nedeni ise kanserin kaçıncı evresinde olduğunun anlaşılabilmesidir. Elbette rahim ağzı kanseri belirtileri ortaya çıkmamış da olabilir. Yine de smear testinin sonucuna göre hastanın bu tetkikleri yaptırması gerekebilir. Ayrıca hastanın MR ve PET çekimi yaptırması da gerekebiliyor. Her bir tetkik sonucu çok büyük bir önem taşıyor. Çünkü doktor tarafından bu test ve tetkiklerin sonucu bir arada değerlendiriliyor ve bu sayede ahim ağzı kanseri tanısı konabiliyor.

Tıkla Öğren –> Smear Testi

Rahim Ağzı Kanseri Evreleri

Pek çok kanser türü gibi serviks kanserinin de 4 evrede değerlendirmeye alındığını belirtebiliriz. Fakat bu evrelerin her birinde rahim ağzı kanseri belirtileri farklı düzeyde yaşanabiliyor ya da hiçbir belirti yaşanmayabiliyor. Kanser evreleri hastanın yaşadığı belirtilere göre belirlenmez.

  1. Evre: Rahim ağzı kanseri serviks ile sınırlı düzeydedir.
  2. Evre: Serviks kanseri vajinanın üst kısmına doğru yayılmış durumdadır. Fakat rahim çevresinde bulunan dokular henüz kanserden etkilenmemiştir.
  3. Evre: Kanser vajinanın alt kısmına doğru bir yayılım göstermiştir ve aynı zamanda pelvik yan duvarlarına da ulaşmış durumdadır.
  4. Evre: Son evrede artık rahim ağzı kanseri mesane, rektum, vajinaya yakın kemikler, karaciğer ve akciğere kadar yayılmış durumdadır.

Tahmin edilebileceği gibi rahim ağzı kanseri belirtileri özellikle ikinci evreden sonra hasta tarafından daha şiddetli hissedilebiliyor. Bu evreden sonra hastada çeşitli şikayetler ortaya çıkmaya başlıyor da diyebiliriz.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanserinin Tedavi Nasıl Yapılır?

Tedavinin nasıl yapıldığı, kanserin kaçıncı evresinde olduğuna bağlı olarak değişebilir. İlk ya da ikinci evrede konizasyon işlemi yapılıyor ve kanserli bölge vücuttan tahliye ediliyor. Bunun rahim ağzı kanseri belirtileri ya da hastanın şikayetleri ile ilgisi yoktur. Belirtiler olmasa da konizasyon uygulanabilir. İlerleyen evrelerde ise radyoterapi gibi tedavi seçenekleri değerlendiriliyor. Hastanın durumu, kanserin vücutta ne kadar yayıldığı gibi faktörlere bağlı olarak en uygun tedaviler tercih ediliyor.

Bu arada rahim ağzı kanseri belirtileri hasta tarafından yaşansın ya da yaşanmasın, erken tanı durumunda tedavinin başarı oranının % 100’e ulaşabildiğini de belirtelim. Ancak tanı konmasında geç kalındığında tedavinin başarı oranı daha düşük olabiliyor.

Tıkla Öğren –> Adet döneminde hamilelik

Rahim Ağzı Kanseri Korunmasında HPV Aşısı

Rahim ağzı kanseri aşısı

Ergenlik döneminden sonra HPV aşısının yapılması durumunda, aşının rahim ağzı kanserine karşı koruyuculuk oranı bir hayli yüksektir. Koldan yapılan ve 3 dozdan oluşan HPV aşısının 9 ila 13 yaş arasında uygulanması, koruyuculuğu konusunda önem taşıyor. Elbette aşı için rahim ağzı kanseri belirtileri yaşamayı beklememek gerekir. Zira belirtiler ortaya çıktıktan sonra yani kanser tanısı konduktan sonra aşı ile kanserin ortadan kalkması mümkün olmaz. Ayrıca aşının uzun vadede koruma etkisinin ne olduğu bilinmediğinden düzenli olarak smear testleri yapılması ve olası serviks kanseri belirtileri görüldüğünde zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Serviks Kanseri Testi Nasıl Olur?

Aslında rahim ağzı kanseri testi olarak adlandırılan smear testidir ve bu tetkik kanser tarama testi olarak düşünülmelidir. Mutlaka rahim ağzı kanseri belirtileri ortaya çıkmadan her kadın tarafından yaptırılması gereken bu test, rahim ağzı kanserinde erken tanı sağlıyor olmasıyla büyük önem taşıyor. Kimi zaman cotest yani smear testi ile HPV testinin bir arada yapılması da gerekebiliyor.

Rahim Ağzı Kanseri Ölümcül müdür?

Dünya genelinde rahim ağzı kanseri her yıl 270 bin kadının hayatını kaybetmesine neden oluyor. Bu nedenle kanserin ölümcül kanserlerden biri olduğunu belirtmeliyiz. Fakat tabloya bakıldığında yaşamını yitiren hastaların serviks kanseri belirtileri ortaya çıkmadığı için tanının geç konduğu ya da belirtilerin dikkate alınmaması nedeniyle tedaviye geç başlandığı hastalar olduğu da göze çarpıyor. Bu noktada kritik bir orandan da söz etmekte fayda var.

Hastaların rahim ağzı kanseri belirtileri nedeniyle zaman kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurması, erken tanı konması durumunda, ilk 5 yıl içerisinde hayatta kalma olasılığı % 92 gibi son derece yüksek bir orana tekabül ediyor. Dolayısıyla kadınların smear testlerini düzenli olarak yaptırması, hayatta kalma konusunda da belirleyici bir faktöre dönüşüyor diyebiliriz.

Tıkla Öğren –> Erken adet görme nedenleri

Rahim Ağzı Kanseri Virüsü Nasıl Bulaşır?

serviks kanseri nasıl bulaşır

HPV olarak adlandırılan ve 10 ila 15 yıl gibi bir süre sonrasında kansere neden olabilen virüs cinsel yolla bulaşıyor. Genellikle bulaştıktan birkaç ay sonrasında genital siğillere sebebiyet veriyor. Ancak genital siğiller rahim ağzı kanseri belirtileri arasında değildir. Sadece HPV virüsü belirtisidir. Yani genital siğil olması, hastanın kanser olduğu ya da kesinlikle ileride kanser olacağı anlamına gelmez.

 

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
https://www.healthline.com/health/cervical-cancer-symptoms

 

Konu ile alakalı detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]