Smear testi nasıl yapılır: Tüm kadınların düzenli periyotlarla yaptırması gereken smear testi, halk arasında PAP testi ya da smear PAP testi olarak da adlandırılabiliyor. Bu test rahim ağzını değerlendirmek için yapılır ve bir tarama testidir. Özellikle rahim ağzı kanserine erken tanı koymak adına gerçekleştirilen simir testi nasıl yapılır ve neden mutlaka düzenli olarak yaptırılması gerekiyor sorularının yanıtının mutlaka her kadın tarafından biliniyor olması gerekir.
Smear Testi Nasıl Alınır?
Bildiğiniz gibi vücut dokuları sürekli olarak kendini yeniler ve bu yenileme sürecinde hücre döküntüleri meydana gelir. Hücre döküntülerinin mikroskop yardımıyla incelenmesi sitolojik inceleme yani hücresel inceleme olarak adlandırılır. Smear testi de hücresel inceleme testlerinden biridir. Bu noktada smear testi nasıl yapılır sorusu da önem kazanıyor. Artık jinekolojik muayenelerin bir parçası haline gelen bu test, rahim ağzından örnek alınması şeklinde gerçekleştiriliyor.
Öncelikle simir testi nasıl yapılır sorusuna son derece ağrısız ve kolay bir işlem olduğu yanıtını verelim. Özel bir aparat yardımı ile serviks bölgesinden örnek alınır ve böylelikle test için gerekli numune toplanmış olur. Bu test kan örneği ya da idrar örneği alınarak gerçekleştirilen testlerden biri değildir. Hücre döküntülerinin rahim ağzından alınması gerekir ve hasta bu esnada hiçbir acı hissetmez. Bu nedenle smear testi nasıl yapılır konusunda herhangi bir endişe duyulmasına gerek olmaz.
Smear Testi Neden Önemlidir?
Kadınlarda en sık görülen kanserler arasında, 6. sırada rahim ağzı kanseri bulunuyor. Bununla birlikte ölüm nedenlerine bakıldığında rahim ağzı kanserinin 10. sırada yer aldığını görüyoruz. Oysa smear testi nasıl yapılır ya da önemi nedir gibi konularda bilgi sahibi olunması, erken tanı sayesinde rahim ağzı kanseri kaynaklı ölümlerin önüne geçebilir.
Erken tanı tüm hastalıklarda önemlidir ancak söz konusu kanser olduğunda çok daha fazla önem kazanıyor. İşte bu nedenle simir testi nasıl yapılır sorusu kadar smear testinin neden yapıldığının da bilinmesi gerekiyor. Rahim ağzı kanserini taramaya yönelik olarak gerçekleştirilen bu test, erken tanı konmasında son derece önemlidir. Kanser türlerinde erken tanı hayat kurtarır ve tüm kadınların düzenli olarak bu testi yaptırması gerekir.
Zira simir testi nasıl yapılır konusunu açıkladık ve örnek alınması sırasında herhangi bir acı hissedilmediği bilgisini verdik. Jinekolojik muayene esnasında sadece birkaç dakika içerisinde, herhangi bir anestezi işlemine bile gerek duyulmadan örnek alınabiliyor ve laboratuvar ortamında bu örnek incelemeye alınıyor.
Rahim Ağzı Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Genellikle smear testi nasıl yapılır şeklinde bir araştırma yapılıyor olsa da aslında rahim ağzı kanserinin nedenleri üzerinde de durmak gerekiyor. Rahim ağzı kanseri riskini artıran pek çok faktör bulunuyor. Bunlar arasında 21 yaşından önce cinsel cinsel ilişkiye başlanması, sigara kullanımı, çok eşlilik ve 3’ten fazla doğum yapmış olmak başı çekiyor. Bununa birlikte doğum kontrol hapı kullanmaya erken yaşta başlamak ve uzun süre kullanmak da rahim ağzı kanserini tetikleyen faktörlerden biridir.
Son derece basit bir test olan simir testi nasıl yapılır ve neden yapılır sorusunun yanıtını biliyor olmak yeterli değil. Mutlaka düzenli olarak bu testi yaptırmak ve jinekolojik muayeneleri ihmal etmemek de çok büyük önem taşıyor. Söz ettiğimiz risk faktörleri kişide mevcut olmasa da bağışıklık sisteminin zayıf olması bile rahim ağzı kanserini tetikleyebiliyor.
Smear Testi Sonucu Yorumlama Nasıl Yapılır?
Elbette smear testi nasıl yapılır ve sonuç nasıl yorumlanır konusu herkesin merak ettiği unsurlar arasında yer alıyor. Test sonucu Bethesta sistemiyle yorumlanıyor. Testte anormal bir hücre görülmemesi durumunda sonuç negatif olarak yorumlanır. Prekanseröz ya da kanseröz hücre görülmesi durumunda anormal sonuç olarak yorumlanır ve bu durumda tedavinin planlanması gerekir. Genellikle enfeksiyon tedavisi, kolposkopi, biyopsi tavsiye edilir. Sadece simir testi nasıl yapılır konusunda değil, patolojik değerlendirmeler konusunda da doktorunuzdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Smear Testi Kesin Sonuç Verir mi?
Öncelikle pek çok tıbbi test ve tetkik gibi smear testinin de yanılma payının olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu nedenle düzenli olarak testin tekrarlanması tavsiye ediliyor. Genellikle smear testi nasıl yapılır konusu üzerinde durulsa da testin sonuçlarının yorumlanmasının da bir o kadar önemli olduğunu unutmamak gerekiyor.
Test sonuçlarında yanılma payının olması, kesin sonuç vermediği ya da güvenilmeyeceği gibi düşüncelere yol açmamalıdır. Çünkü yanılma payının son derece düşük olduğunu belirtebiliriz. Zira smear testi nasıl yapılır konusunda aktardığımız gibi basit bir önek alınması bu testin yapılması için yeterli oluyor. Testin tekrarlanmasında da herhangi bir sakınca bulunmuyor.
CIN nedir? Nasıl Teşhis Konulur?
Rahim ağzı kanseri taramasında smear testi nasıl yapılır sorusu kadar test sonuçlarının değerlendirilmesi de önem taşır. Özellikle atipik hücrelerin tespit edilmesi durumunda kimi zaman testin bir süre sonra yeniden tekrarlanması gerekebilir. Test sonuçlarında CIN-1, CIN-2 ve CIN-3 kavramları ile karşılaşabilirsiniz. CIN, Cervical Intraepithelial Neoplasia ifadesinin kısaltılmış halidir. Zira simir testi nasıl yapılır konusunda değindiğimiz gibi laboratuvar ortamında hücrelerin incelenmesi sonucunda CIN-1 sonucu elde edilirse, 3 ila 4 ay sonra testin yeniden yapılması tavsiye edilir.
CIN-2 ya da CIN-3 sonucunda, hastanın LEEP işlemi ile doku örneği alınır ve incelenir. Son derece küçük bir doku alınması patolojik inceleme için yeterli oluyor. Dolayısıyla smear testi nasıl yapılır ya da LEEP ile doku örneği nasıl alınır konusunda bir endişe yaşamanıza gerek yok. Hasta için zorlayıcı ya da ağrılı bir işlem olmadığını bilgisini sizlere aktaralım.
Kotest Nedir?
Jinekolojik muayenelerde smear testi ile birlikte HPV testinin aynı anda yapılması da mümkün olur. Kotest bu iki testin aynı anda yapılması anlamına gelir. Bazı hastalar için smear testi nasıl yapılır sorusu kadar HPV testi nasıl yapılır sorusu da önem taşıyabiliyor. Kotest, HPV ve rahim ağzı kanserinin erken tanısında çok büyük önem taşıdığı için risk grubunda olan hastalara uygulanabilir.
Çünkü HPV çeşitlerinin erken tanısı durumunda rahim ağzı kanserine dönüşmeden önlenmesi de mümkün olabiliyor. Dolayısıyla simir testi nasıl yapılır konusu kadar bu testlerin ihmal edilmemesi de rahim ağzı kanserini önlemek adına çok büyük önem taşıyor.
Kotest Ne Zaman Yapılır?
Yapılan incelemelerde rahim ağzı kanserine yakalanmış olan hastaların % 99.9 gibi çok yüksek bir oranında HPV virüsünün mevcudiyeti tespit ediliyor. Bu nedenle smear testi nasıl yapılır konusuyla birlikte HPV virüsü hakkında da bilgi sahibi olunması gerekiyor. HPV virüsü mevcut olan kişilerde 5 yılda bir smear testiyle birlikte HPV-DNA testinin de yapılması öneriliyor. Çünkü simir testi nasıl yapılır sorusu kadar kotest neden yapılır sorusunun yanıtı da önemlidir.
Kişide HPV virüsünün varlığı tespit edildiğinde kotest daha fazla önem kazanıyor. Mutlaka belirli periyotlar ile bu testin de yapılması tavsiye ediliyor. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları smear testiyle birlikte HPV-DNA testlerinin önemini de her fırsatta vurguluyor. Özellikle smear testinin her kadın tarafından düzenli olarak yaptırılması, ciddiye alınması gereken bir konudur.
Konu ile alakalı diğer makalelerimiz:
Erken adet görme nedenleri nelerdir
Adet döneminde hamile kalınır mı
Kızlık zarı zedelenmesi nasıl olur
Konu ile alakalı yabancı kaynak:
https://www.womenshealthmag.com/uk/health/female-health/a708280/smear-test/
Smear testi ile ilgili detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]