Spiral erkek üreme hücrelerinin yumurtaya ulaşmasını engellemek amacıyla kullanılan küçük bir alettir. Doğum kontrol yöntemleri arasında en ekonomik olanı spiraldir ve aynı zamanda tüm dünya genelinde en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Herhangi bir ilaçla etkileşiminin olmaması ya da uzun süreli bir kullanım imkanı sunuyor olması gibi nedenler rahim içi araç olarak da adlandırılan spiralin yaygın bir şekilde tercih edilmesini beraberinde getiriyor.

Spiral Nasıl Takılır?

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından uygulanması gereken spiral dakikalar içerisinde takılabiliyor ve takılmasıyla birlikte gebeliğe karşı koruma etkisi de başlıyor. Aynı zamanda bu küçük ve plastik alet hamilelik planlanması durumunda yine kolaylıkla çıkarılabiliyor. Çıkarılması ise doğurganlığın hemen yeniden kazanılması anlamına geliyor. Spiralin takılması 1 ila 5 dakika içerisinde tamamlanan bir işlemdir.

Öncelikle özel solüsyonlar kullanılarak vajina girişi dezenfekte edilir. Ardından vajina girişinin daha kolay görülebilmesi için spekulum yerleştirilir ve spiral olması gereken yere takılarak işlem tamamlanır. Halk arasında spiralin takılmasının çok acı veren bir işlem olduğu sanılıyor. Oysa rahim içi araç takılması, kesinlikle sanıldığı gibi ciddi bir acı ya da ağrıya neden olan bir uygulama değildir. Zira bu nedenle herhangi bir anestezi işlemine de gerek duyulmadan takılabiliyor. Hafif düzeyde olmak kaydıyla birkaç gün devam edebilen bir ağrı hissedilebilir. Sonrasında bu ağrı kendiliğinden ortadan kalkar.

En çok merak edilen sorulardan birine aşağıda açıklık getirdik:
Tıkla –> Zevk suyundan hamilelik

Spiralin Yapısı Nasıldır?

Spiralin yapısı nasıldır

T şeklinde bir görünüme sahip olan spiral çoğunlukla plastik maddeden üretiliyor olsa da üretiminde metal malzeme de kullanılabiliyor. Uzunluğu ise 2 cm ila 3 cm arasındadır. Alt uç bölümünde ipler bulunan spiralin rahim iç duvarına uygun bir şekle sahip olduğunu belirtebiliriz. Spiralin uç kısmında yer alan ipler rutin kontrollerde kayma olup olmadığının anlaşılmasını sağlar. Bununla birlikte istendiğinde bu aracın pratik bir şekilde çıkarılması da yine uç kısmındaki ipler yardımı ile gerçekleştirilir.

Spiralin Etki Mekanizması Nasıldır?

Rahim içerisine yerleştirilen spiral vücut tarafından yabancı bir madde olarak algılanıyor ve aslında etki mekanizması da bundan kaynaklanıyor. Vücut bir reaksiyon içerisine giriyor ve erkek üreme hücrelerinin rahim iç duvarına tutunmasını önlüyor. Bu reaksiyon sayesinde sperm hücrelerinin yumurta ile buluşması engellenmiş oluyor. Böylelikle RİA sayesinde döllenme meydana gelmiyor. Ancak döllenme meydana gelse dahi yumurta rahim içerisine yerleşemiyor. Çünkü rahim içi araç rahim iç duvarındaki yapıda da bir bozulmaya sebebiyet veriyor ve iç duvar yapısının bozulması, döllenen yumurtanın rahme yerleşmesini engelliyor. Bu etki mekanizması spiralin kullanım süresi dolana dek devam ediyor.

Şu makalemize de göz atın deriz:
Tıkla –> Hamilelikte idrar rengi

Spiralin Ne Kadar Süre Koruyucu Etkisi Vardır?

Öncelikle spiral farklı türleri bulunan aletlerden biridir ve hangi türün tercih edildiğine bağlı olarak etki süresi de değişkenlik gösterebiliyor. Pregesteron hormonu içeren bir spiralin tercih edilmesi durumunda gebeliğe karşı koruma süresinin ortalama 3 yıl olduğunu söyleyebiliriz. Bu süre dolduğunda spiralin çıkarılması mümkün oluyor ve beklemeye gerek duyulmadan hemen başka bir spiral takılabiliyor. Bakır içeren rahim içi araç çeşitleri de var ve bunların koruma süresinin de 5 yıl ila 10 yıl arasında değişebildiğini söyleyebiliriz. Bu küçük aleti üreten pek çok marka var. Hangi markanın ürününün tercih edilmiş olduğuna bağlı olarak etki süresi de değişebilir.

Spiralin Koruyuculuk Oranı Nedir?

Spiralin koruyuculuk oranı

Mevcut tüm doğum kontrol yöntemleri bir arada değerlendirildiğinde spiral koruyuculuk oranı en yüksek olan yöntemlerden biridir. Koruyuculuk oranının % 98 olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu koruyuculuk süresinden faydalanabilmek için rutin jinekolojik muayenelerin de aksatılmaması gerekiyor. Çünkü spiral kimi zaman olması gereken yerden kayabilir ve bu durumda gebeliğe karşı koruma etkisini kaybedebilir. Kontroller esnasında spiralin yeri de kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından gözden geçiriliyor ve bir kayma söz konusu ise müdahale ediliyor.

Bu noktada spiral neden koruma etkisini kaybeder sorusu da gündeme gelebiliyor. Bunun nedeni aletin içerisinde bulunan maddenin tükenmesidir. Örneğin progesteron hormonu içeren bir spiralin kullanıldığını varsayalım. İçerisinde bulunan progesteron hormonu yaklaşık 3 yıl sonrasında tükeniyor ve bu nedenle gebeliğe karşı koruma etkisini de kaybetmiş oluyor. Fakat rahmin dinlendirmeye gerek kalmadan hemen yeni bir spiralin takılabiliyor olduğunu da hatırlatmak gerekir. Bu nedenle konforlu bir doğum kontrol yöntemi olduğunu söyleyebiliriz.

Geri çekilme yöntemi ile gebelik oluşur mu? ihtimali nedir? hemen aşağıdaki linkten öğren:
Tıkla –> Geri çekilme yöntemi

Spiral Ne Zaman Takılabilir?

Bir doğum kontrol yöntemi olan spiral istenen herhangi bir dönemde takılabiliyor. Ancak önemli bir unsurun altını çizmek gerekiyor. Bu aletin takılabilmesi için hamile olunmadığından emin olunması gerekir. Şayet gebelik şüphesi varsa gebelik testinin yapılması tavsiye edilir. Bunun dışında istenen herhangi bir dönemde, sadece dakikalar içerisinde RİA takılabiliyor. Genellikle adet döneminin ilk günlerinde takılıyor olması ise bu dönemde rahim ağzının biraz daha açık olmasından kaynaklanıyor. Rahim için doktor tarafından daha kolay görünebiliyor ve dolayısıyla bu aletin de daha kolay takılması mümkün olabiliyor. Ancak mutlaka adet dönemini beklemek de gerekmez. Bu arada kürtaj, düşük ya da doğum sonrasında da rahim içi araç takılabilir.

Spiral Fiyatları 2024 Ne Kadardır?

Spiral fiyatları 2024

Halihazırda spiral fiyatları 2024 noktasında net bir rakamdan söz edemeyiz. Çünkü farklı markalar tarafından üretile bu aletlerin fiyatları da değişkenlik gösteriyor. İçerdiği madde, koruma süresi gibi çeşitli unsurlar RİA fiyatları 2024 üzerinde etkili oluyor. Ancak genel olarak son derece ekonomik bir doğum kontrol yöntemi olduğunun da altını çizmek gerekiyor. Bu yöntemden faydalanmak için yüksek bir bütçe ayrılmasına gerek olmaz. Uzun süre koruma etkisi sunuyor olması da spiralin ekonomik olma özelliğimi güçlendiriyor.

Spiral takma fiyatları takılan spiralin markasına, takılan yere (hastane, muayehane, klinik ) hekimin tecrübesine, anestezi şekline göre fiyat değişmektedir. Aynı spirali hastane, muayehane ve kliniğe göre farklı fiyatlar ile taktırabilirsiniz.

Ortalama fiyatlar şu şekildedir

  • Piyasada cooper T denilen bakırlı spiral, 10 yıl süre ile kullanabilirsiniz Bunun fiyatı 350-2500 TL arasındadır.
  • Hormonlu spiral denilen Mirena isimli spiral sigortalı veya sigortasız olmanıza göre fiyat değişir.
  • 450-3250 TL skalasında fiyat bulabilirsiniz.

Ertesi gün hapı ne kadar koruyucudur? merak edilen bir diğer soruyu aşağıda açıkladık:
Tıkla –> Ertesi gün hapı

Spiral Kullanımı Sırasında Gebelik Gelişebilir mi?

Her 100 kadından 2’si spiral kullanımına karşın hamile kalıyor. Bu aletin gebeliğe karşı koruma oranı her ne kadar son derece yüksek olsa da % 100 oranında bir koruma etkisi beklememek gerekiyor. Zira hiçbir doğum kontrol yönteminin % 100 koruma sunamadığını da bilmenizde fayda var. Örneğin doğum kontrol hapları da sıklıkla tercih edilen bir korunma yöntemidir. Ancak bu haplar da % 100 koruma sunamaz ve tıpkı spiral gibi doğum kontrol hapı içiyor olmasına karşın hamile kalan kadınlar da mevcuttur. Bununla birlikte spiralin kayma olasılığı da bulunuyor ve kayması durumunda da hamilelik riski ortaya çıkar. İşte bu nedenle kontrollerin aksatılmadan yaptırılması gerekiyor.

Spiral Kullanan Kadınların Dikkat Etmesi Gerekenler

Elbette spiral kullanımı bazı unsurlara dikkat etmeyi gerektiriyor. Aynı zamanda bazı kritik noktaların da altının çizilmesi gerekiyor. Öncelikle bu aletin cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı herhangi bir koruma etkisinin olmadığını belirtelim. Sadece gebeliğe karşı koruduğundan cinsel yolla bulaşan hastalık riski göz önünde bulundurulmalıdır. % 2 düzeyinde olsa da RİA kullanımına rağmen hamile kalma riski bulunuyor. Adet gecikmesi durumunda mutlaka zaman kaybetmeden gebelik testini yaptırmalısınız. Ayrıca spiralin ipini hissedemiyor olmanız durumunda da zaman kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerektiğini belirtelim. Son olarak spiralin takılmasının ardından aşağıdaki durumlardan herhangi birini yaşarsanız derhal doktorunuza bilgi verin:

  • Yüksek ateş
  • Kötü kokulu vajinal akıntı
  • Şiddetli kasık ağrısı
  • Sıklıkla yaşanan kramp

 

Konu  ile alakalı dış kaynaklar:
https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/iud

 

Konu ile alakalı detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]