Tüp bebek aşamaları doğal yollarla gebelik elde edemeyen, kısırlık tanısı konan ve rotasını tüp bebek tedavisine çeviren tüm çiftlerin en sık merak ettiği konulardan biridir. Bu tedavi, çeşitli aşamalar halinde uygulanıyor ve her bir aşama bir diğeri kadar önem taşıyor.
Her ne kadar çiftlerin büyük bölümü sadece embriyo transferine odaklanıyor olsa da aslında başlangıç aşaması yani eğitim, yumurtaların toplanması, laboratuvar ortamında döllenmenin gerçekleştirilmesi de en az embriyo transferi kadar önemlidir. Dolayısıyla istisnasız tüm çiftlerin bu tedavinin aşamaları hakkında detaylı bilgi sahibi olması gerekiyor. Elbette bu aşamaları sizlere tek tek aktaracağız ancak öncesinde çiftlere verilen eğitimden söz edelim.
Başlangıç Aşaması: Eğitim
Çiftler bebek sahibi olmak için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüştüklerinde bazı konularda bilgi sahibi olmaları sağlanır. Bu başlangıç aşaması aslında çiftlere verilen bir eğitim olarak da değerlendirilebilir. Çünkü çiftler tüp bebek aşamaları neler, bu aşamalar sırasında nelerle karşılaşacaklar, onları nasıl bir süreç bekliyor gibi pek çok sorunun yanıtını görüşme sırasında öğrenmiş olurlar.
Dolayısıyla hem yaşam şekilleri hem de psikolojik açıdan bu tedaviye çok daha iyi hazırlanmaları mümkün olur. Görüşme sırasında çiftlerin geçmiş deneyimlerinin neler olduğu, daha önce kürtaj, düşük gibi öykülerin olup olmadığı, tüp bebek tedavisine nasıl karar verdikleri gibi bilgiler de masaya yatırılır.
Bununla birlikte çiftlerin daha önce yaptırdıkları tahliller varsa hekim tarafından incelenir. Sonrasında hem kadın hem de erkek tarafından yaptırılması gereken testler belirlenir ve çiftler bu testler hakkında bilgilendirilir. Bu görüşmede çiftler tedaviye dair merak ettikleri soruları da doktoruna rahatlıkla yöneltebilir. Gerekli muayene ve tahlillerin yapılmasının ardından tedavinin ilk aşaması olan yumurtalıkların uyarılması ve yumurta gelişiminin takibine geçilir.
Birinci Aşama: Yumurtalıkların Uyarılması ve Yumurta Gelişiminin Takibi
Bu aşamada temel hedef yumurtaların uyarılması ve bu sayede çok sayıda yumurta elde edilmesidir. Elbette tüp bebek aşamaları arasında en önemli olanlardan biri olduğunu belirtelim. Bu aşamada adetin 2. ya da 3. gününde başlanır ve kadının bazı ilaçlar kullanması gerekir. Böylelikle daha fazla sayıda yumurta elde edilebilir ve tüp bebek tedavisinin başarı şansının artması sağlanır. Bu aşamada hangi ilaçların kullanıldığı da merak edilebiliyor. Kullanılan ilaçlara şu örnekleri verebiliriz:
- Over stimüle edici ilaçlar
- Sentetik FSH ve LH hormonu
- Yumurtayı olgunlaştıran ilaçlar
- Yumurtanın çatlamasını sağlayan ilaçlar
- Rahim iç duvarını hazırlayan ilaçlar
Tedaviyi uygulayan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yukarıda sıralanan ilaçlar arasından hangilerine ihtiyaç olduğu belirlenir ve kullanılır. Bu ilaç listesine yenileri eklenebilir ya da bazılarının kullanımına gerek olmayabilir. İlaç kullanımı devam ederken bir yandan da yumurtaların gelişimi takip edilir. Yumurtaların ideal olgunluğa erişip erişmediği ultrason ile rahatlıkla takip edilebiliyor ve bu takip aşaması kadın için zorlayıcı olmuyor.
İkinci Aşama: Yumurtaların Toplanması
Çok sayıda çift için tüp bebek aşamaları arasında en heyecan verici olanlardan biri de yumurtaların toplanmasıdır. Kısaca OPU olarak adlandırılan bu işlem çatlatma iğnesinin yapılmasının üzerinden 36 saat geçtikten sonra yapılıyor. Elbette hasta için zorlayıcı bir işlem değildir çünkü yumurtaların toplanmasından önce lokal ya da genel anestezi uygulaması gerçekleştiriliyor.
Bu sayede acı, ağrı, kramp gibi hislerin oluşması da engelleniyor. Yumurtaların belirli bir olgunluğa erişmesinin ardından toplanması sırasında vajinal ultrasonografi de kullanılır. Kimi zaman, nadir durumlarda laparoskopi ya da transabdominal ultrasonografi işlemlerinden yardım alınmasına da ihtiyaç duyulabilir. İşlem süresinin ise kişiden kişiye değişmekle birlikte çoğunlukla 15 – 20 dakikada tamamlandığını belirtebiliriz.
Uygulanan tüp bebek aşamaları arasında ikinci sırada yer alan bu işleme başlamadan önce vajen bölgesine ultrason probu yerleştirilir. Bu sayede doktor tarafından yumurtaların net bir şekilde görüntülenmesi de sağlanmış olur. Yumurtaların alınması için özel olarak tasarlanan tıbbi bir iğne yardımı ile yumurta içerisinde bulunan sıvının aspire edilmesi sağlanır.
Sonrasında hassas bir müdahale ile yumurtalar toplanır. Bu aşama kapsamında erkeğin de sperm örneği vermesi gerekir. Şayet erkekte sperm bulunmuyorsa bu durumda kısaca TESE olarak adlandırılan testikiler aspirasyon ya da biyopsi ile sperm alınması sağlanır. Erkekten alınan spermler laboratuvarda semenden ayrıştırılır ve sonrasında kullanılır.
Bu sayede erkekten ve kadından üreme hücreleri alınmış olur, laboratuvar aşamasına geçilebilir. Bu arada yumurta toplama işleminin klinik istirahat ya da ev istirahati gerektirmediğini belirtmeliyiz. İşlem sonrasında kadının günlük rutinine geri dönmesi mümkündür.
Bilginiz olsun –> https://drtugrulabacioglu.com/tup-bebek-fiyatlari/
Üçüncü Aşama: Laboratuvar İşlemleri
Laboratuvar işlemleri olarak adlandırılan tüp bebek aşamaları kapsamında erkek ve kadın üreme hücrelerinin buluşması sağlanır. Böylelikle döllenmenin gerçekleşmesi hedeflenir. Bu aşama iki farklı teknikle gerçekleştiriliyor. Bu teknikler şöyledir:
İnseminasyon (IVF)
Bu teknikte olgunlaşmış olan yumurtalar ile sağlıklı olan sperm hücreleri uygun koşullarda bir araya konur ve bu sayede döllenmenin meydana gelmesi sağlanır. Bu yöntemde tıpkı doğal yollarla oluşan gebeliklerde olduğu gibi sperm hücrelerinden iri yumurtaya ulaşarak döllenmeyi gerçekleştirir.
İntrastoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI)
Bu teknikte ise sağlıklı olan sperm hücresi olgun yumurtanın içerisine enjekte edilir. Elbette ICSI yönteminde doğal bir döllenme sürecinin olması beklenmez. Enjeksiyon yardımı ile döllenmenin gerçekleşmesi sağlanır.
Bu teknikler tedavinin başarısında belirleyici unsurlar değildir. Kadın ve erkek üreme hücrelerinin durumuna bağlı olarak bu iki teknikten herhangi biri tercih edilebilir. Kadın ve erkek üreme hücrelerinin bu aşamada 3 gün ile 5 gün arasında değişen bir sürede laboratuvar ortamında kalması gerekebilir. Gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından son aşamaya yani embriyo transferine geçilir.
İlginizi çekebilir –> https://drtugrulabacioglu.com/tup-bebek-sonrasi-adet-duzensizligi/
Dördüncü ve Son Aşama: Embriyo Transferi
Öncelikle tüp bebek aşamaları arasında çiftleri en çok heyecanlandıran ve aynı zamanda en kısa sürede aşamanın embriyo transferi olduğunu belirtelim. Bir önceki aşamada, laboratuvar ortamında döllenen yumurtanın rahme yerleştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen bu aşama kadın için zorlayıcı değildir. Embriyo transferinin herhangi bir acı, sızı, ağrı ya da krampa neden olmaması nedeniyle işlem öncesinde anestezi uygulaması yapılmasına da gerek olmaz. Çok ender durumlarda lokal anesteziye ihtiyaç olduğu bilgisini aktaralım.
Bu işlem sırasına endometrium bölgesinin hekim tarafından sağlıklı bir şekilde görülebilmesi gerekiyor. Bu nedenle mesanenin dolu olması istenir. Hasta işlem öncesinde bol miktarda sıvı almalı ve tuvalete gitmemelidir. Böylelikle mesanenin dolu olması kolaylıkla sağlanır. Son derece ince bir katater kullanılarak vajenden ve rahim ağzından geçilir, rahmin endometrium tabakasına ulaşılır.
Sonrasında bu işlem için özel olarak geliştirilen tıbbi aletler yardımı ile bir ya da daha fazla sayıda embriyonun rahme gönderilmesi sağlanır. Transfer aşamasının tamamlanmasının ardından sağlıklı embriyo implantasyonunun 6 gün ile 10 gün arasında değişen bir sürede gerçekleşebildiğini söyleyebiliriz.
Embriyonun transfer edilmesinin hemen ardından hastanın günlük hayatına geri dönmesi mümkündür. Mutlaka evde istirahat edilmesi gerekmez ancak bu süreçte vücudu çok fazla zorlayan hareketlerden kaçınmak gerektiğinin de altını çizelim. Tüm tüp bebek aşamaları ve genel olarak tüp bebek tedavisi hakkında sorularınızı hemen yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Konu ile alakalı detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]