Adet öncesi gerginlik adet döneminden birkaç gün öncesinde başlayan, adet döneminin sonlarına doğru azalan ve toplumda görülme sıklığı % 75 gibi yüksek oranlara ulaşmış olan bir problemdir.  Bazı kadınlarda bu dönem hafif şekilde seyrettiğinden günlük hayatları ya da iş hayatları olumsuz yönde etkilenmez.

Ancak bazı kadınlarda da çok şiddetli bir tablo ortaya çıkabiliyor. Adet öncesi dönemde yaşanan bu gerginliğin kimi zaman depresyon, sürekli mutsuz ve üzgün bir ruh hali içerisinde olmak gibi sıkıntıları da beraberinde getirdiğini söyleyebiliriz. Öz güven kaybı, aşırı kaygı içerisinde olmak, stres gibi çeşitli sıkıntılar da bu duruma eşlik edebiliyor. Adet öncesi gerginliğin nasıl önlenebileceğine değineceğiz ancak öncesinde bu soruna nelerin yol açtığını gözden geçirelim.

Adet Öncesi Gerginlik Neden Olur?

Kadınlar adet öncesi gerginlik durumunu neden yaşadıklarını da merak ediyor. Öncelikle adet dönemlerinde vücutta bazı hormonal değişimlerin olduğunu belirtmeliyiz. Bu değişim de kadınları fizyolojik açıdan hem de psikolojik açıdan etkisi altına alıyor. Konuya dair şimdiye dek çok sayıda araştırma yapıldı ve halen yapılmaya devam ediliyor. Bu araştırmaların sonuçlarına göre yumurtlamayı baskılayan hormonlar kadınlarda adet öncesi gerginlik sorununu azaltabiliyor. Çünkü bu hormonların vücuda verilmesi durumunda gerginliğe dair sıkıntıların gerileme gösterdiği kaydedildi.

Üreme hormonları adet öncesi dönemde yaşanan gerginlikte büyük bir pay sahibidir. Hormonların sinirlere iletiminden sorumlu olan GABA ile serotonin gibi maddelerin de adet öncesi gerginlik ile ilgili olduğu da biliniyor. Bu noktada vücuttaki bazı mineral eksikliklerine de dikkat çekmek gerekiyor. Özellikle kalsiyum ve magnezyum gibi mineral eksiklikleri stres ve gerginliğe yol açan unsurlardan biridir. Bu minerallerin eksik olması stresi tetikliyor ve beraberinde adet dönemlerinin daha zorlu geçmesi gibi bir sorun ortaya çıkıyor.

PMS Dönemi Nedir?

Pms dönemi nedir

Tıpta PMS dönemi olarak adlandırılan dönem premenstrüel dönemdir. Kadınların ruh sağlığını ciddi düzeyde etkileyebilen bu sorun adet öncesi dönemde yaşanıyor ve bir sendrom olarak değerlendiriliyor. Bazı kadınlarda adet kanaması henüz başlamadan bir hafta öncesinde sendromun belirtileri de ortaya çıkmaya başlar.

Bazı kadınlarda ise bu süre adet kanamasının başlamasından birkaç gün öncesidir. Adet kanamasının başlamasıyla birlikte adet öncesi gerginlik etkileri de azalmaya başlar ve kanamanın son bulmasıyla bu problem de kendiliğinden ortadan kalkar. Kadınların özellikle 30’lu yaşlarda bu sorunu çok daha fazla yaşadıkları biliniyor. Hormonlar, beyin ve psikoloji arasındaki bir dengeden kaynaklanan PMS dönemini hayatı boyunca yaşayan kadınlar da var.

İlginizi çekebilir –> https://drtugrulabacioglu.com/kolposkopi/

Adet Öncesi Panik ve Depresyon

Elbette her kadında adet öncesi gerginlik aynı şiddette olmuyor. Bazı kadınlar için durumun çok daha sıkıntılı bir boyut kazandığını söyleyebiliriz. Kendini değersiz ve önemsiz hissetme, adet zamanı geldiğinde paniğe kapılma, aşırı kaygı ve gerginlik içerisine girme gibi durumlar da yaşanabiliyor.

Anksiyete ve depresyon gibi ruh halleri yaşayan kadınların ise bu durumdan hem ilişkilerinin hem de sosyal yaşantılarının olumsuz etkilendiğini söyleyebiliriz. Bazı kadınlarda adet öncesi dönemde panik bozukluk, distimik bozukluklar ortaya çıkabildiği gibi kişilik bozukluğu gibi son derece ciddi olan problemler de görülebiliyor. Bu gibi durumlarda kadınların mutlaka psikolojik destek alması gerekiyor. Aksi halde günlük hayatları, iş yaşamları ya da sosyal hayatları ciddi oranda olumsuz yönde etkilenebiliyor.

Adet Öncesi Ne Gibi Belirtiler Ortaya Çıkar?

Adet öncesi belirtileri

Elbette PMS dönemi her kadında aynı yoğunlukta olmaz ve belirtiler de her kadında aynı değildir. Ancak yaygın şekilde görülen psikolojik belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Uyku problemleri
  • Huzursuz bir ruh hali
  • Gerginlik ve stres
  • Bitkin hissetme
  • Depresyon
  • Konsantrasyon güçlüğü çekme
  • Öfke
  • Cinsel isteksizlik
  • İntihar düşüncesi
  • Ağlama krizi
  • Ani ve sık duygu değişimleri
  • Asabiyet

Bununla birlikte adet öncesi gerginlik kadınlarda fizyolojik açıdan da bazı sorunlara neden olabiliyor. Bu belirtileri ise şu şekilde aktarabiliriz:

  • Memelerde şişkinlik ve hassasiyet olması
  • Karın bölgesinde şişkinlik
  • Kadın ağrısı ve kasık ağrısı
  • Bel bölgesinde ağrı
  • Kilo alma
  • İştahta artma olması
  • Sersemlik hissi
  • Baş dönmesi
  • Karbonhidrat içeren yiyecek tüketme isteği
  • Şekerli yiyecekler tüketme isteği
  • İshal ya da kabızlık gibi sorunlar
  • Mide bulantısı
  • Sivilce

Bilgin olsun –> https://drtugrulabacioglu.com/adet-sokturucu-ilaclar/

Adet Öncesi Gerginlik Nasıl Önlenir?

adet öncesi gerginlik nasıl önlenir

Öncelikle PMS dönemi ile beslenme arasında da bir ilişki olduğu biliniyor. Bu nedenle adet dönemlerinde sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni uygulanmalıdır. Bu dönemde egzersiz yapan kadınların adet dönemine bağlı gerginlik ve stres gibi sıkıntıları çok daha az oranda yaşadıkları da biliniyor.

Günlük sıvı ihtiyacının karşılanmasına da maksimum düzeyde dikkat edilmesi gerekiyor. Günlük su tüketiminin az olması da vücudun dengelerini olumsuz yönde etkileyen unsurlar arasındadır. Doktor tarafından önerilmesi ve gerek duyulması halinde B6 vitamini ile B12 vitamini takviyesi de alınabilir. Bazı gıdaların tüketiminin de sınırlandırılması adet öncesi gerginlik sıkıntısını azaltabiliyor.

Bu gıdalara rafine şeker, tuz, kırmızı et, çikolata, turşu, fındık, fıstık, alkol, çay ve kahve örneklerini verebiliriz. Adet dönemine birkaç gün kala stresten ve gerginlik yaratabilecek unsurlardan uzak durulmalıdır. Her kadın kendisini rahatlatan aktivitelere daha fazla yer vererek bu dönemin daha rahat atlatılmasını sağlayabilir.

Tıkla öğren –> https://drtugrulabacioglu.com/erken-adet-gorme-nedenleri/

PMS Daha Çok Kimlerde Görülür?

Yine sıklıkla merak edilen unsurlardan biri de adet öncesi gerginlik döneminin kimlerde daha yoğun bir şekilde görüldüğü oluyor. Elbette bu sorun ile ilgili özel bir gruplandırma yapılamaz. Çünkü bu sendrom her yaşta ve her kadında görülebilir. Sadece 30’lu yaşlarda daha fazla sayıda kadının bu sorunu yaşadığından söz edebiliriz.

Bununla birlikte menopoz döneminde olan ya da menopoz dönemine çok yaklaşmış olan kadınlar için PMS dönemi daha az sıkıntılı geçebiliyor. Bir diğer deyişle bu kadınlar söz konusu dönemi daha rahat atlatabiliyor. Sosyal sınıf noktasında da bir gruplandırma yapılması doğru olmaz. Tüm sosyal sınıflarda ve tüm ırklarda görülen yaygın bir problem olduğunun altını çizmek gerekiyor.

Bu konuda sadece doğum kontrol hapına dikkat çekebiliriz. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda söz konusu sorun biraz daha yaygın bir şekilde yaşanabiliyor. Bazı kadınlar doğum kontrol hapını kullanmayı bıraktıklarında adet dönemlerini daha rahat geçirmeye başladıklarını ifade ediyor. Ancak bu konuda da net bir araştırma ya da bilimsel bir veriden söz edemeyiz.

Okuman da fayda var –> https://drtugrulabacioglu.com/adet-doneminde-hamile-kalinir-mi/

PMS Tedavisinde Nasıl Bir Yol İzlenir?

Tedavi konusunda net bir yöntemden söz edilemez. Çünkü daha önce de değindiğimiz gibi PMS dönemi nedenlerine dair net bir bulgu elde edilemedi. Bu nedenle sorunun kaynağı henüz bilinemediğinden bu kaynağı yok etmeye yönelik bir tedavi de uygulanamıyor. Ancak kadınların adet öncesi gerginlik ile ilgili sıkıntılarını azaltmaya yönelik bazı yaşamsal değişimleri deneyebileceğini söyleyebiliriz.

Doğru ve sağlıklı beslenme, egzersiz gibi metotlar tercih edilebilir. Sadece günlük yürüyüşler bile adet dönemlerinin çok daha rahat geçirilmesine yardımcı olabiliyor. Bu konuda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışabilirsiniz. Konuya dair sorularınızı ise yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
https://en.wikipedia.org/wiki/Premenstrual_syndrome

 

Konu ile alakalı detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]