Bartholin kisti aktif bir cinsel yaşamı olan 20 ila 29 yaş arasındaki kadınlarda daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Toplumda görülme sıklığının % 2 olduğunu belirtebiliriz. Her ne kadar tedavisi mümkün olan bir rahatsızlık olsa da bartholin kisti tedaviden sonraki 6 ay içerisinde tekrarlama olasılığı bulunan bir hastalıktır. İstatistikler tekrarlama olasılığının % 30 dolaylarında olduğunu ortaya koyuyor. Tüm hastalıklarda olduğu gibi bu kistte de erken tanı önemlidir ve zaman kaybetmeden tedaviye başlanması gerekir.
Kegel egzersizi nedir? ne gibi faydaları vardır? hemen aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz:
Tıkla –> Kegel egzersizi
Bartholin Apsesi Neden Olur?
Vajinanın sağ ve sol tarafından bulunan bartholin bezlerinin uzunluğu yaklaşık 2,5 cm ve büyüklüğü de 0,5 cm dolaylarındadır. Bartholin bezleri kızlık zarının önünde bulunur ve bu bezler cinsel ilişki esnasında vajinada kayganlığı sağlayan bir sıvı salgılar. Bu bezlerin vajinaya açılan kanalında bir tıkanıklığın olması durumunda bartholin kisti ortaya çıkabiliyor. Ancak kist ile apsenin birbirine karıştırılmaması gerekiyor. Bazı kadınlarda sadece kist oluşumu gözlemlenir. Bazı kadınlarda ise apseden söz edilebiliyor. Kist ile apsenin bir arada görüldüğü durumlar da mevcut.
Bununla birlikte bartholin kisti sadece tek tarafta yani tek bir bezde görülebildiği gibi her iki bartholin bezinde de meydana gelebiliyor. Apsenin gelişmesinin en önemli nedeni ise enfeksiyondur. Kist ya da apse oluşmasının en yaygın nedenine bakıldığında ise karşımıza çeşitli mikroorganizmalar çıkıyor. Aynı zamanda vajina bölgesiyle ilgili bir operasyon geçirilmiş olması söz konusu kanallarda tıkanmaya yol açabiliyor. Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıkların da nedenler listesinde yer aldığını belirtebiliriz.
Bağırsak sisteminde bulunan mikroorganizmalar bartholin kisti nedenleri arasında yer alıyor. Enfeksiyon geliştiğinde kistte büyüme meydana gelebiliyor ancak bu tablo her hastada gözlemlenmez. Bazı hastalarda kist ebatlarının sabit kaldığını da söyleyebiliriz. Bartholin bezlerinde kistleşme olduğunda normalde 0,5 cm ebatlarında olan bezlerin büyüklüğü 5 cm’ye kadar bile ulaşabiliyor. Çünkü bu bezlerin vajinaya açılan kanallarında tıkanma olduğundan vajinada kayganlık sağlayan sıvı bu kanalda birikmeye başlıyor. Vücuttan boşalamadığı için kanallarda biriken sıvı da kısa zamanda kist oluşumu şeklinde kendini gösteriyor.
Kadınların en çok sordukları sorulardan birisine aşağıda cevap verdik:
Tıkla –> Adet döneminde hamile kalınır mı
Bartholin Kisti Tedavisi Nasıldır?
Kist ile apse birbirinden farklı olduğu için tedavi de farklı şekillerde uygulanır. Şayet söz konusu olan bartholin kisti ise bu durumda hastada ne gibi şikayetlere yol açtığına odaklanılır. Küçük ebatlarda bir kist mevcutsa, kist büyüme eğilimi göstermiyorsa ve hastada herhangi bir şikayete sebebiyet vermiyorsa bu durumda bir tedavi uygulanması da gerekmez. Ancak hastayı rahatlatmak adına ılık suya oturma gibi önerilerde bulunulabilir. Fakat bu kist ebatları ne olursa olsun hastada şikayetlere yol açıyorsa bu durumda devreye cerrahi operasyon giriyor.
Ameliyat ile kistin alınması en sık uygulanan tedavi protokolüdür. Hastanın klinik ortamda istirahat etmesine ihtiyaç duyulmaz ve operasyon sonrasında aynı gün taburcu işlemleri yapılabilir. Sadece birkaç gün evde dinlenmek gerekebiliyor. Hastalar cerrahi operasyon ile bartholin kisti alınması durumunda bu ameliyattan doğurganlıklarının nasıl etkileneceğini de merak ediyor. Ancak bu operasyon hamile kalmaya engel olmaz. Aynı zamanda normal yolla doğum yapmaya da engel değildir. Kistin alınması kişinin gebe kalma olasılığında bir değişime neden olmaz.
Ameliyat sadece bartholin bezlerinde basit hasarlara yol açabiliyor. Bu da beraberinde vajinal kuruluk sorunu yaşanmasını getirebiliyor. Ancak bu sadece bir risktir. Her bartholin kisti ameliyatında böyle bir riskin gerçekleşeceğinden söz etmiyoruz. Özellikle operasyonun deneyimli bir doktor tarafından gerçekleştirilmesi, bartholin bezlerinde hasar olması başta olmak üzere tüm operasyon risklerini minimum seviyeye indirger.
Enfeksiyon gelişmiş olması durumunda ise zaman kaybetmeden tedaviye başlanması gerekir. Böyle bir tablo söz konusu olduğunda apsenin ne kadar büyük olduğu gibi konular önemini kaybediyor. Cerrahi müdahale en kısa zamanda gerçekleştiriliyor. Çünkü enfeksiyona müdahale edilmezse, çok daha farklı sağlık sorunları da gelişebiliyor. Bu nedenle apsenin olası en kısa sürede boşaltılması gerekiyor.
Erken adet görme nedenleri nelerdir? kimler erken adet olur? tedavisi nasıldır? hemen tıkla öğren:
Tıkla –> Erken adet görme nedenleri
Bartholin Kisti Nasıl Oluşur?
Bu kistin oluşum nedeni vajinaya açılan bartholin bezleri kanallarında tıkanma olmasıdır. Tıkanma olması ise bezlerde salgılanan sıvının vücuttan atılamaması ve bu kanallarda birikmesi anlamına geliyor. Normalde cinsel ilişki esnasında kayganlık sağlayan bu sıvı vajinadan çıkarak vücuttan tahliye olur. Ancak kanallarda birikmesi bartholin kisti sonucunu doğuruyor. Zira vajinal muayene ile bu kist oluşumu, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından rahatlıkla gözlemlenebiliyor ve tanı konabiliyor.
Genellikle bartholin kisti tanısı konması için çok sayıda test ve tetkik yapılmasına ihtiyaç duyulmadığını belirtelim. Sadece hastanın yaşının ilerlemiş olduğu durumlarda, kanser şüphesine yol açan bazı bulgulara rastlandığında ya da benzer durumlarda parça alınması ve patolojik incelemeye gönderilmesi söz konusu olabilir. Burada kritik bir unsurun altını çizmek gerekir. Apse ya da bartholin kisti ile kanser öncüsü lezyonlar birbirinden farklıdır. Hastada kist ya da apse olması kanser olduğu anlamına gelmez. Sadece yapılan muayenede tesadüfen kanser şüphesine yol açabilen bazı bulgular görülebiliyor. Böyle durumlarda biyopsi ya da patolojik inceleme devreye giriyor. Bartholin kistinin ya da apsenin rahim kanseri ile aynı anlama gelmediğinin altını çizelim.
Şu makalemize de göz atın deriz:
Tıkla –> Smear testi
Bartholin Kisti Varken İlişkiye Girilir mi?
Aslında bartholin kisti mevcudiyetinin tıbbi anlamda cinsel ilişkiye girilmesine engel olmadığını belirtebiliriz. Bir başka deyişle kist tanısı konması durumunda hastaya cinsel ilişki yasağı getirilmez. Ancak bazı durumlarda, özellikle de kistin ebatları büyük olduğunda hastaların cinsel yaşam konforu olumsuz yönde etkileniyor. Cinsel ilişki esnasında ağrı, acı duyulması, yanma ya da batma hissinin olması gibi şikayetler nedeniyle hastalar cinsel ilişkiden uzaklaşabiliyor. Şayet bartholin kisti ile birlikte apse durumu da söz konusu olursa hastaların cinsel ilişki esnasında yaşadıkları sıkıntılar çok daha ciddi boyutlara ulaşabiliyor. Özellikle ağrı hissinin apse durumunda çok daha ciddi seviyede yaşanabildiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle cinsel perhiz uygulanması, tıbben gerekli olmasa da, hastaların kendi kararı olarak gündeme gelebiliyor.
Rahim alınması ameliyatı nasıl yapılır aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz:
Tıkla –> Histerektomi ameliyatı
Bartholin Apsesi Patlar Mı?
Tanı konması ile birlikte hastalarda endişe yaratan unsurlardan biri de bartholin kisti patlaması oluyor. Ancak hem ülkemizde hem de dünya genelinde bu kistin patlaması gibi durumlar ile pek karşılaşılmaz. Yine de ‘kistte patlama olmaz’ şeklinde kesin bir bilgi vermek doğru olmaz çünkü tıbbi anlamda her kistte patlama olabilir. Bartholin kistinde patlama olması ise vajinaya sert bir cismin girmesi, bu cismin kiste kuvvetli bir baskı uygulanması durumunda mümkün olabilir. Dolayısıyla hastaların ‘kist patlar mı’ şeklinde bir endişe yaşamalarına gerek yok.
Bartholin Kisti Belirtileri Nelerdir?
Eğer bartholin kisti küçük ebatlardaysa hiçbir belirti göstermeyebiliyor. Fakat apse söz konusuysa hastada çeşitli şikayetler ortaya çıkabiliyor. Örneğin tek ya da çift taraflı bir şişlik görülebiliyor ve kimi zaman şişliğe kızarıklık ve yanma hissi de eşlik edebiliyor. Aynı zamanda vajinanın özellikle alt kısmında bir ağrı olması da belirtiler arasında yer alıyor. Hastalar ağrının uzun süreli oturma ya da yürüme esnasında şiddetlendiğinden de yakınıyor. Cinsel ilişki esnasında ağrı olması da yaygın görülen belirtiler arasında yer alıyor. Tedavi uygulanması, bu şikayetlerin tamamının ortadan kalkmasını sağlıyor.
Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/185022
Konu ile alakalı detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]