Kegel egzersizi pelvik taban kasları, mesane, vajina ve rektumun güçlendirilmesi amacıyla uygulanan bir egzersiz türüdür. Hastaların evde kendi kendine rahatlıkla uygulayabildikleri bu egzersiz ile sadece pelvik kasları güçlenmiyor. Aynı zamanda vajinanın toparlanmasına yardımcı oluyor ve dışkı kaçırma ya da idrar kaçırma tedavisi için de tedaviye yardımcı bir yöntem olarak tercih edilebiliyor. Egzersiz, genellikle kadınların yaşadıkları bazı problemler ile gündeme geliyor olsa da erkekler tarafından da rahatlıkla uygulanabilir.

Kegel Egzersizi Nasıl Yapılır?

Temelinde pelvik kasları kullanarak gerçekleştirilen bu egzersiz yönteminin faydalarını görmek için günde 15 ila 20 kez uygulanması gerektiğini belirtelim. Genital bölgede bulunan kasların sıkılması ve bir süre beklendikten sonra bırakılması şeklinde gerçekleştirilen egzersiz hastaları zorlayan ya da acı veren bir egzersiz yöntemi değildir. Aynı zamanda Kegel egzersizi yapıldığının dışarıdan anlaşılması da mümkün olmuyor ve dolayısıyla hastalar diledikleri her yerde egzersizi kolaylıkla gerçekleştirebiliyor.

Öncelikle Kegel egzersizi yaparken mesanenin boş olması gerekiyor. İlk aşamada hangi kasların sıkılması gerektiğini hastaların net bir şekilde anlayabilmesi için idrarı yapma esnasında birkaç deneme yapılabilir. Sonrasında ise egzersiz öncesinde mutlaka mesanenin boşaltılması ve mesane boşken egzersizin yapılması gerekiyor. Bununla birlikte Kegel egzersizi esnasında nefesin tutulmaması da hastaların dikkat etmeleri gereken unsurlar arasında yer alıyor.

Önerdiğimiz diğer makalemiz:
Tıkla –> Adet döneminde hamile kalınır mı

Kegel Egzersizinde Uygulama

Kegel egzersizinde uygulama

Özellikle idrar kaçırma tedavisi söz konusu olduğunda gündeme gelen bu egzersiz esnasında pelvik kasları ile beraber üretra bölgesi ve anüs bölgesinin de sıkışmasını sağlayacak bir şekilde kasların sıkılması gerekir. Yaklaşık 6 saniye kaslar sıkılı şekilde beklenir ve ardından kaslar serbest bırakılarak tamamen rahatlaması sağlanır. Uygulama sırasında doğru kasların sıkılması da çok önemlidir. Özellikle karın ve kalça bölgesindeki kasların kasılıp kasılmadığına dikkat edilmelidir.

Eğer karın kasları ve kalça kasları da sıkışıyorsa Kegel egzersizi doğru şekilde yapılmıyor demektir. Uygulama esnasında kalça ve karın kaslarının sıkışmamış olmasına dikkat edilmelidir. Egzersizlere başlamadan önce idrar yaparken idrar akışını kesecek şekilde kasları sıkmak, hangi kasların sıkılması gerektiğini doğru şekilde tespit etmek adına önem taşıyor. Zira hastalar bir ya da iki deneme sonrasında sıkıştırılması gereken kasları kolaylıkla öğreniyor.

Kegel Egzersizinin Faydaları Nelerdir?

Kegel egzersizinin faydaları

Hem kadınlar hem de erkekler için idrar kaçırma tedavisi uygulanırken yardımcı bir yöntem olarak tercih edilen bu egzersizin daha farklı faydalarının da olduğunu belirtebiliriz. Genel olarak pelvik kasları güçleniyor ve bunun neticesinde hastaların farklı konularda yaşadıkları şikayetler de zamanla ortadan kalkabiliyor. En genel şekli ile Kegel egzersizi faydalarını şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Vajina bölgesindeki kaslarının güçlenmesini ve toparlanmasını sağlıyor
  • Gebelik sırasında Kegel egzersizi yapılması durumunda vajina, kalça, mesane kasları güçleniyor ve normal doğum daha kolay yapılabiliyor
  • Normal doğumun daha kolay yapılmasıyla birlikte daha kısa sürede tamamlanmasını sağlayabiliyor
  • Normal doğum sonrası vajinada ve kasıklarda hissedilen ağrı daha az olur
  • Menopoz dönemine girildiğinde vajina sıkılığı daha uzun süre korunabiliyor
  • Kadınlarda cinsel haza daha kolay ve daha kısa sürede ulaşmayı sağlıyor
  • Erkeklerin sıklıkla yaşadığı prostat ya da erken boşalma sorunuyla mücadeleyi destekliyor

Kegel Egzersizi Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Hastanın pelvik kasları durumu, egzersizin ne kadar sürede etki edeceği konusunda da belirleyici oluyor. Bir başka deyişle bu egzersizler her hastada aynı sürede etkisini göstermiyor. Bazı hastalar sadece 15 günde Kegel egzersizi farkını görmeye başladıklarını dile getirirken bazı hastalar 2 aylık bir süreden sonra farkı hissedebiliyor. Özellikle idrar kaçırma tedavisi amacıyla uygulanması durumunda egzersizin düzenli ve doğru şekilde yapılması çok daha fazla önem taşıyor. Bu sayede olası en kısa sürede faydalarını görebilmek mümkün hale geliyor.

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalemiz:
Tıkla –> Histerektomi ameliyatı

Hamilelikte Kegel Egzersizinin Faydaları

Hamilelikte kegel egzersizi

Bu egzersiz sadece idrar kaçırma tedavisi amacıyla uygulanmıyor. Anne adaylarının gebelik döneminde sıklıkla yaşadıkları semptomlardan biri idrar ve dışkı kaçıma sorunudur. Oysa Kegel egzersizi bu sorunun yaşanma ihtimalini ciddi seviyede azaltıyor. Normal doğum sonrasında da yaşanabilen bu semptomların görülme ihtimalini azaltmak için rahatlıkla her anne adayı söz konusu egzersizi uygulayabilir. Egzersizler anne karnındaki bebeğe herhangi bir zarar vermiyor. Kegel egzersizlerinin normal doğumda epizyotomiye olan ihtiyacı azalttığını da söyleyebiliriz.

Bu arada Kegel egzersizi doğumun ardından vajina bölgesinin daha hızlı toparlanmasına da yardımcı olma gibi önemli bir etkiye sahiptir. Bazı kadınlar normal doğum sonrasında cinsel ilişkiyle ilgili haz kaybı yaşadıklarından da şikayet eder. Bu egzersizler cinsel ilişkide haz kaybı olmasını da engelleyebiliyor.

Şu makalemize de göz atın deriz:
Tıkla –> Erken adet görme

Pelvik Kası Nedir?

Genel olarak leğen kemiğinin alt tabanını çevreleyen kasların pelvik kasları olarak adlandırıldığını söyleyebiliriz. Karnın alt bölümünde bulunan organların konumunu korumasını sağlayan bu kaslar idrar ve dışkı kontrolünü sağlamada da son derece önemli bir görev üstleniyor. Zira Kegel egzersizi ile güçlendirilmeye çalışılması da kasların bu görevinden kaynaklanıyor. Çeşitli nedenlere bağlı olarak pelvik kaslarında gevşeme olabiliyor. Sadece yaşın ilerlemesi bile pelvik kasları üzerinde gevşeme etkisi yapan bir unsurdur. Egzersiz ile kasların eski sıkılığına kavuşturulması hedefleniyor.

Pelvik Taban Ne Demektir?

Pelvik taban ne demek

Leğen kemiğinin iç kısmında bulunan ve taban dokusunu oluşturan bölüm pelvik taban olarak adlandırılıyor ve pelvik kasları da bu bölümde bulunuyor. Mesane, rahim ve rektumun işlevini yerine getirebilmesinde son derece önemli bir doku bölümü olan pelvik taban, Kegel egzersizi ile güçlendirilebilen bir vücut bölümüdür. Pelvik taban bölümü organların yerini korumasını sağlarken aynı zamanda bu organların işlevlerini sorunsuz bir şekilde yerine getirmesinde de rol oynuyor.

Perine Kasları Nedir?

Genital bölgede, vajinanın dış bölümü ile anüs arasında kalan bölge perine olarak adlandırılıyor. Bu bölgede yer alan kaslar da perine kasları olarak anılıyor ve Kegel egzersizi perine bölgesinde yer alan kaslar üzerinde de olumlu bir etkide bulunuyor. Perine kasları idrar ve dışkı kontrolünde son derece önemli olan vücut kaslarıdır.

Her kadının senede en az bir defa yaptırması gereken bir testi aşağıdaki linkte açıkladık:
Tıkla –> Smear testi

Erkek Kegel Egzersizi Nasıl Yapılır?

Erkeklerde idrar kaçırma tedavisi başta olmak üzere erken boşalma gibi çeşitli sorunların ortadan kaldırılmasında da Kegel egzersizi faydalı olabiliyor. Genel olarak bakıldığında egzersizin uygulaması kadınlar ve erkeklerde çok farklı olmuyor. Erkekler de pelvik kasları yani egzersizde sıkılması gereken kasları öğrenmek için idrar akışını aniden kesmelidir. 6 saniye bekledikten sonra yeniden idrar akışını sağlayabilir. Hangi kasların sıkılması gerektiğini öğrendikten sonra erkekler de mesane doluyken Kegel egzersizi yapmamalıdır. Öncesinde mesane boşaltılmalı ve sonrasında egzersiz gerçekleştirilmelidir.

Vajinismus Tedavisinde Kegel Egzersizi

Bu egzersiz idrar kaçırma tedavisi için sıklıkla uygulanıyor olsa da vajinismus tedavisinde de etkili olabilen bir yöntemdir. Çünkü pelvik kasları üzerinde kontrolü sağlayabiliyor ve aynı zamanda vajina bölgesindeki kaslarla ilgili olarak da rahatlama etkisi sunabiliyor. Vajinismus rahatsızlığında vajina kaslarının istemsiz bir şekilde kasılması söz konusu olabildiğinden Kegel egzersizi ile bu problemi ortadan kaldırmak mümkün hale gelebiliyor. Sonuç olarak tek başına bir tedavi yöntemi olarak tercih edilmiyor olsa da vajinismus tedavisinde bu egzersizin olumlu etkilerinden sıklıkla faydalanılıyor.

 

Konu ile alakalı dış kaynaklar:
https://www.wikihow.com.tr/Kegel-Egzersizleri-Nas%C4%B1l-Yap%C4%B1l%C4%B1r

 

Konu ile alakalı detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]