Gebelik kolestazı şiddetli kaşıntı ile kendini belli eden ve genellikle ilerleyen gebelik dönemlerinde görülen bir rahatsızlıktır. Saçlı deri başta olmak üzere meme çevresi ve meme altında, göbek, vajina, makat, eller ve ayaklarda görülen kaşıntı sorunu anne adaylarının günlük hayatını da ciddi düzeyde sıkıntıya sokabiliyor. Bu nedenle oldukça rahatsızlık veren bir kaşıntı sorunu olduğunu belirtebiliriz. Gebelik kolestazıyla ilgili risk faktörlerinden de söz etmek gerekebilir. Bu kişiler için söz konusu rahatsızlığa dair risk daha yüksektir:

  • İkiz ya da üçüz gebelikler
  • Gebelik öncesi bazı karaciğer rahatsızlıkları yaşamış olan anne adayları
  • Aile öyküsünde gebelik kolestazı olan kadınlar
  • 35 yaş üstü gebelikler
  • Anne adayında hepatit C olması

Gebelik döneminde yaşanan kaşıntı sorununun sadece anne adaylarını değil anne karnındaki bebekleri de olumsuz etkilediğini söyleyebiliriz. Çünkü gebelik kolestazı bebekler için bazı risklerin doğmasına yol açıyor. Erken doğum bu riskler arasında en önemli olanlardan biridir. Bununla birlikte mekonyum aspirasyonu sorunu da doğabiliyor. Söz konusu risklerin gerçekleştiğine dair bir bulgu olduğunda gebeliğin 37. haftası tamamlandıysa derhal doğum planlamasının yapılması ve doğumun gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Bilgin olsun –> https://drtugrulabacioglu.com/gebelikte-seyahat/

Gebelik Kolestazı Nedenleri

Gebelik kolestazı nedenleri

Özellikle hamilelikte kaşıntı sorununa dair tanı konduğunda anne adayları bu sorunun kaynağını merak ediyor. Aslında kaşıntıya yol açan sorun safra kesesiyle çok yakından ilgilidir. Bilindiği gibi karaciğerden gelen safrayı depoluyor ve gereksinim olduğunda da bağırsaklara salgılayarak sindirimin kolaylaşmasını sağlıyor.

Gebelik döneminde ise vücudun hormon değerlerinin değişmesi bu sistemi de etkiliyor. Çünkü değişen hormonlar safra kesesinin fonksiyonlarına yansıyarak safra akışının bozulmasına yol açabiliyor. Sonuç olarak anne adayında gebelik kolestazı tablosu ortaya çıkıyor. Safra akışının durması ya da yavaşlaması safra asitlerinin birikimi anlamına gelir. Karaciğerde birikim yapan safra asitleri de kan dolaşımını bile olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Aslında tıbbi anlamda hamilelikte kaşıntı nedeninin henüz tam olarak saptanamadığını söyleyebiliriz. Yapılan bazı araştırmalar bu sorun üzerinde genetik faktörlerin de etkili olduğunu ortaya koydu. Hamileliklerde söz konusu problem her 500 anne adayının sadece 1’inde görülüyor. Bu anne adaylarına dair yapılan araştırmalar ise genetik faktörlerin söz konusu sorun üzerinde etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Tıkla öğren –> https://drtugrulabacioglu.com/ikili-tarama-testi/

Gebelik Kolestazı Bulguları

Genellikle bu sağlık sorununun en yaygın bulgusu hamilelikte kaşıntı problemi oluyor. Ancak bununa birlikte farklı bulgular da ortaya çıkabiliyor ve bu bulgular kimi zaman hafif düzeyde seyrederken kimi zaman da daha şiddetli olabiliyor.

Sıklıkla görülen gebelik kolestazı bulguları şöyledir:

  • Göbek, el ve ayaklarda yoğun şekilde kaşıntı olması
  • İdrarın renginde koyulaşma
  • Gaita renginde açıklık
  • Yorgun ve bitkin hissetme
  • İştah azalması
  • Depresif bir ruh hali

Seyrek görülen bulguları ise şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Gözlerde ve ciltte sarı renk olması
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Karnın sağ üst kısmında hafif ya da şiddetli kadran ağrısı

Bu belirtilerin hamilelikte kaşıntı sorununun yanı sıra farklı rahatsızlıklardan da kaynaklanabileceğini unutmamak gerekiyor. Bu nedenle gebelik döneminde anne adaylarının yaşadıkları sorunlar hakkında doktoruna bilgi vermesi çok büyük önem taşıyor. Çünkü bu bilgiler ışığında doktor tarafından gerekli tetkikler de yapılabilir ve pek çok hastalığın erken tanısı mümkün olabilir.

Gebeliğin İntrahepatik Kolestazı Nedir?

Gebeliğin kolestazı nedir

Gebeliğin genellikle ikinci yarısında görülen bu sorun, karaciğer hastalıklarından biridir. Hatta hamilelik döneminde görülen en yaygın karaciğer hastalığı olduğunu da belirtebiliriz. Hamilelikte gebelik kolestazı sorunu ile kendini gösterebilen ve kaşıntıya da yol açabilen hastalık östrojen hormonundan kaynaklanıyor. Östrojen hormonu, safra asitlerinin atılmasını önlüyor ve sonuç olarak safra asitleri karaciğerde birikerek karaciğerin hastalanmasına yol açıyor.

Mutlaka okumalısın –> https://drtugrulabacioglu.com/gebelikte-egzersiz/

Gebelik Kolestazı Nasıl Düşürülür?

Öncelikle hamilelikte kaşıntı problemine yol açan unsurun belirlenmesi için bazı muayene ve tetkiklerin yapılması gerekiyor. Eğer bu soruna yol açan gebelik kolestazı ise bu durumda anne adaylarının şikayetlerini ortadan kaldırmaya yönelik bazı tedaviler uygulanır.

Cildi nemlendiren ve yumuşatan ve böylelikle kaşıntıyı azaltan krem kullanımı ya da ılık duş alınması gibi yöntemler anne adayları için bir hayli rahatlatıcı olabiliyor.  Tedavi kapsamında K vitamini takviyesi de önerilebilir. K vitamini yönünden zengin olan gıdaların beslenme programına dahil edilmesi ya da dışarıdan takviye olarak bu vitaminin alınması tercih edilebilir. Elbette anne adaylarının da terlemeye neden olan kıyafetlerden uzak durmak gibi bazı yaşamsal değişiklikler yapması gerekebilir.

Hamilelikte Vücutta Kaşıntı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte kaşıntı ne zaman başlar

Genellikle hamilelikte kaşıntı sorunu gebeliğin 6. ayı içerisinde ya da 6. ayın sonlarına doğru başlıyor. Fakat bazı anne adaylarında sorunun gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde başladığı da gözlemlenebiliyor. Bununla birlikte bazı anne adaylarında hamileliğin ilk trimester döneminde başlayan kaşıntı sorununun ikinci trimester döneminde azaldığı ve son 3 ay içerisinde yeniden şiddetlendiğini de söyleyebiliriz. Dolayısıyla her anne adayında kaşıntı şikayeti aynı dönemde gerçekleşmiyor.

Hamileliğin herhangi bir döneminde gebelik kolestazı oluşabilir. Bu noktada kritik bir unsurdan da söz etmekte fayda olacaktır. Ciltte kaşıntı olması problemi farklı sağlık sorunlarından kaynaklanıyor da olabilir. Bu nedenle her kaşıntı problemini hemen kolestaz ile ilişkilendirmek doğru olmaz. Hamileliğin herhangi bir döneminde aşağıdaki unsurlardan kaynaklı olarak da kaşıntı şikayeti ortaya çıkabilir:

  • Hormonal değişimler
  • Vücutta progesteron ve östrojen hormonlarında artış olması
  • Cilt çatlakları
  • Gebelik ürtikeri sorunu
  • Gıda alerjisi
  • Bazı ilaçlar
  • Egzama ve sedef gibi bazı cilt sorunları

Gebelik Kolestazı İçin Hangi Testler Yapılır?

Hastalarda sadece özel bir test uygulanması ve bu test ile hamilelikte kaşıntı sorununa dair tanı konması mümkün olmaz. Öncelikle anne adaylarında hangi belirtilerin görüldüğünün tespit edilmesine ihtiyaç duyulur. Ardından uygulanan çeşitli testlerin sonuçları değerlendirilerek tanı konur. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı gebelik kolestazı şüphesi olduğunda bu testlerin gerçekleştirilmesini talep edebilir:

  • Hepatit testleri
  • Karaciğer fonksiyon testi
  • Safra kesesi ultrasonu
  • Kanda safra asidi testi

Tanı konmasına en çok yardımcı olan safra asidi testidir. Zira kandaki safra asidinin olması gerekenden çok daha yüksek miktarlara ulaşmış olması kolestazdan kaynaklanır. Bununla birlikte safra kesesinin taç olup olmadığının da mutlaka araştırılması gerekir. Bu açıdan da safra kesesi ultrasonunun gerçekleştirilmesine gereksinim doğuyor.

İlgini çekebilir –> https://drtugrulabacioglu.com/dusuk-yapmak/

Gebelik Kolestazı Olup Normal Doğum Yapma

Anne adaylarının gebelik kolestazı durumunda vajinal doğum yapmalarında bir sakınca olup olmadığını merak ediyor. Bu rahatsızlığa dair tanı konduğunda genellikle normal doğum yerine sezaryen ile doğum yapılması tavsiye edilir. Bunun nedeni söz konusu rahatsızlık nedeniyle anne karnındaki bebeğin zarar görme olasılığıdır.

Gebeliğin 37. haftası tamamlandığında zorunlu olarak doğum yapılması gerekebiliyor ve haliyle devreye sezaryen ile doğum giriyor. Kimi zaman anne adayları vajinal doğum konusunda ısrarcı davranabiliyor. Ancak gebelik döneminde doktorunuzun önerilerini dikkate almanız çok büyük önem taşıyor. Hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı açısından en doğru olan, doktorun önerdiği şekilde doğum yapmanızdır. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

Konu ile alakalı detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]