Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu sıklıkla yaşanan ve gebeliğe bağlı olarak vücutta bazı değişimlerin meydana gelmesiyle ortaya çıkan sorunlardan biridir. Özellikle hamileliğin 6. haftası ile 24. haftası arasında bu enfeksiyonun daha sık yaşandığını söyleyebiliriz. Gebelikte uterus yani rahim büyümeye başlar. Büyüyen rahim idrar yoluna baskı yapar ve bu baskı da mesanenin tam olarak boşalmasını önler. Hamilelik döneminde idrar yolunda enfeksiyon gelişmesinin en yaygın nedeni budur.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Hamileliğin özellikle son aylarında anne adayları daha sık idrara çıkma isteği duyar. Ancak sıklıkla idrara çıkma isteğinin olması hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu rahatsızlığının tek belirtisi değildir. Bunun yanı sıra aşağıda sıralanan belirtilerin de ortaya çıkabildiğinin bilinmesinde fayda olacaktır:

  • İdrar boşaltımı sırasında ağrı olması
  • İdrarda kan ya da mukus olması
  • Kasıkta ağrı olması
  • Aniden bıçak saplanması gibi kramp hissi olması
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı olması
  • Terleme
  • Yüksek ateş
  • İdrar kaçırma
  • Özellikle geceleri artan sıklıkla idrar yapma isteği duyma
  • İdrar miktarında artma ya da azalma olması
  • İdrar torbası bölgesinde baskı hissinin olması
  • İdrar torbası bölgesinde aşırı hassasiyet

Şayet hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu sorununa böbrek enfeksiyonu da eşlik ederse bu durumda anne adayı sırt bölgesinde ağrı hissedebilir. Bu ağrı kimi zaman hafif olurken kimi zaman da şiddetlenebilir. Bununla birlikte mide bulantısı, kusma ve titreme gibi belirtilerin de ender de olsa görülebildiğini söyleyebiliriz.

Gebelik döneminde yaşanan pek çok sıkıntı anne adayları tarafından hamileliğe bağlanıyor ve dikkate alınmıyor. Oysa bazı belirtiler çeşitli rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu nedenle mutlaka yukarıda sıralanan belirtilerden biri ya da birkaçı ortaya çıktığında doktorunuza konuya dair bilgi aktarmanız gerekir. Böylece gerekli tetkikler yapılabilir ve tanı konarak tedavi aşamasına geçilebilir.

Bilgin olsun –> https://drtugrulabacioglu.com/gebelik-kolestazi/

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu neden olur

Gebelik, fizyolojik açıdan vücutta pek çok değişimin yaşanması anlamına geliyor. Söz konusu değişimler kimi zaman anne adaylarının günlük hayatını bile etkilemezken kimi zaman da bağışıklık sisteminin baskılanmasına sebebiyet verebiliyor. Mesane enfeksiyonu, böbrek enfeksiyonu ya da hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu bu fizyolojik değişimlere bağlı olarak sıklıkla ortaya çıka sorunlar arasındadır. İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavi edilmemesi durumunda böbrek enfeksiyonlarına yol açabileceğini belirtmek gerekir. Bu sorun erken doğum riskini gündeme getirebilir.

Gebelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu gelişmesinin nedenlerinden bir diğeri de bazı bakterilerin bağırsaktan vajinaya ulaşmasıdır. Genellikle bu bulaşma vajinal temizlik sırasında meydana geliyor. Kadınlarda yapısal bazı böbrek hastalıklarının olması ya da diyabet gibi çeşitli mevcut hastalıkların da hamilelik döneminde söz konusu probleme neden olabildiğini belirtebiliriz.

Hamilelik süreci boyunca rahim büyümeye devam eder ve bebek için uygun ortamı sunar. Zira gebelik süresinde anne adaylarının sıklıkla idrara çıkma istekleri rahmin büyümesinden ve mesaneye ya da idrar yoluna baskı yapmasından kaynaklanır. İdrar yolunda enfeksiyon gelişmesi durumunda idrara çıkarken ağrı ya da sızı hissi oluşur. Bununla birlikte idrar renginde bir koyulaşma da olabilir.

Aslında idrar rengi tüketilen gıdalardan ya da gün içerisinde alınan sıvı miktarından çok fazla etkilenir. Ancak enfeksiyon durumunda da idrar renginde koyulaşma olur ve bu nedenle zaman kaybetmeden doktora bilgi verilmesi çok önemlidir. Enfeksiyon olması durumunda vücut ateşi yükselir ve bu da rahim bölgesinde kasılmalar olmasına yol açar. Dolayısıyla bazı anne adayları için erken doğum riski de ortaya çıkmış olur. Oysa zamanında müdahale edilmesi ve gerekli tedavinin uygulanması sayesinde bu riskin tamamen ortadan kaldırılması mümkün olacaktır.

Mutlaka okumalısın –> https://drtugrulabacioglu.com/dusuk-yapmak/

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Bebeğe Zarar Verir mi?

Elbette anne adaylarının yaşadıkları en büyük endişelerden biri de çeşitli sağlık sorunlarının bebeklerine zarar vermesi oluyor. Anne karnındaki bebekler hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu sorunundan etkilenebilir. Zira erken doğum zaten başlı başına son derece önemli bir risktir. Bu problem geliştiğinde vücut ateşinin yükselmesi rahim için tetikleyici bir faktöre dönüşüyor.

Rahimde kasılmalar olması gerekenden daha erken dönemde başlıyor ve bu da doğumun başlaması anlamına geliyor. Aynı zamanda bebeğin içinde bulunduğu su kesesinin açılmasının sorumlusu da idrar yolu enfeksiyonu olabiliyor. Bu risklerin mutlaka ciddiye alınması gerekir çünkü her ikisi de bebekler için hayati tehlike doğurabilecek kadar önemlidir.

Bu risklerin göz önünde bulundurulması ve dolayısıyla tüm anne adaylarının idrar yolu enfeksiyonundan korunmak için bazı unsurlara dikkat etmesi gerekir. Gebelik süresinde idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak adına bunları dikkate almalısınız:

  • Her gün 3 litre su için
  • Vücudun günlük C vitamini ve çinko ihtiyacını mutlaka karşılayın
  • İdrar torbasını düzenli olarak boşaltın
  • İdrarınızı tutmaktan kaçının
  • Cinsel ilişki öncesinde ve sonrasında idrara çıkın
  • İdrar yolu enfeksiyonu tanısı konduğunda tedavi süresince cinsel ilişkiye girmeyin
  • İç çamaşırını her gün değiştirin
  • Pamuklu kumaşlardan üretilen iç çamaşırlarını tercih edin
  • Dar kıyafetler giymekten kaçının
  • Kafein içeren tüm içeceklerden uzak durun ya da en azından tüketimini sınırlandırın
  • Parfüm içeren vajinal temizlik ürünlerini kullanmayın
  • Vajinal temizliğinizi idrar yapıldıktan sonra önden arkaya doğru gerçekleştirin
  • İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri ortaya çıktığında mutlaka doktorunuza bilgi verin

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi

Tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu probleminde de erken tanı çok büyük bir önem taşıyor. Çünkü idrar yoluna bulaşan bakterinin henüz enfeksiyona yol açmadan tedavinin uygulanması, anne adayının gebelik sürecini konforlu bir şekilde geçirebilmesi bakımından da önemlidir.

Bu noktada belirtiler ortaya çıktığında doktora bilgi vermek konusunda anne adaylarına da büyük görev düşüyor. Hamileliğin ilk dönemlerinde idrar kültürü testi yapılabilir. Bu sayede bakterilerin erken dönemde tespit edilmesi de sağlanabilir. Tedavi ile sorunun böbrek enfeksiyonuna dönüşmesi ya da erken doğuma yol açması gibi problemlerin önüne geçilebiliyor.

Dolayısıyla anne karnındaki bebeğin enfeksiyondan dolayı olumsuz etkilenmesi de mümkün olabiliyor. Tedavi ise genellikle ilaç kullanımı şeklindedir. Anne adayının hamileliğin kaçıncı ayında olduğuna bağlı olarak doktor tarafından reçete edilen antibiyotik ilaçlar kullanılır. Aynı zamanda anne adayını rahatlatmak için ateş düşürücü ilaçlar ya da ağrı kesici ilaçlar da reçete edilebilir. Enfeksiyonun sona ermesi durumunda ilaç kullanımı da durdurulur. Ancak ilaç tedavisinin başarılı olması için belirtilen dozajda alınması gerekiyor.

İlginizi çekebilir –> https://drtugrulabacioglu.com/anti-cmv-igg/

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Kanama Yapar mı?

Gebelik döneminde vajinal kanama yaşanması akıllara hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu sorununu getirebiliyor. Ancak bu enfeksiyon kanamaya neden olmaz. Şayet gebelik döneminde vajinadan lekelenme ya da damla şeklinde kan geliyorsa bu bir sağlık sorunundan kaynaklanabilir ve derhal doktorunuza danışmalısınız.

Gebelik döneminde yerleşme kanaması dışında hiçbir kanamanın tıbben normal kabul edilmediğini, beklenen bir durum olmadığını belirtmek gerekiyor. Dolayısıyla hangi nedenle olursa olsun kanama durumunda doktorunuza başvurmalısınız. Böylelikle kanamaya neden olan faktörler değerlendirilebilir ve gerekli tedaviler uygulanabilir. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

Konu ile alakalı detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]