Hamilelikte vajina ağrısı çok sayıda anne adayının yaşadığı problemlerden biridir. Kimi zaman ağrıya batma hissi de eşlik edebiliyor. Ağrının en sık görüldüğü dönem ise gebeliğin 12. haftası ila 16. haftası arasıdır. Aynı zamanda gebeliğin son haftalarında da vajinal ağrının yaşanabildiğini belirtebiliriz. Bazı anne adayları yaşadıkları bu vajinal ağrıyı zonklama şeklinde de tarif edebiliyor.

Hamilelikte Vajina da Ağrı Olur mu?

Özellikle ilk gebeliklerde hamilelikte vajina ağrısı daha yoğun bir şekilde hissedilebiliyor. Bunun nedeni gebeliğe bağlı olarak gelişen rahim büyümesinin daha önce yaşanmamış olmasıdır. Ancak ikinci ve sonraki gebeliklerde söz konusu ağrı daha hafif düzeyde yaşanabiliyor. Gebeliğin son dönemlerinde yaşanan ağrı ise anne adaylarında endişeye neden olabiliyor. Çünkü bu ağrı kimi zaman zonklama şeklinde kendini gösteriyor ve anne adayları da erken doğum yaptıkları endişesine kapılabiliyor.

Yalancı sancı ya da Braxton Hicks kasılmaları olarak adlandırılan bu kasılmaların hamilelikte vajina ağrısı ile karıştırılmaması gerekir. Çünkü yalancı kasılma olarak adlandırılan tabloda sancı ya da ağrı daha çok alt karın ve kasık bölgesinde hissediliyor. Bu kasılmaların nedeni rahmin yavaş yavaş kendini doğuma hazırlamasıdır.

Tıkla Öğren –> https://drtugrulabacioglu.com/gebelikte-egzersiz/

Hamilelikte Vajina Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte vajina ağrısı neden olur

Anne adayları hamilelikte vajina ağrısı neden yaşanır sorusunun yanıtını de merak edebiliyor. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde anne karnındaki bebek büyüdükçe rahim de genişler. Rahim etrafında bulunan kas ve bağ dokuları esnemeye başlar ve bu durumda vajinal bir ağrı şeklinde kendini hissettirir. Elbette hamilelikte rahmin genişlemesi vücudun ağırlık merkezini de etkisi altına alıyor. Sadece vajinada değil bel ve alt karın bölgesinde de çeşitli ağrılar yaşanabiliyor.

Hamileliğin 20. haftasına girildiğinde ise özellikle ani vücut hareketleri esnasında bıçak saplanması şeklinde bir ağrı yaşanabiliyor. Bazı anne adayları hamilelikte vajina ağrısı durumunu kasık bölgesinde çekilme hissi şeklinde de yaşayabiliyor. Bunun nedeni ise rahimdeki yuvarlak bağ dokusunun geriliyor olmasıdır. Gebeliğin 33. haftasında rahim ağzı açılmaya başlayabilir. Yani rahim ağzı her anne adayında sadece doğum sancıları başladığında açılmıyor. Doğumdan günler öncesinde de rahim ağzında açılma olabiliyor ve bu durum da vajinal ağrının ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Hamilelikte Vajinada Ağrıya Ne İyi Gelir?

Bazı anne adaylarında hamilelikte vajina ağrısı günlük hayatı sıkıntıya sokabilecek düzeyde de yaşanabiliyor. Bu durumda ağrıyı hafifletmenin yollarını arayan anne adaylarının konuyla ilgili doktorlarına danışabileceklerini belirtebiliriz. Aynı zamanda ılık duş almak da vajinadaki ağrının azalmasını sağlayabiliyor. Kaslarda gevşeme olmasına bağlı olarak ağrının seviyesinde bir azalma olabildiği gibi ağrının tamamen ortadan kalkması da mümkün olabilir. Vajinal ağının yaşandığı bu dönemde olabildiğince ani vücut hareketlerinden kaçınmak gerekiyor.

Dinlenmeye daha fazla zaman ayırmak da hamilelikte vajina ağrısı hafifletme yöntemlerinden biridir. Olabildiğince oturarak değil, yatarak dinlenmeye çalışmalısınız. Vücudu zorlayan her türlü hareketten kaçınmak da ağrının hafiflemesini sağlayamasa da daha fazla şiddetlenmesini engelleyebilir. Şayet ağrı gittikçe şiddetleniyorsa bu durumda zaman kaybetmeden doktorunuz ile görüşmenizde fayda olacaktır.

Tıkla Öğren –> https://drtugrulabacioglu.com/hamilelikte-beslenme/

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinal kaşıntı

Gebelik döneminde anne adaylarının vücudunda pek çok farklı değişim meydana geliyor. Elbette hamilelikte vajina ağrısı yaşanan tek şikayet değil. Kimi zaman vajinal kaşıntı sıkıntısı da ortaya çıkabiliyor. Ancak kaşıntının çok farklı nedenlerle ortaya çıkabildiğini belirtmek gerekir. Gebelik döneminde kaşıntının nedenlerini şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Vücudun herhangi bir maddeye alerjik reaksiyon göstermesi
  • Kimyasallardan kaynaklı tahriş
  • Sedef ya da egzama
  • Şeker rahatsızlığı
  • Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar
  • Mantar ya da vajinit
  • Bakteriyel vajinoz
  • Hormonal değişimler

Tüm bunlarla birlikte gebelik döneminde stresin de vajinal kaşıntıya sebebiyet verebildiğini söyleyebiliriz. Nedeninin araştırılması içi mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına görünmeniz gerekiyor. Tıpkı hamilelikte vajina ağrısı gibi vajinal kaşıntı durumunda da doktorunuza bilgi vermenizde fayda olacaktır.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Bebeğe Zarar Verir mi?

Anne adayları hamilelikte vajina ağrısı ve kaşıntısı durumunda bebeklerinin zarar görüp görmeyeceğini de merak ediyor. Ancak gebelik döneminde kaşıntı anne karnındaki bebeğe herhangi bir zarar vermez. Vajinal ağrıların da bebekler için bir zararı olmaz. Sadece bu tür durumlarda anne adaylarının aşırı strese girmesi, gerilmesi durumundan bebe etkilenebilir. Dolayısıyla sakin kalmak ve konuyla ilgili doktorunuz ile görüşmeniz çok daha akılcı bir seçim olacaktır.

Bu arada hamilelikte vajina ağrısı ve kaşıntısı konusunda bilinmesi gereken önemli unsurlardan biri de gebelik döneminde vücudun daha hassas olabildiğidir. Bu nedenle bazı ürünlerin kullanımına hamilelik süresi boyunca ara vermenizde fayda olacak. Bu ürünlere şu örnekleri verebiliriz:

  • Parfümlü tuvalet kağıtları
  • Vajinal deodorantlar
  • Kremler ya da merhemler (Sadece doktor önerisiyle kullanılmalı)

İç çamaşırlarının temizliğinde de parfümlü yumuşatıcı gibi ürünlerin kullanılmamasında fayda olacaktır. Tüm bunlar vücudun tepkimesine yol açabilir ve bu da kendini vajinal kaşıntı olarak gösterebilir.

Tıkla Öğren –> https://drtugrulabacioglu.com/hamilelikte-idrar-rengi/

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte vajinal kaşıntı tedavisi

Tedavi seçenekleri, gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunuza bağlı olarak da değişebilir. Gebeliğin 14. haftasından sonra kaşıntı şikayeti durumunda doktorunuz ilaç kullanmanızı önerebilir. Ancak ilaçlar hamileliğin tüm dönemlerinde doktor tarafından önerilmediği sürece kullanılmamalıdır. Aynı durum hamilelikte vajina ağrısı için de geçerlidir. Ağrı kesici ilaçlar da doktor önerisi olmadan kullanılmamalı ve aynı zamanda doktorun önerdiği dozdan daha fazla alınmamalıdır.

Gebeliğin daha erken dönemlerinde kaşıntı şikayeti ortaya çıktığında ise pomat kullanımı gibi tedavi seçenekleri tercih edilebilir. Ancak öncesinde kaşıntının nedeninin tespit edilmesi gerekir ve bunun için de muayeneye ihtiyaç duyulabilir. Aynı şekilde hamilelikte vajina ağrısı durumunda da doktorunuza danışmanız çok daha doğru olacaktır. Gelişigüzel ilaç kullanımının hem anne adayına hem de anne karnındaki bebeğe zarar verebileceğini unutmamak gerekiyor.

Tıkla Öğren –> https://drtugrulabacioglu.com/zevk-suyundan-hamile-kalmak/

Hamilelikte Vajina Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Maalesef internette hamilelikte vajina ağrısı ya da vajina kaşıntısına iyi geldiği iddia edilen pek çok farklı bitkisel kürler önerilebiliyor. Ancak bitkilerin yanlış kullanılmasının çok ciddi sonuçlar doğuracağını unutmamak gerekiyor. Bu nedenle internette okuduğunuz her bilgiye inanmayın ve bitki kürleri ile kaşıntı ya da ağrı sorununu kendi kendinize ortadan kaldırmaya çalışmayın. Bitki karışımları istenenin tam tersi bir etkide bulunabilir ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuzun önerilerinin dışına çıkmamanız gerekiyor. Sadece bitkiler değil ilaçlar ya da kaşıntı giderici etkisi olan krem gibi ürünler de doktor önerisi dışında kesinlikle kullanılmamalıdır.

Ilık duş hamilelikte vajina ağrısı gibi kaşıntı şikayetinin de azalmasını sağlayabiliyor. Kaşıntıya neyin iyi geleceğini belirtebilmek için öncelikle kaşıntıya neyin ya da nelerin sebebiyet verdiğini tespit etmek gerekiyor. İşte bu nedenle öncelikle muayene olarak şikayetlerinizi doktorunuz ile paylaşmalısınız. Ardından doktorunuz sorunu ortadan kaldırmaya yönelik en doğru tedaviyi uygulayacaktır.

Gebelik dönemi boyunca kimyasallardan uzak durmanızda fayda var. Sadece vücudunuzun kimyasallar ile temasından söz etmiyoruz. Kıyafetlerinizin ve özellikle de iç giyim ürünlerinin yıkandıktan sonra çok iyi durulanmasını sağlamanız gereklidir. Özellikle esans içeren temizlik malzemelerini kullanmayın. Hijyene maksimum düzeyde dikkat etmeniz de önem taşıyor.

 

Konu ile alakalı detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]