NST gebelik döneminde uygulanan ve özellikle bebeğin sağlık durumunun detaylıca gözden geçirilmesini sağlayan testlerden biridir. Hamileliğin 28. haftasında gerçekleştirilen bu test ile anne karnındaki bebeğin kalp atışları da değerlendirilebiliyor. Zira testin gebeliğin bu haftasında yapılmasının nedeni de bebeğin kalp atışlarının kaydedilebilmesidir.

Daha erken dönemde yapıldığında bebek test yanıt vermeyebiliyor ve dolayısıyla bebeğin sağlığına dair bir veri elde edilemiyor. Aynı zamanda non stress test olarak da adlandırılan bu testin en sağlıklı şekilde yapılabilmesi için anne adayının tok karnına gelmesi gerekiyor. Testin ne kadar sürdüğünü ve test ile nelerin gözden geçirildiğini aktarmadan hemen önce bu işlemin nasıl yapıldığını mercek altına alalım.

NST Nasıl Uygulanır?

Bu test anne adayına ya da anne karnındaki bebeğe herhangi bir zarar vermez. Aynı zamanda anne adayının ağrı ya da acı hissetmesine de yol açmadığından işlem öncesinde anestezi uygulamasına da gerek duyulmuyor. Anne adayı sırt üstü olmak kaydıyla yatırılıyor ve ardından karnının alt bölümüne ‘kardiyo’ olarak adlandırılan kalp probu konuyor. Bu prob NST esnasında anne karnındaki bebeğin kalp atımlarının duyulabilmesini sağladığından son derece önemlidir. Anne adayının karın bölgesinin üst kısmına ise uterus kasılması probu yerleştiriliyor.

Toko adlı bu probun yerleştirilmesinin ardından teste başlanır. Anne adayına küçük bir alet verilir ve bebeğinin hareketlerini hissettiği anda bu aletin üst kısmında yer alan düğmeye basması istenir. Test esnasında bebeğin kalp atışları kayıt altına alınır ve bu kayıtlar da test sonrasında kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından değerlendirilir. Görüldüğü gibi bu işlemin anne adayları için asla endişe verici olmadığını, gayet konforlu bir süreç eşliğinde tamamlandığını söyleyebiliriz.

Bilginiz olsun –> https://drtugrulabacioglu.com/yerlesme-kanamasi/

NST Ne Zaman Yapılır?

nst ne zaman yapılır

Öncelikle bu testin hamileliğin 28. haftasında gerçekleştirildiğini, daha erken yapıldığında bir veri elde edilemediğini belirtelim. Genellikle gebelik döneminde non stress test tek bir defa uygulanıyor olsa da doktor tarafından kimi durumlarda testin tekrarlanmasına da gereksinim duyulabilir. Çoğunlukla haftada 1 kez ya da 2 haftada 1 kez test yapılması gerekiyor. Ancak bazı spesifik durumlarda daha sık periyotlar halinde testin tekrarlanması da gerekebiliyor.

Genel olarak NST işleminin tekrar yapılmasını gerektiren durumlara şu örnekleri verebiliriz:

  • Anne karnındaki bebeğin bir sağlık sorununun olması
  • Anne adayının erken doğum yapma riski
  • Bebeğin pozisyonunun beklenenden farklı olması
  • Bebeğin oksijenlenmesini sağlayan göbek kordonunun oksijen almayı engelleyecek bir konumda bulunması

Yukarıda sıraladığımız durumların tamamında olmasa bile bazılarında anne karnındaki bebeğin zarar görmesini engellemek için doğum kararının alınabileceğini de belirtmeliyiz. Sadece çok zorunlu olan durumlarda doğumun gerçekleştirilmesi kararı alınıyor. Bu sayede bebekte kalıcı bir sağlık sorunu olmasının önüne geçilmeye çalışılıyor.

NST’de Bebeğin Kalp Atışları Kaç Olmalı?

Anne adayları test sonrasında non stress test sonucunda bebeklerinin kalp atışlarının kaç olması gerektiğini de sıklıkla merak ediyor. Dakikada 120 – 160 arası olan kalp atımının normal olarak değerlendirildiğini söyleyebiliriz. Uygulanan NST işleminde bebeklerin kalp atımları dalgalanmalar şeklinde olur.

Bu dalgalanmalar önemlidir çünkü dalgalanma olması anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin son derece sağlıklı olduğunun göstergelerinden biridir. Bebeklerin kalp atım hızları hareket etmeleri durumunda artıyor ve bu artış da tıpta ‘akselerasyon’ adını taşıyor. Akselerasyonun ne kadar sürdüğü de test ile kontrolden geçirilen durumlardan biridir.

İlginizi çekebilir –> https://drtugrulabacioglu.com/gebelik-kolestazi/

Non Stress Test Kasılma Değerleri

Non stress test kasılma değerleri

Özellikle doğuma çok kısa bir süre kaldığında anne adayları NST ile kasılma değerlerinin kaç olması gerektiğini merak edebiliyor. 40 mmHg üzeri ve 20 dakikada en az 3 düzenli sancı olması durumunda vücut artık doğum yapmaya hazır demektir. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi her anne adayında bu kasılma değerleri birebir aynı olmayabilir. Bu konuda doktorunuza danışabilir ve kasılma değerlerinin normal olup olmadığını sorabilirsiniz. Kasılma değerlerinin biraz daha az ya da fazla olması hemen bir sağlık sorunu olduğu şeklinde değerlendirilmemelidir.

NST Neden Yapılır?

Anne adayları non stress test yapılması istendiğinde bebeklerinde mutlaka bir sağlık sorunu olduğunu düşünmemelidir. Bu test bebeklerin sağlık durumunun gözden geçirilmesi için yapılan rutin bir uygulama olarak değerlendirilebilir. Ancak bazı sağlık sorunlarına dair şüphe olduğunda da NST yapılmasına ihtiyaç duyulabiliyor. Bu durumlar arasında en yaygın görülenleri şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Herhangi bir nedene bağlı olarak anne adayının ya da bebeğin bir risk altında olması
  • Bebeğin hareketlerinin anne adayı tarafından hissedilememesi
  • Bebeğin hareketlerinin belirgin bir düzeyde azalması
  • Plasentanın bebeği besleyememesi
  • Plasentanın işlevlerinde bir bozukluk olduğunun belirlenmesi
  • Doğum öncesinde bebekte bir sorun olduğunun anlaşılması ya da soruna dair şüphe olması
  • Bebeğin yeterince oksijenlenmemesi
  • Amniyon sıvısının idealden daha az olması
  • Anne adayında yüksek tansiyon olması
  • Anne adayında diyabet hastalığının olması
  • Bebekte büyüme geriliği tespit edilmesi

Elbette bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Bu testin oldukça önemli veriler sunuyor olması nedeniyle bir sağlık sorunu şüphesi olduğunda mutlaka işlemin yapılmasına ihtiyaç olur.

Mutlaka okumalısın –> https://drtugrulabacioglu.com/ikili-tarama-testi/

NST ile Neye Bakılır?

nst ile neye bakılır

Fetüsün sağlık durumunun ne oranda iyi olduğunun anlaşılabilmesi için gebelik döneminde NST gerçekleştirilir. Bazı durumlarda bu test önemini çok daha net bir şekilde ortaya koyabiliyor. Örneğin anne adayı daha önce ölü doğum gerçekleştirdiyse ya da anne adayında diyabet, yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları varsa mutlaka non stress test işleminin yapılmasına ihtiyaç duyulur.

Gebeliğin 40 haftayı geçmiş olmasına karşın doğumun başlamamış olması da bu durumlardan bir diğeridir. Ayrıca kronik böbrek yetmezliği ya da guatr sorunu olan anne adaylarında da test ile bebeğin sağlık durumunun mutlaka gözden geçirilmesi gerekir. Hangi nedenle olursa olsun ‘yüksek riskli gebelik’ durumunda mutlaka yapılması gereken testler arasında bu işlem de yer alıyor.

Non Stress Test Ne Kadar Sürer?

Genellikle non stress test sadece 20 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanan bir işlemdir. Ancak kimi zaman bebeğin uyku döngüleri nedeniyle işlem süresi 40 dakikaya kadar uzayabiliyor. Hazırlık aşamasıyla birlikte testin 20 dakika ile 40 dakika arasında tamamlandığını belirtebiliriz. Testin süresinin uzaması durumunda da anne adayının endişelenmesine hiç gerek yok. Çünkü test daha uzun sürdüğünde de bebekler bu durumdan olumsuz yönde etkilenmez ve testten bir zarar görmez.

Faydası olur diye düşündük –> https://drtugrulabacioglu.com/gebelikte-seyahat/

Reaktif NST Ne Demek?

Öncelikle NST sonucu hekimler tarafından iki farklı şekilde değerlendirilir. Bunlar;

  • Reaktif
  • Non reaktif

Gebeliğin 34 haftası geride kaldığında yapılan testte sonucun reaktif olması, anne karnındaki bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu gösterir. Çünkü 20 dakikalık bir testte bebekte minimum 3 hareket görülmesi ve kalp atımının da bu hareketlere 5 ile 25 atım arasında yanıt vermesi durumunda sonuç reaktiftir.

Ancak bebeğin hareketinin 20 dakikada 3’ten az olması ya da kalp atımlarının beklenenden daha az olması durumunda sonuç ‘non reaktif’ yani reaktif olmayan şeklinde değerlendirilir. Bebek uykudayken ya da anne adayı yemek yemeden test yaptırdığında sonuç non reaktif çıkabilir ve bu durumda testin tekrarlanması gerekebilir. Bu testle ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/nonstress-test/about/pac-20384577

 

Konu ile alakalı detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]