Aşılama tedavisi doğal yollardan bebek sahibi olamayan çiftler için son derece önemli bir tedavi yöntemidir. İnseminasyon olarak adlandırılan bu yöntemin en önemli özelliklerinden biri çiftler için zorlayıcı yönlerinin olmaması ve gayet konforlu bir süreç eşliğinde tedavinin tamamlanıyor olmasıdır. Bu tedavinin uygulanabilmesi için öncelikle kısırlık tanısının konması gerekiyor.

Çiftler 1 yıl boyunca herhangi bir korunma yöntemini kullanmadan düzenli olarak cinsel ilişki yaşamasına karşın gebelik elde edilmeyebiliyor. İşte bu durumda kısırlık yani infertiliteden söz edilebilir. Çeşitli tetkik ve muayenelerin yapılmasının ardından tedavi olarak bu yöntem tercih edilebilir. Herhangi bir ağrı ya da acı hissetmeden, iş hayatına ve günlük hayata uzun süre ara vermeden faydalanılabilen bu tedaviye dair merak edilen tüm soruların yanıtlarını aktaracağız. Ancak öncesinde tedavinin nasıl yapıldığını aşama aşama aktaralım.

Aşılama Tedavisi Nasıl Yapılır?

aşılama tedavisi nasıl yapılır

Hamilelik elde etmek amacıyla uygulanan aşılama tedavisi kapsamında öncelikle sperm ve yumurtanın bazı işlemlerden geçirildiğini belirtelim. Kadın ve erkek üreme hücrelerinin en hızlı şekilde buluşmasını sağlamaya yönelik olarak uygulanan bu tedavi için bazı tetkiklerin yaptırılmasına da ihtiyaç oluyor. Erkeklerden istenen tetkikler şöyle:

  • Sperm sayısı ve hızına dair test
  • Semen analizi
  • Hormon testi
  • MAR testi
  • Morfolojik testler

Kadınlardan da bazı tetkikler yaptırması istenir. Bu testleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hormon testi
  • Progesteron düzeyi testi
  • FSH testi
  • Laparaskopi

Kadınların aynı zamanda jinekolojik muayeneden de geçmesi gerekiyor. Sonrasında test sonuçları da dikkate alınarak tedavi planlaması yapılır. Tedavide ilk aşama yumurtanın uyarılmasıdır.

Yumurtanın Uyarılması

Yumurtanın çeşitli ilaçlar ile uyarılmasının amacı döllenmeye hazır hale gelmesini sağlamaktır. Çünkü bu tedavide temel amaç kadın ve erkek üreme hücrelerinin hızlı bir şekilde buluşmasını sağlamak ve döllenmenin gerçekleşmesine olanak tanımaktır. Yumurta istenen büyüklüğe ulaştığında devreye çatlatma iğnesi girer.

Spermin Toplanması

Erkekten sperm örneği alınır ve sperm hücrelerinin kalitesinin artması için özel bir tıbbi malzeme kullanılır.

Aşılama yapılması

Aşılamanın tedavinin son aşaması olduğunu belirtelim. Bu aşamada özel bir solüsyonla işlemden geçirilen sperm, son derece ince bir kanül kullanılarak rahme salınır. Böylelikle döllenme için rahimde uygun zemin sağlanmış olur. Bu aşama sırasında kadınların herhangi bir ağrı hissetmediğini belirtelim. Dakikalar içerisinde işlem tamamlanıyor ve klinik istirahat ya da evde dinlenmeye gerek olmuyor. İşlem sonrasında hastanın kendini iyi hissetmesi durumunda evine gitmesi mümkün oluyor.

Bilgin olsun –> https://drtugrulabacioglu.com/amh-testi/

Aşılama Kimlere Uygulanır?

aşılama kimlere uygulanır

Doğal yollarla gebelik elde edemeyen çiftler rahatlıkla bu yöntemden faydalanabilir. Öncelikle gebeliğe engel bir durumun olup olmadığı araştırılır. Şayet erkek ve kadın üreme hücrelerinde bir problem yoksa rahimde yapışıklık gibi yapısal ya da fiziksel sorunlar mevcut değilse bu tedavi uygulanabilir. Günümüzde çok sayıda çiftin tüp bebek tedavisinden faydalanmasına gerek kalmadan bu yöntemle bebek sahibi olduğunu belirtmek gerekiyor.

Aşılama İçin Hazırlık Dönemi

Hazırlık döneminde sadece kadın ve erkeklerin bazı testler yaptırmaları gerekir. Bunun dışında çiftlerin aşılama tedavisi için ekstra bir hazırlık yapmalarına gerek olmaz.

Yumurta Gelişimi Takibi

Uygulanan aşılama tedavisi kapsamında yumurtanın gelişimi ultrason ile doktorunuz tarafından takip edilecektir. İdeal olgunluğa eriştiğinde ise çatlatma iğnesi yapılır ve bu sayede döllenmenin meydana gelme olasılığı güçlendirilmiş olur.

Yumurtalama Zamanı Nasıl Belirlenir?

Yumurtlama zamanı da her kadında aynı değildir. Bunun takibi tedavi için başvurduğunuzda doktorunuz tarafından yapılacaktır. Yumurtanın görüntülenmesi ve ölçümünün yapılması işlemi ultrason yardımı ile kolaylıkla yapılabilir.

Mutlaka okumalısın –> https://drtugrulabacioglu.com/rahim-filmi-hsg/

Aşılama Tedavisi Kaç Gün Sürer?

aşılama tedavisi kaç gün sürer

Genellikle aşılama tedavisi sadece 2 hafta içerisinde tamamlanıyor. Ancak tedavi öncesinde çiftlerin bazı testler yaptırması gerekiyor. Bu test sonuçlarının ne zaman çıktığına bağlı olarak tedavi süresinin değişebileceğini de bilmenizde fayda var. Bununla birlikte özellikle yumurtanın uyarılması için uygulanan işlemlere vücudun verdiği yanıt da sürede belirleyici olan bir diğer unsurdur. Yumurtanın ideal büyüklüğe erişme süresi her kadında aynı olmayabilir ve bu nedenle tedavi süresi de değişkenlik gösterebilir.

Aşılama Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlar?

Tüm tetkiklerin yapılmasının ve sonuçlarının da alınmasının ardından aşılama tedavisi işlemine adet döneminin ikinci ya da üçüncü günü başlanır. Kimi zaman adet dönemi beklenmeden de tedavi aşamasına geçilebildiğini belirtelim. Yumurtanın salınması ve büyüme süreci farklı olabildiği için kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tedaviye başlanacak en doğru zamanı tarafınıza bildirecektir.

Aşılama Tedavisi Başarı Oranı

Uzun zamandır uygulanan aşılama tedavisi bebek sahibi olma ihtimalini artırıyor. Ancak tedavinin başarısını etkileyen çok sayıda unsur olduğunu da belirtmek gerekir. Özellikle kadının yaşı hem tüp bebek tedavisinde hem de bu tedavide başarıyı doğrudan etkiler. Genel olarak tedavinin başarı oranının % 20 ile % 50 arasında olduğunu söyleyebiliriz. Kadının yaşı ilerledikçe tedavinin başarı oranında da bir azalma meydana gelebilir.

Aşılamadan Sonra Tutunma Ne Zaman Olur?

Kadınlarda aşılama tedavisi sonrası tutunma günü farklı olabilir. Çoğu zaman bu süre birkaç gün olsa da daha kısa ya da daha uzun dönemde de döllenen embriyonun rahme tutunması gerçekleşebilir. Net bir zamanın belirtilemiyor olması, döllenmenin ne zaman olduğunun bilinmemesinden kaynaklanır.

Aşılama İçin Yumurta Kaç Cm Olmalı?

Tedavi için yumurta büyüklüğünün 17 mm ile 18 mm civarında olması beklenir. Yumurta uyarıldığında büyüme süreci de başlar ve yumurtanın bu büyüklüğe erişmesinin ardından çatlatma iğnesi yapılır.

Öneriyoruz –> https://drtugrulabacioglu.com/sperm-morfoloji/

Aşılama Tedavisi Fiyatları 2021

aşılama tedavisi fiyatları

Tedavi fiyatlarının farklı rakamlara tekabül edebildiğini belirtmek gerekiyor. Doktorun deneyimi, tedavide kullanılacak ilaçlar gibi çeşitli unsurlara bağlı olarak bu tedavi için ayrılması gereken bütçe değişebilir. Ancak genel olarak bakıldığında fiyatların çok yüksek rakamlardan oluşmadığını da görebilirsiniz. Randevu talebinde bulunarak muayene olduktan sonra tedavi fiyatlarını öğrenebilirsiniz.

Aşılama İçin Sperm Sayısı En Az Kaç Olmalı?

Başarılı bir aşılama tedavisi için ileri doğru hızlı hareketlilik gösteren sperm sayısının 3 milyonun üzerinde olması bekleniyor. Şayet rahme 10 milyonun üzerinde sperm ulaşırsa bu durumda tedavinin başarı oranı da daha yüksek olacaktır.

Aşılama Sonrası Akıntı Olur mu?

Söz konusu tedavi vajinal akıntı üzerinde bir değişikliğe sebebiyet vermez. Bir başka deyişle aşılamanın ardından akıntıda artış olması beklenmez. Ancak döllenmenin meydana gelmesi ve döllenen yumurtanın rahme tutunması sırasında lekelenme şeklinde hafif bir kanama olabilir. Bu kan akıntıya karışabilir ve dolayısıyla akıntının rengi hafif pembe olabilir. Bu durum son derece normal olduğundan endişe edilmesine de gerek olmaz. Ancak vajinal akıntının renginde ciddi bir değişim varsa, kötü koku oluşmuşsa enfeksiyon riski şüphesi doğar ve bu durumda derhal doktorunuza bilgi vermelisiniz.

Tedavinin Riskleri Var mıdır?

Elbette aşılama tedavisi risk noktasında gayet güvenlidir. Bu tedaviden kaynaklanan risk sadece enfeksiyon gibi kontrol altına alınabilecek risklerdir. Ayrıca tedaviyi bir ameliyat gibi düşünmemek gerekiyor. Yapılan aşılama cerrahi bir müdahale değildir. Asla kesi uygulanmaz ve dikiş atılmaz. Ayrıca bu tedavi için anesteziye de ihtiyaç duyulmadığını, çünkü acı veren bir işlem olmadığını belirtelim. Sorularınızı yorum bölümüne yazınız.

İlginizi çekebilir –> https://drtugrulabacioglu.com/glutatyon/

 

Konu ile alakalı detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]