Hamileyken oruç tutulur mu sorusu tüm anne adaylarının merak ettiği unsurlardan biridir. Elbette hamilelik döneminde oruç tutup tutmamak tamamen anne adaylarının kendi kişisel tercihidir. Ancak bu konuyu tıbbi açıdan da ele almak gerektiğini belirtmeliyiz. Çünkü oruç tutma ibadeti, uzun süre katı ve sıvı gıda alımını yasaklıyor. Bu durum da anne adayları için bazı risklerin ortaya çıkması anlamına geliyor. Gebelik döneminde beslenme, anne karnındaki bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sürdürmeleri bakımından çok önemlidir. Yetersiz ya da düzensiz beslenme çeşitli sorunlara yol açabiliyor ve kimi zaman bu sorunların telafisi de mümkün olmayabiliyor.

İlgini çekebilir –> https://drtugrulabacioglu.com/hamilelikte-beslenme/

Gebelikte Oruç Tutmam Gerekir mi?

Öncelikle hamileyken oruç tutulur mu sorusuna Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yanıtını hatırlatmak gerekiyor. Çünkü hamile olmak, oruç tutmamanın geçerli mazeretlerinden biridir. Ancak bu konuda ısrarcı olan anne adaylarının mutlaka doktorlarına danışması gerekiyor. Gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğu, anne adayının ve bebeğin sağlık durumu, anne adayının kilosu ve benzer unsurlar bir arada değerlendirilebilir. Bu sayede doktorunuz tarafından oruç tutulması durumunda nelere dikkat edilmesi gerektiği ya da anne adayına özel spesifik risklerden söz edilebilir.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının büyük bölümünün hamileyken oruç tutulur mu konusunda hemfikir olduğunu belirtmek gerekiyor. Uzmanlar oruç tutulması durumunda bazı uzun süre aç ve susuz kalmaktan kaynaklı olarak bazı komplikasyonların gelişebileceğini dile getirir. Bu nedenle anne adaylarına özellikle gebeliğin 2. trimester ve 3. trimester dönemlerinde oruç tutmalarını önermez. Çünkü bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sürdürebilmeleri için anne adaylarının günlük besin ve enerji ihtiyacını beslenme yoluyla mutlaka karşılaması gerekiyor. Ramazan ayında oruç tutmaktan kaynaklanan kilo kaybı ise her anne adayında olmasa da bazı anne adayları için başlı başına çeşitli riskler doğurabiliyor.

Bilgin olsun –> https://drtugrulabacioglu.com/gebelik-oncesi-danisma/

Hamileyken Oruç Tutarsam Nelere Dikkat Etmeliyim?

Hamileyken oruç tutarsam nelere dikkat etmeliyim

Anne adayları hamileyken oruç tutulur mu konusunda doktorlarına mutlaka danışmalıdır. Şayet oruç tutulacaksa öncelikle vücudun sıvı kaybına dikkat edilmesi gerekiyor. Anne adaylarının sıvı ihtiyacı daha fazladır. Bu neden sahurda yeterli oranda sıvı alınması ve su içilmesi dikkat edilmesi gereken unsurların başında geliyor. İftar ve sahurda vitamin ve mineral yönünden zengin olan gıdaların tüketilmesi gerekir. Kepekli makarna, ekmek, tahıl ve yulaf glisemik indeksi düşük olan gıdalardır ve iftar ya da sahurda bu gıdaların tüketilmesi vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Bu gıdalar kan şekeri regülasyonunun sağlanmasına da yardımcı olur. Sıcak yaz günlerinde olabildiğince serin yerlerde kalmaya dikkat edilmelidir.

Gebelikte Oruç Tutmak Bebeğim ve Benim Sağlığım İçin Risk Oluşturur mu?

Hamilelik döneminde oruç tutulması göz kararması, tansiyon düşmesi, halsizlik ve baş dönmesi şikayetlerinin yoğun bir şekilde yaşanmasına yol açabiliyor. Gün içerisinde sıklıkla yaşanabilen bu durumun hamileyken oruç tutulur mu konusunu değerlendirirken göz önünde bulundurulması gerekir. İlerleyen gebelik dönemlerinde anne karnındaki bebeğin mideye baskı yapmasından kaynaklı olarak reflü şikayeti de ortaya çıkabiliyor. Oruç tutulması durumunda bu gibi şikayetler daha ciddi bir boyut kazanabiliyor. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Bu nedenle öncelikle her anne adayının kendi doktoruna danışması ve oruç tutmasında ne gibi sakıncaların olabileceğini öğrenmesi gerekir.

Tıkla öğren –> https://drtugrulabacioglu.com/hamilelikte-vajina-agrisi/

Hamileyken Oruç Tutmak Zararlı mı?

Riskli gebeliklerde, prematüre ya da düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme ihtimali olan anne adaylarında oruç tutmak çok ciddi riskleri de beraberinde getirebilir. Bu nedenle riskli gebeliklerde hamileyken oruç tutulur mu konusunda anne adayının kararını çok daha titiz bir şekilde vermesi gerekiyor. Özellikle erken gebeliklerde düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme ile oruç tutma arasında bir bağlantı olduğunu tespit eden çeşitli araştırmaların da olduğunu hatırlatmak gerekir. Bununla birlikte sadece gebeliğe özgü bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkabildiğini de göz ardı etmemek gerekiyor. Uzun süre aç ve susuz kalmak gebelik şekeri gibi rahatsızlıklar için tetikleyici bir faktör olabiliyor.

Sonuç olarak hamileyken oruç tutulur mu sorusunu ‘gebelikte oruç tutmanın bir zararı olmaz’ şeklinde yanıtlamak asla doğru değildir. İftar ile sahur arasında geçen zamanda hem anne adayının hem de bebeğin besin ihtiyaçlarının karşılanamaması nedeniyle çeşitli sorunların ortaya çıkabileceğini belirtmek gerekiyor. Özellikle gebelikte sıvı kaybı ciddi rahatsızlıklara yol açabilen unsurların başında geliyor.

Faydası olur öğren –> https://drtugrulabacioglu.com/gebelikte-egzersiz/

 

Detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]