Hamilelikte diş sağlığı asla ihmal edilmemesi gereken hususlardan biridir. Gebelik döneminde anne adayları beslenmesine çok fazla dikkat ediyor olsa da maalesef ağız ve diş sağlığı kimi zaman ikinci planda kalıyor. Oysa gebelik döneminde vücutta salgılanan progesteron hormonu artıyor. Bu durum sağlıklı bir gebelik için gerekli olsa da maalesef bağışıklık sistemi de baskılanıyor.

Dolayısıyla diş sağlığı olumsuz yönde etkilenebiliyor. Hamilelik döneminde özellikle diş iltihabına maksimum düzeyde önem verilmesi gerekiyor. Şayet diş iltihabı mevcutsa tedavinin de gebeliğe uygun bir şekilde yapılması lazım. Aksi halde anne karnındaki bebeğin sağlığını da olumsuz etkileyebilecek problemler gelişebilir.

Diş eti rahatsızlıkları en çok dikkat edilmesi gereken unsurlardan biridir. Diş etinde mevcut olan bazı rahatsızlıklar maalesef erken doğum riskini doğuruyor. Düşük ağırlıklı bebek ihtimalinin de yaklaşık olarak 7 kat artığını belirtmeliyiz. Elbette bu ve benzeri riskleri ortadan kaldırmak için ağız ve diş sağlığına, bakımına büyük önem vermek gerekiyor. Hamileliğin diş kaybına neden olup olmadığı ya da bebeğin diş gelişiminin nasıl olduğu gibi konulara da değineceğiz. Ancak öncesinde sıklıkla merak edilen gargara kullanımı konusunu mercek altına alalım.

Hamilelikte Gargara Kullanılır Mı?

hamilelikte gargara kullanılır mı

Hamilelik döneminde mutlaka diş doktorunun önerilerini dikkate almak gerekiyor. Gargara kullanımı konusu hamilelikte diş sağlığı açısından en çok gündeme gelen unsurlardan biri oluyor. Şayet diş hekiminiz gargara kullanmanızı tavsiye ederse kullanmanızda bir sakınca olmayacaktır. Ancak elbette doktorunuzun önerdiği şekilde ve önerdiği gargarayı kullanmanız gerekir.

Piyasada içerikleri ve etken maddeleri birbirinden farklı olan çok sayıda gargara ürünü mevcut… Hangisini tercih edeceğiniz konusunda gelişigüzel seçimler yapmaktan uzak durmalısınız. Çünkü diş hekimleri gebelik döneminde alkol içermeyen ve bebeğin sağlığına zarar vermeyecek gargara çeşitlerini önerecektir.

Gargara kullanımıyla ilgili olarak önemli bir detayın altını çizmekte fayda olacaktır. Zira hamilelikte diş sağlığı konusunda yapılan en yaygın hatalardan biri bitki karışımlarından oluşan kürlerin gargara olarak kullanılması ya da bu bitkilerin çiğnenerek dişlere iyi gelmesini ummaktır.

Elbette bitkiler alternatif tıp dünyasında kullanılabiliyor ancak gelişigüzel kullanımının hem anne adayı hem de anne karnındaki bebek için sakıncalı olabileceğini de unutmamak gerekiyor. Bitki karışımlarının suyunu içmeniz de bazı sorunlara neden olabilir. Bununla birlikte sadece bitki kürleri kullanımı ile mevcut diş ya da diş eti hastalıklarının tamamen ortadan kaldırılmasının mümkün olmayacağını da belirtmek gerekiyor. Diş ve diş eti sorunlarıyla mücadele edebilmek için mutlaka diş hekiminizle görüşmelisiniz.

Bilgin olsun –> https://drtugrulabacioglu.com/gebelikte-seyahat/

Dişler Hamilelik Sırasında Daha Çabuk Mu Çürür?

Halk arasında hamilelikte diş sağlığı konusunda çok sayıda yanlış bilgi olduğunu belirtmek gerekiyor. Bunlardan biri de gebelik döneminde tüm dişlerin çürüyeceğine olan inançtır. Elbette bu denli kesin bir yargıda bulunmak doğru olmaz. Sadece yüksek progesterondan kaynaklı olarak bağışıklık sistemi baskılanır ve bu da diş çürüklerine daha açık olunması anlamına gelir.

Ancak ağız ve diş sağlığının ihmal edilmemesi durumunda dişlerde çürük de meydana gelmez. Gebelik döneminde diş çürükleri ağızdaki pH değerinin düşük olmasından kaynaklanabilir. Hamileliğe bağlı mide bulantısı gibi sorunlar kusma şikayetine yol açabiliyor ve bu da ağız içindeki pH değerinin düşmesine sebebiyet verebiliyor. Kusma sonrasında mutlaka ağzın bol su ile çalkalanması gerekir.

Aynı zamanda ılık ve tuzlu su hazırlayarak gargara yapılması sağlanabilir. Bu yöntemler ağzın pH değerinin korunmasına yardımcı olur. Gebelikte diş ipi kullanımı da çürük oluşumunu engelleme adına büyük önem taşıyor. Düzenli diş ipi kullanımı diş çürüklerinin oluşma riskini de azaltacaktır.

Hamilelik Diş Kaybına Yol Açar Mı?

hamilelik diş kaybına yol açar mı

Yaygın olarak karşılaştığımız inançlardan biri de gebeliğin tek başına diş kaybı nedeni olmasıdır ki bu bilgi gerçeği yansıtmıyor. Özellikle hamilelikte diş sağlığı konusunda bilinmesi gereken önemli bir detay var. O da bebeğin kalsiyum ihtiyacını annenin dişlerinden almadığıdır. Bebekler kalsiyumu dişlerden karşılamaz ve dolayısıyla bundan kaynaklı bir diş kaybı da meydana gelmez.

Tam tersi yönünde inanışların olduğundan da söz etmek gerekiyor. Bazı çevrelerde hamilelik döneminde diş kaybının asla mümkün olmayacağına da inanılıyor. Bu bilgi de doğru değildir, elbette hamilelikte de diş kayıpları oluşabilir. Fakat bu diş kayıplarının sebebi gebelik değil, ağız ve diş sağlığı ile ilgili bazı sorunlar olmasıdır. Sonuç olarak hamilelikte diş sağlığı ihmal edilirse diş kaybı da meydana gelebilir.

İlginizi çekebilir –> https://drtugrulabacioglu.com/gebelik-kolestazi/

Bebeğin Diş Gelişimi Nasıl Oluşur?

Çiftlerin hamilelikte diş sağlığı konusunda sıklıkla merak ettiği unsurlardan biri de bebeklerde diş gelişimi oluyor. Diş gelişim süreçlerinin anne karnındayken, hamileliğin 5. haftası ile 6. haftası arasında başladığını söyleyebiliriz. Bu dönemde anne adaylarının beslenmesi, günlük olarak yeterli oranda vitamin ve mineral alması büyük önem taşıyor. Özellikle fosfor, kalsiyum ve vitamin ihtiyacının mutlaka düzenli olarak karşılanması sağlanmalıdır. Böylelikle bebeklerin diş gelişimiyle ilgili olası problemler de doğru beslenme ile önlenmiş olur.

Hamilelikte Diş Sağlığı ve Tedavisi İçin Bunlara Dikkat Edin!

Genel olarak bakıldığında hamilelikte diş sağlığı konusunun son derece önem taşımasının temel nedeni vücudun hormon dengesinin değişiyor olmasıdır. Bu durum özellikle ağız içi mukozada da bazı değişimler olmasını beraberinde getirebiliyor. Mukoza olumsuz etkenler karşısında daha zayıf oluyor. Dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri hamilelik gingivitisi durumudur.

Diş eti hastalıklarından biri olan bu problem diş etlerinde şişme, kanama, ağrı gibi ciddi sıkıntılara yol açabilir ve bu da anne adaylarının gebelik dönemini çok daha sıkıntılı geçirmeleri anlamına gelir. Asitli içeceklerden uzak durulması, günlük vitamin ve mineral alımına dikkat edilmesi, ağız ve diş temizliğine önem verilmesi ve aşırı oranda kafein alımından da uzak durulması söz konusu problemin ortaya çıkma olasılığını da düşürür.

Okumanızı öneririz –> https://drtugrulabacioglu.com/hamilelikte-idrar-yolu-enfeksiyonu/

Hamilelikte Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

hamilelikte ağız bakımı

Tüm anne adayları hamilelikte diş sağlığı konusunda aşağıdaki unsurlara maksimum düzeyde dikkat etmelidir:

  • Hamilelik planlıyorsanız öncelikle diş ve diş eti muayenesinden geçin. Mevcut diş ve diş eti hastalıklarınız varsa gebelik öncesinde tedavi olun.
  • Hamilelik boyunca günlük ağız ve diş sağlığınızı asla ihmal etmeyin.
  • Dişlerinizi günde en az 2 defa fırçalayın ve aynı zamanda diş ipi ile diş aralarını temizlemeyi ihmal etmeyin.
  • Şayet dişlerde hassasiyet olursa diş hekimi ile görüşün. Beklenmedik bir sorun yaşandığında da mutlaka diş hekiminize bilgi verin.
  • İnternette okuduğunuz her bilgiye itibar etmeyin ve bitkileri ya da bitki kürlerini asla gelişigüzel kullanmayın.

Çok merak edilen bir konu –> https://drtugrulabacioglu.com/cin-takvimi/

Hamileler Diş Tedavisi Yaptırabilir Mi?

Gebelik dönemi ve hamilelikte diş sağlığı konusunda tedavilere dair merak edilen hususları hemen aktaralım.

1.Trimester Dönemi

İlk trimester dönemi diş tedavilerinin büyük bir titizlikle yapılması gereken dönemdir. Anne adayının ciddi sorunlar yaşaması durumunda bebeğe zarar vermeyecek metot ve ilaçlarla tedaviler yapılabilir. Bu dönemde gerekmesi halinde diş çekimi de yapılabilir.

2.Trimester Dönemi

Yaşanan diş ve diş eti hastalığının doğumdan sonraya ertelenemediği durumlarda tedavi için doğru zamanın ikinci trimester dönemi olduğunu söyleyebiliriz. Bu dönemde de diş çekiminin yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor. Aynı zamanda kanal tedavisi gibi işlemler de yapılabilir.

3.Trimester Dönemi

Eğer anne adayı ciddi sıkıntılar yaşamıyorsa tedavi doğum sonrasında ertelenmelidir. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Dış kaynaklar:
https://butunisimizdis.com/hamilelikte-dis-sagligi/

 

Konu ile alakalı detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel: +90 531 027 77 77
Mail:[email protected]